#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Lahodně nezdravé stravování – odoláte?

20. 11. 2015

Jídla, která obsahují spoustu tuku a cukru, mají jedno společné – skvělou chuť. Proto nás stále lákají, i když víme, že nás mohou doslova zabít. Zvláště osoby s cukrovkou by měly najít vůli a odvahu pustit se se škodlivým stravováním do boje.

Pokud máte diabetes, je nesmírně důležité vyhýbat se cukrům a tukům, které se ve velkém množství vyskytují v nezdravém jídle. Hlavním důvodem je nastavení správné hmotnosti, což zase pomůže udržet hladinu krevního cukru v normálních mezích. Americká diabetická asociace doporučuje omezit tučné a sladké, protože jde často o náhražku výživných jídel, bohatých na cenné látky. Dalším důvodem je, že pokud máte diabetes, pak máte i zvýšené riziko akutního infarktu myokardu a cévní příhody mozkové. Toto nebezpečí je nesprávnou stravou ještě významně navyšováno.

Jsou všude!  

Změnit stravovací návyky je daleko obtížnější než zbavit se jiných neřestí. K životu nepotřebujete ani alkohol, ani kouření, ale jídlo ano. A i když se skutečně vyhýbáte všemu, co zjevně obsahuje velké množství tuků a cukrů, obojí na vás číhá i v potravinách, do kterých byste to nikdy neřekli. Oplatky, sušenky, muffiny, croissanty a smetana do kávy mohou obsahovat velké množství jednoduchých cukrů i nebezpečných tuků. Se „sladkým zabijákem“ se pak potkáte i v ochucených jogurtech a omáčkách, jako jsou salátové dresinky, majonéza a kečup.

Rychle, a přesto zdravě

Pokud rádi jíte v restauracích, vyhýbejte se těm, které servírují menu fastfoodového typu. Když není na výběr, zde jsou tipy, jak si v rychlém občerstvení vybrat co nejlépe:

  • Nenechte se zlákat k objednání extravelké porce jen proto, že je to levné. Ušetříte peníze, ale poškodíte své zdraví.
  • Vyhýbejte se smaženému jídlu, volte raději grilované nebo vařené. Vybírejte si libové maso.
  • Dochuťte pokrm spíše hořčicí než majonézou.
  • Snídejte nesladké pečivo.
  • Snažte se jíst salát bez dresinků, zpestřete ho třeba cibulí nebo papričkami.
  • Pozor na omáčky v čínských restauracích – mohou obsahovat větší množství cukru.

Naučte se číst složení

Mnoho diabetiků zjišťuje, že nejjednodušší způsob, jak omezit příjem škodlivých tuků, je stát se informovaným konzumentem. To znamená porozumět složení potravinářských výrobků. Umožní vám to rozeznat produkty, ve kterých jsou obsaženy škodlivé tuky a cukry. Prvním krokem může být, že budete na obalech hledat přítomnost palmového tuku. Ten výrobci rádi používají, protože je levný, ale bohužel poškozuje cévy. Je-li to možné, je lépe takové výrobky nahradit nebo nekupovat.

(pez)

Zdroj:
www.healthline.com



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#