#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Z odborné literatury


Vyšlo v časopise: Vnitř Lék 2007; 53(11): 1233
Kategorie: Z odborné literatury

Rybka J.

Diabetes mellitus - komplikace a přidružená onemocnění.

Praha: Grada Publishing 2007. 317s. ISBN 978-80-247-1671-8.

Knih s diabetologickou tématikou vychází u nás dostatek. Často se zabývají mnoha patofyziologickými detaily a části potřebné pro praktické klinické rozhodování bývají krátké nebo nepřehledné. Pravým opakem je nyní vydaná publikace profesora Rybky.

Kniha vyniká právě neobyčejnou jasností, stručností a přehledností. Je plná výčtů, schémat a tabulek, a přináší tak vše potřebné tomu, kdo v klinické praxi potřebuje rychlou diagnostiku diabetu, jeho komplikací a rychlé rozhodování o léčebných postupech a jejich indikacích.

Kniha je rozdělena do kapitol, které jsou poměrně nezávislé a umožní čtenáři také použití publikace slovníkovým či encyklopedickým způsobem. Podobně velmi přehledná je i struktura jednotlivých kapitol. Všechny kapitoly jsou psány vynikajícím slohem a mají vynikající didaktickou formu.

Publikace začíná stručnými kapitolami o diagnostice, patogeneze a klinickém obrazu diabetu. Velmi přesně a přehledně je napsaná kapitola o akutních a chronických komplikacích diabetu. Podrobná, ale přehledná (s mnoha schématy) je dlouhá kapitola o kardiovaskulárních komplikacích diabetu. Jako příklad lze uvést podkapitolu o srdečním sehnání s několika praktickými schématy, která diabetologové běžně neznají, a která proto málo využívají. Podobně je napsána kapitola o orgánových komplikacích diabetu. Tato část spolu s dalšími kapitolami (infekce a diabetes, diabetes a těhotenství, chirurgická problematika diabetu) dotváří potřebný orgánový a oborový pohled na diabetes. Tím se kniha stává vhodnou nejen pro diabetology, ale i pro odborníky jednotlivých oborů, které potřebují znát speciální problematiku na pomezí svého oboru a diabetologie.

I v naší literatuře tolikrát publikované kapitoly o hypertenzi a obezitě u diabetu či o metabolickém syndromu jsou napsány nově s originální koncepcí. Knihu uzavírá kapitola o hospitalizovaném diabetikovi, ta mimo jiné obsahuje - stejně jako kapitola o chirurgické problematice diabetu - také velmi praktická schémata a algoritmy postupů.

Nestor české moderní diabetologie, který nedávno oslavil již 75. narozeniny, tak připravil text, který vznikl z jeho bohaté osobní zkušenosti. Čtenář na první pohled pozná, že se skutečně zabýval a zabývá diabetologií komplexně, nejen v ambulanci, ale i na lůžku či na jednotce intenzivní péče a také konziliárně v jiných oborech. Z této životní zkušenosti vyplynulo, že této publikaci těžko mohou konkurovat dříve vydané publikace především ambulantních diabetologů. Knihu doporučuji všem internistům, diabetologům, praktickým lékařům a lékařům jiných oborů, kteří s diabetiky přicházejí do styku. Vzhledem k tomu, že počet diabetiků stále narůstá, je praktická - středně silná, brožovaná, výrazně barevná a do schémat členěná publikace vhodná skoro pro každého lékaře.

prof. MUDr. Štěpán Svačina, DrSc., MBA

www.vfn.cz

e-mail: svacinas@lf1.cuni.cz

Doručeno do redakce: 26. 10. 2007


Štítky
Diabetologie Endokrinologie Interní lékařství

Článek vyšel v časopise

Vnitřní lékařství

Číslo 11

2007 Číslo 11
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#