#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Úvodní slovo prof. MUDr. Michala Krška, CSc.,
spolueditora tohoto čísla časopisu Vnitřní lékařství


Vyšlo v časopise: Vnitř Lék 2017; 63(9): 545
Kategorie: Úvodní slovo

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

s potěšením jsem přijal nabídku být společně s paní prof. MUDr. Ivicou Lazúrovou, DrSc., FRCP, a prof. Jurajem Payerem, PhD., MPH, FRCP, spolueditorem sešitu časopisu Vnitřní lékařství. Důvodů, proč jsme se s redakční radou časopisu Vnitřní lékařství a s výborem České internistické společnosti ČLS JEP rozhodli připravit a věnovat celé číslo časopisu právě endokrinologii, je několik.

Tím hlavním důvodem je skutečnost, že ve dnech 19.–21. 10. 2017 pořádáme jubilejní, již 40. endokrinologické dny s mezinárodní účastí, které se tentokrát budou poprvé konat v Praze. Doufáme, že se nám podaří připravit opravdu prestižní jubilejní setkání endokrinologů a že pestrý a bohatý program zaujme velký počet účastníků. V tomto kontextu bych rád zdůraznil, že endokrinologické dny jsou tradičně pořádány ve spolupráci České endokrinologické společnosti České lékařské společnosti J. E. Purkyně a Slovenskej endokrinologickej spoločnosti Slovenskej lekárskej spoločnosti. Jsme tak jednou z mála odborností, které stále pořádají své „vlajkové kongresy“ společně. A je to velmi dobře jak z důvodů odborných, tak z důvodů společenských. Vždyť v mezinárodním kontextu jsme stále malými společnostmi a společný kongres tak může mít pestřejší a odborně kvalitnější obsah a program. A navíc (a možná především) všichni máme v obou zemích své známé, kolegyně a kolegy a přátele, se kterými máme možnost se setkávat a spolupracovat. Jsem rád, že obsah tohoto vydání jsme měli možnost právě se slovenskými kolegy připravit a děkuji mnohokrát za spolupráci paní profesorce Ivici Lazúrové a panu profesorovi Jurajovi Payerovi a doufám, že je shledáte jako kvalitní a rádi si je přečtete a najdete si mezi články „své favority“.

Dalším důvodem je potřeba ukazovat endokrinologii v celé její pestrosti. Vždyť endokrinologie je zcela ojedinělým oborem, který má význam pro všechny orgány a systémy lidského těla a endokrinní systém plní úlohu jakéhosi biologického integračního systému. Dobrý endokrinolog tak musí být dobrým internistou a kvalitní internista nemůže být kvalitním, pokud nemá základní znalosti endokrinologie. Na tento fakt se v současnosti trochu zapomíná a některé části endokrinologické vědy jsou vytrhávány z kontextu a jsou přivlastňovány ekonomicky lukrativnějšími obory. Dnes většina lidí ví, co znamená kardiologie, co znamená gastroenterologie a podobně, ale daleko méně lidí dovede dobře charakterizovat, co dělá a čím se zabývá endokrinologie. Ale co by byly mezi lidmi dobře známé obory bez endokrinologie? Proto je nutné endokrinologii propagovat, seznamovat odbornou i laickou veřejnost s jejím obsahem, úkoly, spektrem onemocnění a pacientů. Věřím a doufám, že i z tohoto pohledu endokrinologicky zaměřené vydání časopisu Vnitřní lékařství uspěje a ukáže, co je endokrinologie, kam všude zasahuje a jak je pro vnitřní lékařství a celou medicínu důležitá.

Dovolte, abych vám na závěr popřál krásné a stimulující čtení a pozval vás na jubilejní 40. endokrinologické dny s mezinárodní účastí. Současně bych rád vyjádřil přání, že se endokrinologie bude postupně dostávat zpět na výsluní vnitřního lékařství a medicíny, kam nepochybně patří.

Váš



prof. MUDr. Michal Kršek, CSc.

předseda České endokrinologické společnosti České lékařské společnosti J. E. Purkyně


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Číslo 9

2017 Číslo 9
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#