#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Terapeutické použití IUS – Mirena®: kazuistika


Terapeutické použití IUS – Mirena®: kazuistika

The article addresses the possibilities of therapeutic use of IUD – Mirena®, which is used in the Czech Republic since 1998. It is a levonorgestrel-releasing intrauterine system (LNG-IUS) and its main indication is to prevent unwanted pregnancy. During the time of IUS use is known protection against endometrial hyperplasia in the hormone replacement therapy and the therapy of menorrhagia. Despite the great interest of the public for the professional side of the display, remains the greatest importance Mirena® just for contraception. We present two case reports of a possible therapeutic use of levonorgestrel.

Key words:
hormonal therapy – Mirena – IUS – myoma – uterine bleeding


Autoři: Peter Koliba
Působiště autorů: Gynekologická ambulance – Gynartis, s. r. o., Ostrava-Vřesina
Vyšlo v časopise: Prakt Gyn 2012; 16(2-4): 109-110
Kategorie: Kontracepce: kazuistika

Souhrn

Článek pojednává o možnostech léčebného využití nitroděložního tělíska – Mirena®, které je v ČR používáno od roku 1998. Jedná se o levonorgestrel uvolňující intrauterinní systém (LNG-IUS) a jeho hlavní indikací je zabránění nechtěnému početí. Za dobu používaní IUS je známá protekce endometria před nežádoucí hyperplazií při neoponované hormonální substituční terapii a také oblasti terapie menoragie. Přes velký zájem odborné veřejnosti právě o tyto vedlejší indikace, zůstává největší důležitost Mireny® právě v oblasti kontracepce. Uvádíme dvě kazuistiky možného terapeutického využití levonorgestrelu.

Klíčová slova:
hormonální léčba – Mirena – IUS – myom – děložní krvácení

Kazuistika 1

Pacientka ve věku 47 let byla sledována 11 let pro myomatózní dělohu a nepravidelné krvácení mimo cyklus. Z anamnézy: menarché od 15 let, cyklus 28/7, silnější a bolestivé krvácení při menzes, pacientka rodila 2krát spontánně, a to poprvé v roce 1993 a podruhé v roce 1997, podstoupila 1 interrupci v roce 1984. V roce 2001 jí byla provedena laparotomicky myomektomie. Odstraněný myom měl velikost 5 cm v průměru, histologicky byl vyhodnocen jako leiomyom. Od roku 2004 byla opět sledována pro postupnou progresi dalších myomů na děloze. V roce 2009 byla opakovaně navržena operační léčba pro další progresi palpačního a ultrasonografického nálezu. Pacientka operaci odmítá a žádá konzervativní postup. V té době má 44 let. Terapie: Jako možné dočasné oddálení operace bylo navrženo zavedení IUS Mirena®, ta byla v roce 2009 lege artis zavedena. Pacientka je pravidelně sledována. Došlo k mírné regresi velikosti myomů z původně (v roce 2009) ultrasonograficky naměřené velikosti dělohy v antero-posteriorním průměru (AP) 87 mm, endometrium 4 mm, myom 42 mm v průměru vůči nálezu v roce 2012: velikost dělohy v AP projekci 54 mm, endometrium 9 mm, v zadní stěně myomy 25 a 24 mm, ovaria bilaterálně přiměřené echogenity a velikosti, cavum Douglasi bez volné tekutiny. Pacientka nemá pravidelnou menstruaci, jenom občasné špinění, upravila se hypochromní anemie a subjektivně se cítí dobře.

Kazuistika 2

Pacientka ve věku 50 let, v současnosti navštěvuje gynekologickou ambulanci, aby konzultovala pro klimakterické potíže. Z anamnézy: praktickým lékařem je sledována a léčena pro prolaps mitrální chlopně, asthma bronchiale, hypotyreózu a chronickou gastritidu; operace: stabilizační operace po fraktuře Th4, operace pro gastroezofageální reflux, v roce 2009 TOT pro močovou inkontinenci; medikace internistická: užívá trvale Xyzal, Letrox, Helicid, Cipralex 10 mg, Isoprinosine Nitrofurantoin a Seretide; medikace psychiatrická: Neurol a Valdoxan. Z gynekologické anamnézy: menarché od 15 let, cyklus nemá od roku 2007, kdy ji byla zavedena Mirena®, odstraněna jí byla začátkem roku 2012; porod: 1krát spontánní, abortus:0. Gynekologický nález: zevní genitál přiměřené anatomické konfigurace, v zrcadlech: čípek hladký, bez léze, kolposkopicky: originální epitel; palpačně je čípek cylindrický, branka štěrbina, děloha přiměřené velikosti, v RVF, adnexa bilaterálně bez palpovatelné rezistence, cavum Douglasi nebolestivé; ultrasonografický nález: děloha v RVF, normální velikosti, endometrium 3 mm, ovaria bilaterálně s přiměřeným nálezem, cavum Douglasi bez volné tekutiny.

Epikríza: Vzhledem ke klimakterickým potížím žádá pacientka poučení o hormonální léčbě. Po zavedení perorální léčby přípravkem Estrofem 2 mg nastává ústup potíží. Pacientka žádá hormonální terapii (HT) bez nutnosti perorálního podávání. Proto bylo rozhodnuto pro opakovanou aplikaci Mirena® intrauterinně a podání implantátu Riselle 25 mg. Pacientka je 3 měsíce po aplikaci zcela bez subjektivních obtíží.

Závěr

Cílem sdělení je uvést praktické zkušenosti s léčebným využitím levonorgestrelu v nitroděložním systému IUS – Mirena®, a to jednak u případu nadměrného krvácení při diagnóze uterus myomatosus u pacientky, která odmítala operační léčbu, a také jako vhodná kombinace depotního estrogenního implantátu Ri­selle 25 mg, jako ochrana endometria u pacientky s dělohou, která vzhledem ke gastro-intestinálním potížím a užívaným lékům preferuje parenterální formy HT.

Doručeno do redakce dne 1.10. 2012

Přijato po recenzi dne 23. 10. 2012

doc. MUDr. Peter Koliba, CSc.

koliba@gynartis.cz

Gynekologická ambulance – Gynartis, s.r.o., Ostrava-Vřesina

www.gynartis.cz


Štítky
Dětská gynekologie Gynekologie a porodnictví Reprodukční medicína

Článek vyšel v časopise

Praktická gynekologie

Číslo 2-4

2012 Číslo 2-4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#