#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

MUDr. Jana Lacinová – 65 let


Autoři: R. Češka
Vyšlo v časopise: Vnitř Lék 2011; 57(9): 669
Kategorie: 65. narozeniny MUDr. Jany Lacinové a 60. narozeniny prim. MUDr. Milana Tržila

MUDr. Jana Lacinová se dožívá významného životního jubilea, a proto bych jí chtěl na tomto místě v našem časopise jménem výboru, ale i celé České internistické společnosti České lékařské společnosti J. E. Purkyně a jménem mnoha českých internistů popřát vše krásné do dalších let.


Podíváme-li se na výbory (nejen) českých odborných společností, Česká internistická společnost rozhodně není výjimkou, oplývá specialisty s mnoha tituly před jménem i za jménem, pracujícími na špičkových klinikách (pokud ty kliniky sami nevedou), kteří ve svém curriculu počítají stovky publikací, „impact factor“ a „citační ohlas“. To samozřejmě (alespoň ve valné většině případů) neznamená, že by šlo o lékaře zcela odtržené od každodenní medicínské praxe. Faktem však je, že veliký díl té výše zmíněné každodenní práce leží na bedrech lékařů v soukromých ordinacích a na poliklinikách v oblastních nemocnicích. To jsou ambulantní i lůžkoví specialisté, v našem případě internisté, a lékaři oborů z interny vzešlých. Kolikpak jich najdeme ve výborech našich slovutných společností? (Všimněte si! Píšu to s takovým nadhledem/přehledem, jako bych ani sám nebyl předsedou jednoho z takových výborů.). Nikdo nepochybuje o jejich kvalitě, schopnostech, přehledu i přínosu pro každou odbornou společnost. Chyba je asi trochu na všech stranách. Ambulantní specialisté nemají až tak velkou ambici, neprosazují se, profesoři jsou známější, členové společnosti volí známá jména.

Já sám a přede mnou profesor Horký i další členové výborů České internistické společnosti České lékařské společnosti J. E. Purkyně jsme měli a máme jednu velkou výhodu. Dlouholetým členem výboru České internistické společnosti ČLS od roku 1997 je paní doktorka Lacinová, předsedkyně Sdružení ambulantních internistů ČR. Její pohled na probíraná témata na schůzích výboru vždy zohledňuje praktický názor. Když je potřeba „zabojovat“, s doktorkou Lacinovou může každý vždycky počítat. Stejně jako všichni ostatní, má i paní doktorka své vlastní povinnosti, ale svůj čas obětuje bez rozpaků. Kdykoli přijde s návrhem, sama pro něj udělá maximum, vše připraví a u výboru hledá jen podporu (a někdy také tu váhu titulů před a za jménem – i veřejné instituce na ně někdy slyší).

K laudatiu oslavence patří také suchá životopisná data. Pokusím se napsat je možná nesystematicky, s důrazem na to, co považuji za důležité při pohledu na jednu z nejvýznamnějších osobností naší odborné společnosti. MUDr. Lacinová promovala na Fakultě všeobecného lékařství LF v Hradci Králové v roce 1969. Po promoci absolvovala studijní pobyt ve Velké Británii, v cizině pak pracovala ještě v Chile a posléze v Etiopii na Univerzitě v Addis Abebě. Z domácích angažmá bychom měli zmínit práci na interních klinikách ve FN Královské Vinohrady Praha i osmileté působení na Záchranné službě Praha, včetně práce v Nemocnici záchranné služby Praha.

Od roku 1992 pracuje MUDr. Lacinová jako ambulantní internista, současně je i jednatelkou nestátního zdravotnického zařízení Interní ambulance Jabloňová, s. r. o. Je plně kvalifikovanou internistkou, která z vnitřního lékařství složila atestaci I. stupně a v roce 1980 i II. stupně. Vyjmenovávat certifikované kurzy a účast na kongresech a sympoziích by zabralo stránku a myslím, že je to zbytečné. V roce 1972 se MUDr. Lacinová stala členkou České internistické společnosti, od roku 1976 je členkou České kardiologické společnosti. V roce 1997, jak zmiňuji již výše, byla zvolena předsedkyní Sdružení ambulantních internistů a následně pak byla zvolena i do výboru České internistické společnosti České lékařské společnosti J. E. Purkyně. V obou funkcích pracuje až do současnosti.

Vážená paní doktorko, milá Jano! Přeji Vám k Vašemu jubileu jen vše nejlepší a nejkrásnější v osobním i pracovním životě. Nevím, zda se to hodí, ale přeji sobě a celému výboru naší společnosti, abyste zůstala stále taková, jaká jste. Přímá, spravedlivá, s tím správným „tahem na branku“ a důrazná při prosazování dobrých myšlenek. Věřím, že společně se nám podaří posunout naši milovanou internu zase dál a výš. Tam, kam patří jako královna medicíny.

Ještě jednou vše krásné.

prof. MUDr. Richard Češka, CSc.
předseda České internistické společnosti
www.vfn.cz
e-mail: rcesk@lf1.cuni.cz

Doručeno do redakce: 8. 8. 2011


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Číslo 9

2011 Číslo 9
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#