Iodine Deficiency Risk is Higher in Alternative Nutrition


:


Autoři: K. Marešová
Působiště autorů: Ústav preventívnej a klinickej medicíny, Bratislava, riaditeľ doc. MUDr. Štefan Nyulassy, DrSc.
Vyšlo v časopise: Prakt. Lék. 2002; (11): 211-215
Kategorie: Články

Souhrn

Iodine content in plant food is lower due to a low iodine concentration in soil.Value of iodine in urine (average sample of 24-h urine volume) as a marker ofiodine deficiency was assessed in probands on alternative nutrition (15 vegetari-ans /plants food + dairy products + eggs/, 6 vegans /exclusively plant food/) andcompared to subjects on traditional nutrition (n = 24). Iodine excretion wasnonsignificantly lower in vegetarians and significantly reduced in vegans (131.0mg/l and 59.6 mg/l vs 169.2 mg/l in traditional nutrition group). Half of vegetarians,100% of vegans vs 21% of traditional nutrition subjects suffer from iodine deficiency (values below 100 mg/l). The results show that under condition of alternativenutrition the high prevalence of iodine deficiency is a consequence of prevailinglyor exclusively plant consumption and no intake of sea products as well as reducedintake of salt.

:

Plné znění tohoto článku není v digitalizované podobě.
V případě zájmu kontaktujte NTO ČLS JEP, které vám může poskytnout sken časopisu.

Štítky
Praktické lékařství pro děti a dorost Praktické lékařství pro dospělé

Článek vyšel v časopise

Praktický lékař


2002 Číslo 11

Nejčtenější v tomto čísle

Tomuto tématu se dále věnují…


Kurzy Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Nemáte účet?  Registrujte se

Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se