#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Neelastické nohavice zajišťují významně vyšší tlak i gradient než elastické punčochy

14. 5. 2019

Pálení na prsou, lapání po dechu a velký strach ze smrti. I tak mohou vypadat následky chronické žilní nedostatečnosti (CHŽI) v podobě plicní embolie.

Pálení na prsou, lapání po dechu a velký strach ze smrti. I tak mohou vypadat následky chronické žilní nedostatečnosti v podobě plicní embolie. Elastické punčochy přitom nejsou nejúčinnější možností léčby a prevence, ač jsou zdaleka nejpoužívanější.

Chronická žilní nedostatečnost a s ní spojené komplikace představují ve vyspělých zemích významný zdravotnický problém a kompresní terapie je zlatý standard v její léčbě. Elastické punčochy jsou nejznámější, ale jsou i další možnosti, jako neelastické nohavice, bandáž („Unna’s boot“) a intermitentní pneumatické komprese. K dlouhodobému každodennímu používání se hodí pouze punčochy a neelastické nohavice.

Ortopedi a chirurgové z Kalifornské univerzity v San Diegu provedli studii, jež měla 3 cíle. Chtěli prozkoumat úroveň komprese pod neelastickou nohavicí s novým systémem řiditelného tlaku, dále srovnat tuto úroveň s tou, kterou poskytují elastické punčochy, a zhodnotit gradient tlaku zajišťovaný těmito systémy.

Celkem 18 subjektů bez venózního refluxu a 12 s dříve zaznamenaným refluxem bylo léčeno individuální elastickou a neelastickou kompresí. Tlak na povrchu kůže pod elastickou (30–40 mmHg) a neelastickou (se systémem Built-in-Pressure [BPS]) podporou byl měřen kalibrovaným manometrem. Průměrný tlak pod elastickou punčochou dosahoval 26 ± 2 mmHg v oblasti kotníku a 23 ± 1 mmHg v oblasti bérce. Průměrný tlak pod neelastickou nohavicí s BPS byl 50 ± 3 a 38 ± 2 mmHg v úrovni kotníku a bérce.

Z výše uvedeného vyplývá, že elastické punčochy byly schopné zajistit významně nižší tlak než neelastické nohavice. Je také zřejmé, že pouze neelastické nohavice s BPS zajišťují významný tlakový gradient od kotníku po koleno (p = 0,001).

(zep)

Zdroj: Inelastic Compression Legging Produces Gradient Compression and Significantly Higher Skin Surface Pressures Compared with an Elastic Compression Stocking, Vascular. 2008; 16 (1): 25–30.



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#