#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Některé ženy s RA užívají během gravidity kontraindikované léky

15. 5. 2019

Pouze malému množství žen s revmatoidní artritidou jsou předepisovány takové chorobu modifikující léky, které jsou kontraindikovány během těhotenství. Avšak ženy, které DMARDs užívají, mají vyšší podíl spontánních potratů...

Pouze malému množství žen s revmatoidní artritidou (RA) jsou předepisovány takové chorobu modifikující léky (DMARDs), které jsou kontraindikovány během těhotenství. Avšak ženy, které DMARDs užívají, mají vyšší podíl spontánních potratů. To se týká zejména pacientek užívajících metotrexát, ovšem dokonce i užívání nesteroidních protizánětlivých léků, které jsou považovány za relativně bezpečné, toto riziko zvyšuje. Článek na toto téma byl publikován v lednovém vydání Arthritis Care and Research.

Lékaři zkoumali data z databáze HealthCore Integrated Research z let 2002 až 2008. Bylo zastiženo celkem 393 gravidit, z nichž 72 % (281) skončilo porodem, 19 % (75) spontánním potratem a 9 % (37) elektivním potratem. Dále pak lékaři roztřídili léčbu RA podle terapeutické třídy a podle klasifikačního schématu Food and Drug Administration’s risk do následujících skupin:

  • - bez prokázaných rizik u lidí (kategorie B),
  • - riziko nemůže být vyloučeno (kategorie C),
  • - prokázané riziko (kategorie D),
  • - kontraindikovaná v těhotenství (kategorie X).
Dávkování léků kategorie D nebo X bylo u žen se spontánními potraty asi třikrát vyšší než u žen, které dítě donosily. Navíc užívání NSAIDs bylo častější v 90 dnech předcházejících spontánnímu či elektivním abortu ve srovnání s těhotenstvími, která končila porodem. Není však jisté, zda to byla vyšší expozice NSAIDs nebo léky kategorie D či X, co potraty způsobilo, nebo zda zvýšené užívání léků souviselo s vyšší aktivitou choroby. To by pak samozřejmě průběh těhotenství ovlivnilo zcela nezávisle na léčbě.

Ženám, které prodělaly spontánní potrat, byla v 18 % případů podávána biologická léčba. Z žen, které dítě donosily, jich biologickou léčbu užívalo 13 %. Autoři podotýkají, že bezpečnost těchto preparátů je zatím neznámá. Mnoho žen rovněž užívalo kortikoidy. Ačkoliv tyto léky nejsou přímo spjaty s aborty, mohly by přesto zvyšovat riziko rozštěpů patra a maternálních komplikací charakteru hypertenze, gestačního diabetu a infekcí.

(pes)

Zdroj:

  1. Kuriya B. et al.: Patterns of drug use during pregnancy in rheumatoid arthritis. Arthritis Care Res. Publikováno on-line 4. ledna 2011.


Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#