#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Gynekologické potíže pomáhá účinně zvládat benzydamin

20. 6. 2018

Účinná látka benzydamin je na trhu již více než 50 let a za tu dobu byla zdokumentována řada jejích výhodných vlastností. Komplexní protizánětlivý, lokálně anestetický a antimikrobiální účinek předurčují toto léčivo pro lokální použití zvláště v gynekologické praxi.

Nejběžnější příčiny vaginálních potíží

Vulvovaginální dyskomfort a infekce patří mezi stavy, se kterými se některé ženy setkávají během života opakovaně. Mezi nejčastějšími infekčními původci nalezneme Trichomonas vaginalis, Candida albicans a Gardnerella vaginalis. Ačkoliv jsou především kandidy v malém množství přirozenou součástí poševní mikroflóry, narušení regulačních mechanismů může způsobit jejich pomnožení a následně různě intenzivní klinické projevy.  Dalšími příčinami dyskomfortu bývají také stavy po chirurgických zákrocích, radioterapii nebo narušení rovnováhy v pochvě vlivem vnějších i vnitřních faktorů (koupání v bazénu, léčba antibiotiky, hormonální vlivy).

Vlastnosti a účinky benzydaminu

Benzydamin je nesteroidní protizánětlivé léčivo, které vykazuje významnou afinitu k buněčným membránám a inhibuje produkci širokého spektra prozánětlivých látek. Má schopnost proniknout epitelem, kumulovat se v zánětlivé tkáni a dosáhnout tak účinné koncentrace. Redukuje symptomy zánětu (edém, erytém) a potlačuje bolestivé projevy, což je dáno jeho lokální anestetickou aktivitou vyplývající z jeho antagonistického působení na sodíkový kanál v nociceptorech zodpovědných za vnímání bolesti. V závislosti na koncentraci působí benzydamin fungistaticky až fungicidně především na kmeny Candida. Popisované účinky úzce souvisejí s inhibicí produkce tumor nekrotizujícího faktoru alfa (TNF-α), interleukinu 1ß (IL-1ß) a monocytového chemotaktického proteinu 1 (MCP-1) kvasinkami Candida albicans.

Benzydamin se může používat samostatně nebo v kombinaci s cílenou antibiotickou léčbou, kdy se projevuje jeho synergické působení. Antibakteriální a antifungální aktivita koreluje s pH vaginálního prostředí. Optimální účinnost nastává při neutrálním pH, a proto nedochází k negativnímu ovlivnění přirozeného mikrobiomu, který je tvořen převážně bakteriemi rodu Lactobacillus. 

Využití v gynekologii

Rosalgin je volně prodejný léčivý přípravek s obsahem benzydaminu, k dostání buď jako prášek pro přípravu roztoku, nebo přímo ve formě vaginálního roztoku. Snadno proveditelné oplachy a vaginální výplachy pomocí irigátoru umožňují pacientkám nejen lokálně cílenou léčbu, ale podporují i hojení poševních traumat po gynekologických zákrocích nebo epiziotomii. Výplachy se doporučují provádět 1−2× denně s 500−1000 ml roztoku. V závislosti na charakteru potíží se doporučená doba užívání pohybuje v rozmezí 5−14 dnů. Rosalgin je vhodný k použití ve formě oplachů pro děti od 6 let a těhotné ženy, k výplachům se používá od 15 let věku.

Při kombinaci s jinými léčivy se doporučuje dodržet správný postup, tzn. nejdříve provést výplach benzydaminem a poté aplikovat konkrétní antibiotikum či antimykotikum. Vzhledem ke svým vlastnostem a spektru účinku je výhodný pro řešení akutních infekcí a dyskomfortu různé etiologie stejně jako pro prevenci opakovaných epizod.

(zemt)

Zdroje:
1. Molinari G. L., Andreoni S., Fortina G. Bacterial and fungicidal activity in vitro of benzydamine hydrochloride. Microbiol Med 1993; 8: 180–183.
2. Čepický P. Chronické a recidivující vulvovaginitidy. Moderní babictví 2004; 4: 34–38.
3. Sironi M., Milanese C., Vecchi A. et al. Benzydamine inhibits the release of tumor necrosis factor-α and monocyte chemotactic protein-1 by Candida albicans-stimulated human peripheral blood cells. Int J Clin Lab Res 1997; 27 (2−4): 118−122, doi: 10.1007/BF02912445. 



Štítky
Gynekologie a porodnictví
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#