#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jakou odpověď na vakcínu proti COVID-19 lze čekat u pacientů po transplantaci kmenových buněk?

27. 4. 2022

Během nedávného virtuálního kongresu Evropské společnosti pro transplantaci krve a kostní dřeně (EBMT 2022) byla prezentována studie saúdských odborníků, která se zabývala odpovědí na očkování proti SARS-CoV-2, tj. proti původci onemocnění COVID-19, u pacientů, kteří podstoupili transplantaci kmenových buněk (SCT).

Design a metodika studie

Autoři se zaměřili na tvorbu protilátek proti SARS-CoV-2 po vakcinaci u pacientů po autologní či alogenní SCT. V předkládané průřezové studii pracovali se souborem 51 pacientů, kteří podstoupili SCT (autologní SCT 23 a alogenní SCT 28 osob) a byli očkováni vakcínami od společností Pfizer/BioNTech nebo AstraZeneca. Nábor účastníků probíhal od 1. května do 30. listopadu 2021. Výzkumníci shromáždili vzorky krve a testovali v nich přítomnost IgG protilátek proti spike proteinu viru SARS-CoV-2, a to s využitím metody ELISA.

Výsledky

Zhruba 60 % nemocných po SCT mělo humorální protektivní imunitu vůči SARS-CoV-2 po 1. dávce očkování. Tato imunitní odpověď dramaticky vzrostla po 2. dávce bez ohledu na typ vakcíny. Nebyly pozorovány významné rozdíly v imunitní odpovědi u pacientů po autologní či alogenní SCT. Výzkumníci zjistili, že obdobné odpovědi dosahují nemocní s maligním i nemaligním onemocněním. Většina osob, u nichž byla dříve provedena SCT, jevila dobrou imunitní odpověď po 2. dávce vakcíny, až na 1 pacienta, který měl špatný engraftment T lymfocytů navzdory dodržování imunosupresivní medikace, a dalšího aktuálně podstupujícího ablaci B lymfocytů.

Obavy týkající se imunitní ochrany se nepotvrdily ani u pacientů, jimž byla podávána medikace v rámci profylaxe reakce štěpu proti hostiteli (GvHD), konkrétně cyklosporin, takrolimus, sirolimus či ruxolitinib, ani u nemocných užívajících cílenou terapii, konkrétně nivolumab, bortezomib, ixazomib.

Závěr

Pacienti po SCT měli v této studii dobrou odpověď na vakcinaci proti SARS-CoV-2. Tato odpověď narůstala s následující dávkou očkování bez ohledu na původní diagnózu. „Naše výsledky poskytují důkaz, že očkování proti SARS-CoV-2 generuje protektivní imunitu u této vysoce rizikové populace, a to i u pacientů, kteří užívají nějakou imunosupresivní medikaci,“ uzavírají svou práci její autoři.

(esr)

Zdroj: Alroqi F., Alahmari B., Alzahrani M. et al. COVID19 vaccine responses in patients post stem cell transplant. Poster. EBMT, 2022.


Štítky
Dětská onkologie Hematologie a transfuzní lékařství Onkologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#