#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Sezóna průjmů je v plném proudu – braňte se!

15. 5. 2019

Dovolenou i posezení u ohně dokáže znepříjemnit průjmové onemocnění. Teplé letní počasí mu bohužel velmi hraje do karet. I přes všechna nebezpečí se vám ale může vyhnout – pokud se řádně připravíte.

Dovolenou i posezení u ohně dokáže znepříjemnit průjmové onemocnění. Teplé letní počasí mu bohužel velmi hraje do karet. I přes všechna nebezpečí se vám ale může vyhnout – pokud se řádně připravíte.

Průjem je obtěžující onemocnění, při kterém dochází k častému vyprazdňování řídké stolice. Někdy se může přidat teplota, schvácenost, křeče a bolest břicha, vzácněji i zvracení. Toto nebezpečí v létě číhá téměř na každém rohu: grilujeme, pojídáme zmrzliny, občas neodoláme majonézovým salátům. A bakterie v jídle se v horkém počasí tak dobře množí. Když se k tomu přidá menší hygiena při letní dovolené nebo pití vody z nepříliš bezpečného zdroje, průjem je na světě.

Přežijte léto bez nehody

Pokud si chcete nejen svoji dovolenou, ale celé léto užít v klidu, dodržujte následující zásady:
  • Všechny potraviny, které to snesou, uskladňujte v lednici – bakterie se v chladu špatně množí a jídlo pak nepředstavuje z hlediska vzniku průjmu takové nebezpečí. V chladu by mělo být samozřejmostí uskladnění masa, vajec, mléka, mléčných výrobků. Necháme-li totiž pokrmy s vysokým obsahem bílkovin v teple, bakterie se rychle množí a dokážou vyvolat průjmové onemocnění.
  • Dbejte na řádnou tepelnou úpravu pokrmů – raději si v létě dejte vejce natvrdo než polotekuté volské oko, kuřecí maso je lépe smažit pomalu než si dát rychlý polokrvavý steak. Také grilování se nesmí uspěchat. Naopak nechte maso pomalu pořádně propéct.
  • Vyhýbejte se pití vody z podezřelého zdroje – průjmy můžeme získat nejen z potravy, ale i z kontaminovaných nápojů. Proto, hlavně v cizině, je důležité pít jen balenou vodu. Důležité je nedávat si do nápojů led, protože ten může být vyroben z kontaminované točené vody!!!
  • Konzumujte jen hluboko zmrazené zmrzliny.
  • Myjte si ruce – neopomenutelnou prevencí průjmu je také zvýšená hygiena rukou, zvláště v kempech nebo ubytovnách a hlavně po použití toalety. Ze špatně umytých rukou můžeme dostat např. shigelózu, která nejednoho kempaře vyplaší krvavým průjmem.

Dvojnásobná opatrnost v cizině!

Jestliže cestujeme do ciziny, je potřeba dávat dvojnásobný pozor! Často se tam vyskytují původci našemu tělu neznámí, a proto nebezpečnější. Dávejte proto pozor nejen na špatně skladované nebo upravené pokrmy, ale doporučuje se pít zásadně balenou vodu.

(syna)

Zdroj:



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#