#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Crohnova choroba se často projeví dřív na kůži než ve střevech

14. 9. 2015

Kožní projevy nejsou u Crohnovy choroby žádnou vzácností. Trpí jimi až 44 % pacientů. Po bolestech kloubů jsou tak hned druhou nejčastější komplikací spojenou s tímto zánětlivým onemocněním střev. Někdy se dokonce objeví o několik měsíců nebo let dřív než samotné střevní potíže, a jsou tak důležitým faktorem při určování diagnózy.

Různé typy i projevy

Různé způsoby vzniku, odlišný průběh i závažnost – takové jsou kožní projevy Crohnovy choroby. Můžeme je rozdělit do tří hlavních kategorií.

1. Specifické změny shodné se střevním zánětem

  • Ve střevě lidí s Crohnovou chorobou jsou ohraničená zanícená ložiska, takzvaná afta.
  • Tato zanícená ložiska se mohou objevit i na místech přechodu trávicí trubice do kůže – tedy v ústech a v oblasti řitního otvoru. Důsledkem tohoto rozšíření zánětu do anální oblasti jsou pak píštěle, praskliny a různé kožní výrůstky.
  • Vzácněji vznikají i tzv. metastatická ložiska zánětu zcela mimo trávicí trubici, hlavně na končetinách nebo v místech, která se často zapařují. Pouhým okem i pod mikroskopem vypadají tyto změny podobně nebo stejně jako ty ve střevě. Stejně se i léčí – nepomůže nic kromě dobrého zvládnutí „crohna“.

2. „Reaktivní“ změny, které neodpovídají zánětu

Do této kategorie spadají všechny kožní změny, které vzniknou v důsledku Crohnovy choroby, ale nevypadají přímo jako střevní zánět.

  • Nejčastější je tzv. nodózní erytém – tedy bolestivé, zarudlé podkožní uzly objevující se především nad kotníky. Způsob vzniku je nejasný, ale vyskytuje se u 4–6 % pacientů s Crohnovou chorobou. Erytém je však typický i pro řadu dalších systémových onemocnění.
  • Vzácnější jsou hnisavé puchýřky až rozsáhlé vředy, které se mohou objevit na kůži nebo na ústní sliznici. Poté je třeba zvolit imunosupresivní léčbu – pokud už ji neužíváte na samotnou nemoc – a případně antibiotika pro předcházení infekcím.
  • V širším slova smyslu sem lze řadit i některé nežádoucí účinky léků na Crohnovu chorobu. Mohou to být alergické reakce (kopřivka), kožní infekce jako následek imunosuprese nebo třeba strie a akné po kortikoidech.

3. Nemoci spojené s Crohnovou chorobou

Mezi ně řadíme kožní onemocnění, která z diagnózy crohna přímo nevyplývají, ale často se vyskytují společně s ním. Mají totiž také autoimunitní podklad. Patří sem:

  • lupénka,
  • atopický ekzém,
  • porucha pigmentace jménem vitiligo.

Známe i celou řadu dalších, vzácnějších kožních chorob, u nichž existuje spojitost s Crohnovou chorobou. Ani lékaři je mnohdy neumí přesně rozpoznat a odlišit, na jejich obranu je ale nutné říci, že tato znalost není až tak podstatná. Klíčové u každého pacienta, ať už jsou jeho příznaky jakékoliv, je dobře zvládnout vzplanutí střevního zánětu. Kožní změny jej však můžou doprovázet, nebo dokonce předpovídat. Proto je dobré o jejich existenci vědět.

(luko)

Zdroje:
www.crohn.cz
www.ccfa.orgwww.ccfa.org
www.ncbi.nlm.nih.gov



Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#