#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Komentář k editorialu prof. P. Pafka Všeobecná chirurgie?


Vyšlo v časopise: Rozhl. Chir., 2019, roč. 98, č. 4, s. 136.
Kategorie: Komentář

Souhlasím s prof. Pafkem stran atomizace původně široké náplně chirurgie a současného „rozdrobení“ našeho oboru na úzké specializace, které směřují k tomu, že vyškolený chirurg může kvalifikovaně ošetřit pacienta pouze v rámci své subspecializace. V souvislosti s tím samozřejmě vyvstává otázka, jak budeme definovat obecnou chirurgii a zejména její náplň v současné době.

Nový vzdělávací program změnil počty požadovaných výkonů a reagoval na současné možnosti zajištění specializačního vzdělávání. Nicméně v blízké budoucnosti počítejme s tím, co zmiňuje prof. Pafko. Náplň obecné chirurgie se v souladu se světovými trendy změní, zjednodušeně řečeno, na zvládnutí urgentní břišní chirurgie, kdy v průběhu vzdělávání mladý chirurg absolvuje všechny předepsané stáže ve stanoveném minimálním rozsahu. Absolvent specializačního vzdělávání by tak měl být dostatečně vyškolen k samostatnému provádění výkonů, kterých není typově mnoho a které bude schopen provést po získání potřebné praxe mnohdy lépe než úzce specializovaný chirurg. Dostáváme se tak k chirurgii v rozsahu původní 1. atestace s tím, že výcvik chirurga by měl být zaměřen především tímto směrem. Ostatní výkony zajistí již chirurg specializovaný na příslušnou suboblast. Týká se to i končetinových či dutinových traumat.

Takto pojatá obecná chirurgie je pro chirurga relativně dobře ohraničena jak z teoretického, tak i z praktického hlediska. Neměla by být důvodem pro obavy současných absolventů specializačního vzdělávání, že nejsou dostatečně připraveni k samostatné práci.

Je pochopitelné, že ne každé menší chirurgické pracoviště bude schopno takto postupovat, a je velmi pravděpodobné, že řada malých pracovišť se přemění na jednodenní chirurgii. Takto byl formulován před 10 lety návrh výboru ČCHS ČLS JEP. Doposud nedošlo k jeho realizaci, byť většina chirurgických výkonů se v zahraničí provádí právě v jednodenním režimu.

Vzhledem k tomu, že naše problémy se neliší od problémů v ostatních vyspělých státech Evropy, nemusíme vymýšlet pro naši republiku čítající 10,5 milionu potenciálních pacientů žádný speciální model. Jde jen o odvahu začít racionálně na těchto změnách pracovat. Nevytvářejme u začínajících chirurgů představu, že musejí v chirurgii zvládnout všechno, a snažme se, aby nenastupovali svoji profesní kariéru s obavou, že se nebudou schopni vyrovnat s nepřiměřenými nároky. Opusťme historický obraz chirurga schopného odoperovat vše „od hlavy až k patě“.

Doba se změnila.

Prof. MUDr. Miroslav Ryska, CSc.


Štítky
Chirurgie všeobecná Ortopedie Urgentní medicína

Článek vyšel v časopise

Rozhledy v chirurgii

Číslo 4

2019 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#