#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Cestovní lékařství v ordinaci praktického lékaře pro dospělé


Travel medicine in the office of G. P.

Travel medicine is a new specialisation which focuses on the prevention, diagnosis and treatment of illnesses that arise through travel. Up to 60 % of all health complications that occur during travels abroad are injuries. Infectious diseases are the second most common, followed by psychosocial problems. The infectious diseases most commonly imported by the “average” traveller include diarrhoea, malaria (imported from West Africa from travellers who have not taken anti-malarial drugs), acute respiratory infections, hepatitis A, Dengue fever, hepatitis B and gonorrhoea. People who travel abroad fear these infectious diseases the most, but they account for only 1–4 % of all deaths during travelling.

Tourists often do not realise that some of the key negative factors to influence their stay abroad are complications arising through transport, and in particular through air travel (motion sickness, jet-lag, and deep vein thrombosis). Individuals often do not think about the most common infectious disease, traveller’s diarrhoea, and many underestimate the risk of malaria and do not use anti-malarial prophylaxis when travelling in areas where they should. Since more and more individuals wishing to travel abroad are seeking medical advice before their trips, it would be a great advantage if their general practitioner was able to offer these clients expert information in the field. The Faculty of Tropical and Travel Medicine at the Institute for Postgraduate Education in Medicine offers a number of courses on a variety of topics. However, unfortunately, attendance figures for the courses are currently quite low.

Key words:
Travel medicine, prevention, prophylaxis, vaccination, immunization, malaria, traveler’s diarrhoea


Autoři: J. Beran 1;  J. Vaništa 2
Působiště autorů: Univerzita Karlova v Praze, Lékařská fakulta a Fakultní nemocnice Hradec Králové, Klinika infekčních nemocí 1;  Centrum očkování a cestovní medicíny, Hradec Králové 1;  Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví v Praze Subkatedra tropické a cestovní medicíny 1;  Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví v Praze, Katedra infekčních nemocí 2
Vyšlo v časopise: Prakt. Lék. 2006; 86(6): 320-327
Kategorie: Postgraduální vzdělávání

Souhrn

Cestovní lékařství je nová specializace, která se zabývá prevencí, diagnostikou a léčbou nemocí, které vznikly v souvislosti s cestováním. Až 60 % všech zdravotních komplikací vzniklých při pobytu běžného turisty v zahraničí jsou úrazy. Na druhém místě jsou řazeny infekční nemoci, na třetím psychosociální problémy. Mezi nejčastější importované infekční nemoci „běžných“ cestovatelů, patří tzv. cestovatelský průjem, malárie importovaná ze Západní Afriky cestovateli, kteří neužívali profylaxi, akutní respirační nákazy, virová hepatitida A, horečka dengue, virová hepatitida B a kapavka. Cestovatelé se obávají právě infekčních onemocnění, ty ale způsobují pouze 1–4 % všech úmrtí během cestování.

Cestovatelé si také často neuvědomují, že základními rizikovými faktory, které mohou negativně ovlivnit jejich pobyt v zahraničí jsou komplikace vzniklé v souvislosti s dopravou, především pak letadlem, jako je kinetóza, pásmová nemoc a tromboembolická nemoc. Často nemyslí ani na nejběžnější infekční zdravotní komplikaci, kterou je cestovatelský průjem a podceňují riziko získání malárie, a proto neužívají antimalarickou profylaxi tam, kde je to potřebné. Tím, že cestovatelé začínají více využívat možnosti poradit se před cestou do zahraničí, je vhodné, aby znalosti z oboru mohl klientovi poskytnout i praktický lékař. Kurzy s různou tématikou jsou prováděny Subkatedrou tropické a cestovní medicíny Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví. Prozatím nejsou bohužel praktickými lékaři nijak hojně navštěvovány.

Klíčová slova:
Cestovní lékařství, prevence, profylaxe, očkování, imunizace malárie, cestovatelský průjem


Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Praktický lékař

Číslo 6

2006 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#