#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

60. let samostatné traumatologie v Ústí nad Labem


Autoři: Jan Houser
Působiště autorů: II. chirurgické oddělení – úrazové centrum Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem
Vyšlo v časopise: Úraz chir. 20., 2012, č.2

V úvodu je třeba vzpomenout MUDr. Jiřího Rödlinga, který sehrál významnou roli při obnově chirurgie a při vzniku traumatologie v Městské, později Krajské a nyní Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem. Asistent prof. Arnolda Jiráska MUDr. Rödling v červnu 1945 vystřídal německého lékaře a významného místního fašistu MUDr. Franze Schwarze ve vedení obrovského chirurgického oddělení. Jako Jiráskův žák zvládal MUDr. Rödling obor dnes nepředstavitelném rozsahu. Zároveň však byl i zdatným organizátorem. Vychoval řadu žáků, kterým pak postupně předal jednotlivé chirurgické a z chirurgie vzniklé obory: Pavel Žalud (anestézie), Čestmír Dolejší (traumatologie), Jiří Mikš (urologie), Josef Novotný (záchranná služba), Miloslav Hrbek (všeobecná chirurgie), Bohdan Schindléry (dětská chirurgie). Sám MUDr. Rödling se po stabilizaci poměrů v nemocnici zčásti přemístil zpět do Prahy. Starší kolegové ho pamatují jako prof. MUDr. Jiřího Rödlinga, CSc.,  spoluautora systému postgraduálního  vzdělávání ve zdravotnictví, jednoho z vůdčích činitelů ILF v Praze a po určitou dobu též hlavního chirurga České republiky.

Prim. Rödling se svým žákem Dr. Dolejším (stojící)
Obr. 1. Prim. Rödling se svým žákem Dr. Dolejším (stojící)

Samostatná traumatologie vznikla v nemocnici v roce 1952. Tehdy  prim. Rödling od svého obrovského oddělení odčlenil část, kterou pojmenoval jako „Oddělení úrazové a neodkladné chirurgie“ a toto oddělení svěřil svému přednímu žákovi MUDr. Čestmíru Dolejšímu. Toto oddělení během své šedesátileté  historie několikrát změnilo svůj název, aby tento vyhovoval příslušným věstníkům, jeho profilace na traumatologii a akutní medicínu je ale dosud zachována.

Prim. Dolejší přednáší na krajském semináři
Obr. 2. Prim. Dolejší přednáší na krajském semináři

Pomineme-li Úrazovou nemocnici v Brně, tak pak se jednalo o první samostatné traumatologické pracoviště v Československu. Následně vznikala podobná pracoviště i v ostatních velkých nemocnicích (Košice, Pardubice, Č. Budějovice…).

Prim. Dolejší byl pragmatik s obrovskou intuicí a vrozeným citem pro obor. Byl jedním z prvních v republice, kdo si osvojil nově vznikající AO filozofii. Byl dobrý organizátor (přechodně byl i ředitelem nemocnice) a zároveň dokázal ve své době to, čemu dnes říkáme získávání sponzorů. Díky tomu nemocnice již v roce 1969 získala originální instrumentaria firmy Synthes (klasická dlahová osteosyntéza, instrumentarium pro malé fragmety, nitrodřeňové převrtávání, nitrodřeňové hřeby a vrtačky Synthes) a sálové rtg se zesilovačem rtg obrazu.  Primář Dolejší spolupracoval a přátelil se s předními odborníky v oboru. Na prvním místě je třeba vzpomenout na tehdy mladého asistenta ortopedické kliniky v Praze MUDr. Oldřicha Čecha, díky kterému si oddělení rychle osvojilo principy AO školy. Ve spolupráci s MUDr. Čechem pak pokračoval i primář Otto Trefný. Primář Dolejší pak dále spolupracoval s VÚT Brno, přátelil se s primářem Jáno Bauerem z Košic, primářem Jaroslavem Černým z Pardubic a s dalšími. MUDr. Dolejší byl přísný, nicméně velkorysý šéf, ať už ve funkci primáře oddělení, tak i ředitele nemocnice.

Po předčasném úmrtí prim. Č. Dolejšího v roce 1975 převzal oddělení MUDr. Otto Trefný, CSc., který jej vedl do roku 1990. Primář Trefný převzal oddělení na vysoké odborné úrovni, tuto úroveň udržel a dál rozvíjel. MUDr. Trefný je charismatický člověk, byl a je mezi kolegy a pacienty velmi známý a oblíbený. Byl zdatným a elegantním operatérem. Proslul též jako známý specialista ve sportovní medicíně a ve sportovní traumatologii, především jako dlouholetý lékař hokejové reprezentace. Primář Trefný byl jako šéf demokrat, který trpěl a podporoval diskuzi a podporoval odborný růst mladších kolegů. Při vší své obrovské popularitě je skromným člověkem a vynikajícím společníkem.

V letech 1990 až 2011 oddělení vedl autor sdělení. Toto období mi nepřísluší podrobněji hodnotit. Chtěl bych pouze připomenout hlavní úkoly a výzvy, které v tomto období bylo třeba řešit:

  1. V porevoluční době uhájit samostatnost oddělení, protože se objevila skupina „organizátorů“ zdravotnictví, kteří nebyli „zatíženi konvencemi kliniků“ a slyšeli na různé „nové“ nápady a občas naslouchali kolegům, kteří si chtěli léčit zbytnělé ego na konto traumatologie.
  2. Zorganizovat činnost tak, aby se nemocnice stala platným členem sítě Traumacenter v ČR.
  3. Na přelomu roků 2003/04 se přestěhovat do nové nemocnice. Toto stěhování přineslo řadu změn, na které jsme si museli zvyknout, především společné Emergency, centrální JIP a  ARO, centrální operační sály. Ne všechny tyto změny jsou pro nás pohodlné, důležitý je ale benefit pro pacienty.

Od 1. 1. 2012 je primářem oddělení MUDr. Karel Edelmann, Ph.D. Jsem jednoznačně přesvědčen o tom, že pod jeho vedením se bude oddělení dále úspěšně rozvíjet. Dovoluji si popřát prim. Edelmannovi a jeho kolektivu mnoho pracovních úspěchů a pohodu při práci.

Tři generace primářů úrazovky, zleva MUDr. K. Edelmann, Ph.D., MUDr. O. Trefný, CSc., MUDr. J. Houser
Obr. 3. Tři generace primářů úrazovky, zleva MUDr. K. Edelmann, Ph.D., MUDr. O. Trefný, CSc., MUDr. J. Houser

MUDr. Jan Houser

emeritní primář

II. chirurgického oddělení – úrazového centra

Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem


Štítky
Chirurgie všeobecná Traumatologie Urgentní medicína

Článek vyšel v časopise

Úrazová chirurgie

Číslo 2

2012 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

KOST
Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
nový kurz
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Svět praktické medicíny 5/2023 (znalostní test z časopisu)

Imunopatologie? … a co my s tím???
Autoři: doc. MUDr. Helena Lahoda Brodská, Ph.D.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#