#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Příprava na kolonoskopii ve čtyřech krocích

14. 7. 2014

Vyšetření tlustého střeva jistě není ničím, co by kdokoliv z nás absolvoval s radostí. Pokud vám jej lékař doporučí, je však potřeba se dobře připravit. Jen tak lze z nepopulární metody vytěžit maximum informací a nedojde k situaci, kdy se vše musí opakovat.

Kolonoskopie je vyšetření, při kterém je tlusté střevo pacienta prohlídnuto lékařem zevnitř přístrojem zvaným endoskop. Ten se zavede přes konečník do střeva. Tato metoda se obvykle používá při příznacích, jako jsou bolesti břicha, krvácení z konečníku a časté průjmy či zácpy. Rovněž se k ní přistupuje v případě preventivního vyšetření karcinomu tlustého střeva. Stručný průběh kolonoskopie spolu s komentářem můžete zhlédnout ve videu.

Jak se správně připravit 

Vždy informujte lékaře o jakémkoliv výjimečném zdravotním stavu včetně těhotenství, nemocí srdce a plic, alergií na léky, cukrovky a užívání léku na ředění krve. Nikdy nevysazujte léky bez porady s odborníkem! Před kolonoskopií od lékaře dostanete několik litrů speciálního vyprazdňovacího roztoku spolu s časovým harmonogramem jeho pití, který se přizpůsobuje načasování vyšetření. Kromě toho je potřeba dodržet tato pravidla:

  1. Pět dnů před kolonoskopií vysaďte léky obsahující železo – zbarvují střevní obsah do černa a znemožňují vyšetření.
  2. Tři dny před zákrokem nejezte celozrnné pečivo a ovoce a zeleninu obsahující drobná zrníčka (kiwi, jahody, rajče, hrozny) – zrníčka mohou ucpávat pracovní kanál vyšetřovacího přístroje.
  3. Den před vyšetřením snězte lehkou snídani, dále již pouze tekutou potravu.
  4. Během přípravy pijte kromě vlastního roztoku i množství čirých tekutin (minerálku, vodu, čaj), vyhněte se džusům a mléku.

Rizika liknavosti 

Pokud přípravu podceníte, je i tak v některých případech možné vyšetření provést – zbytky potravy, pokud jich není mnoho, se dají odsát. Je-li kolonoskopie prováděna jako prevence karcinomu tlustého střeva, doporučí se kontrola v kratším časovém odstupu. Občas však nelze vyšetření provést vůbec a musí se i s přípravou opakovat.

Kolonoskopie se v posledních letech dostává čím dál víc do povědomí veřejnosti, zvláště jako forma prevence karcinomu tlustého střeva. Děje se tak i díky propagaci známými osobnostmi. Jednou z nich je též kreslíř Petr Pivrnec Urban. Jak absolvoval vyšetření tlustého střeva a jaké byly jeho dojmy, si můžete prohlídnout na našem videu.

(kov)

Zdroje:
www.webmd.com
www.kolonoskopie.cz



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#