#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Léčba zaměřená na patogeny přítomné v dýchacích cestách by mohla zlepšit léčbu pacientů s rakovinou plic

15. 5. 2019

Kolonizace dýchacích cest byla zjištěna téměř u poloviny pacientů s rakovinou plic a významně korelovala s kratším přežitím pacientů.

Kolonizace dýchacích cest byla zjištěna téměř u poloviny pacientů s rakovinou plic a významně korelovala s kratším přežitím pacientů.

Cílem francouzské prospektivní studie bylo určit prevalenci bronchiální kolonizace a druh patogenu u pacientů s rakovinou plic. Zařazeno bylo 210 po sobě následujících pacientů, u kterých byla provedena flexibilní bronchoskopie. Zjišťovány byly bakteriální, mykobakteriální a mykotické potenciální patogeny a byla analyzována souvislost mezi jejich přítomností, charakteristikami pacientů, typem nádoru a výsledky léčby.

Potenciální patogeny byly v době stanovení diagnózy HCC zjištěny ve 48,1 % vzorků odebraných při bronchoskopii. Nejčastěji se jednalo o Candida albicans (42,9 %), stafylokoky (12,9 %), Escherichia coli (8,1 %), Aspergillus fuminatus (6,2 %), Haemophilus influenzae (4,3 %), Streptococcus pneumoniae (3,3 %), atypické mykobakterie (2,9 %) a enterobakterie (2,4 %). Kolonizace dýchacích cest významně korelovala s kratší délkou přežití (p = 0,005). Častěji byla přítomnost patogenů zjištěna u pacientů vysokého věku (p = 0,02) a v případě chronické obstrukční bronchopulmonální nemoci (p = 0,008). Významná souvislost s kolonizací nebyla zjištěna u stadia tumoru, atelektázy, stenózy bronchů ani v závislosti na rentgenovém nálezu.

Vyšetření kolonizace dýchacích cest potenciálními patogeny v době stanovení diagnózy rakoviny plic by mohlo být předpokladem účinnější terapie těchto pacientů a jejich delšího přežití.

(zza)

Zdroj: Laroumagne S., Lepage B., Hermant C., et al. Bronchial colonisation in patients with lung cancer: a prospective study. Eur Respir J. 2012 Oct 25. [Epub ahead of print]



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#