#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Proč a jakou pohybovou aktivitu ve vyšším věku?


Why and what kind of physical training is most effective for health and quality of life in older persons?

In studies published in recent years was demonstrated, that one-sided preference of endurance training in older age was not able to satisfy all requirements for maintenance of the strength and endurance, necessary for a satisfactory quality of life. Sarcopenia and loss of strength are known to occur with age, but increasing age is not the main cause of sarcopenia. From the multifactorial sequelae is mostly accused the inactivity, combined with decreased energy expenditure, increased body fat, dyslipidaemia and reduced insulin sensitivity.

Resistance training in older adults increases power, reduces the difficulty of performing daily tasks, enhances energy expenditure and promotes participation on training and spontaneous physical activity. The effects of resistance training in older persons are different from these in younger, the increases of oxidative capacity and decrease of glycolytic ATP synthesis is probably cause by lower intensity of training.

Key words:
aging muscles, sarcopenia, resistance and endurance training


Autoři: M. Máček 1;  J. Máčková 2;  J. Radvanský 3
Působiště autorů: Klinika rehabilitace, 2. LF UK Praha a FN Motol 1;  Subkatedra tělovýchovného lékařství, IPVZ Praha 2;  Klinika tělovýchovného lékařství, 2. LF UK Praha a FN Motol. Přednosta doc. Paedr. Pavel Kolář 3
Vyšlo v časopise: Prakt. Lék. 2006; 86(6): 336-340
Kategorie: Z různých oborů

Souhrn

I když uplatnění vytrvalostního aerobního tréninku u starších osob přineslo mnohé klady v prevenci i terapii metabolického syndromu, nebylo jeho výhradní používání vždy optimálním řešením. Opomíjení silového tréninku, z ne vždy zcela opodstatněných obav z hypertenze, vedlo k podcenění udržování svalové síly, a tím v řadě případů ke vzniku sarkopenie. Přesné příčiny jejího vzniku nejsou však zcela jasné, za pravděpodobné se pokládá multifaktoriální působení. Ukázalo se však, že stárnutí není hlavní příčinou poklesu svalové síly, ale že je jí především inaktivita vedoucí k poklesu energetického výdeje, vzrůstajícímu hromadění tuku, vzniku dyslipidemie a snížení citlivosti na inzulín.

Udržení potřebné kvality života však vyžaduje zachování jak aerobní výkonnosti, tak svalové síly. Dalším závažným poznáním je odlišná reakce na silový trénink u mladších a starších osob. Zatímco současný intenzivní vytrvalostní a silový trénink vede u mladých sportovců k poklesu svalové síly, tato kombinace v nižší intenzitě, i silový trénink sám, u stárnoucího svalu zvyšuje jeho oxidativní kapacitu. Pro starší osoby je proto nejúčelnější kombinace obou typů tréninku.

Klíčová slova:
stárnutí, sarkopenie, silový a vytrvalostní trénink


Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Praktický lékař

Číslo 6

2006 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#