#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Edukační kazuistiky


Vyšlo v časopise: Prakt Gyn 2007; 11(1): 8-10

Vážené a milé kolegyně a kolegové,

Stejně jako v loňském ročníku Praktické gynekologie i letos bychom Vám rádi představili edukační projekt, jehož cílem je snadnou a časově nenáročnou interaktivní formou přispívat ke kontinuálnímu vzdělávání v našem oboru. V letošním ročníku Praktické gynekologie pro Vás připravujeme dvě série edukačních kazuistik:

Umíte správně poradit při výběru hormonální kontracepce?

a

Umíte správně poradit při výběru a indikaci HRT?

V každém čísle našeho časopisu předložíme dvě kazuistiky z  naší každodenní gynekologické praxe. Součástí kazuistiky bude několik otázek, zaměřených na možnosti jejího medicínského řešení. Vaším úkolem pak bude na tyto otázky stručně odpovědět a svůj názor zaslat do redakce časopisu Praktická gynekologie, a to buď písemně na adresu Mgr. Kateřina Zachovalová, Ph.D., Medica Healthword a.s., Bidláky 20, 639 00, Brno, nebo e-mailem na adresu katerina.zachovalova@mhw.cz. Otázky můžete zodpovědět také elektronickou cestou na portálu www.praktickagynekologie.cz, kam budou kazuistiky a otázky k nim, stejně jako posléze informace o správném řešení zavěšovány.

Řešení otázek a vylosovaného úspěšného řešitele uveřejníme vždy v následujícím listě Praktické gynekologie.Výhercům kazuistik na téma Umíme správně poradit při výběru hormonální kontracepce? zajistí společnosti Grünenthal v roce 2008 bezplatnou účast na celostátní konferenci ČGPS a SSG. Z vylosovaných úspěšných řešitelů jednotlivých kazuistik na téma Umíte správně poradit při výběru a indikaci HRT? vylosujeme jednoho výherce, který získá od společnosti Schering registraci na celostátní konferenci ČGPS a SSG v roce 2008 zdarma.

Edukační kazuistika:

Umíme správně poradit při výběru hormonální kontracepce?

Téma vybral a kazuistiku připravil: MUDr. Petr Křepelka

Kazuistika č. 1

Kazuistika popisuje případ 36leté pacientky, 157 cm vysoké, vážící 52 kg. V anamnéze bylo zjištěno: nekuřačka, menarche 12, cyklus 28/5, prodělala 4 spontánní potraty v 1. trimestru těhotenství; pro syndrom rekurentních abortů byla vyšetřena na podezření trombofilie. Byla zjištěna heterozygotní forma mutace faktoru V Leiden a mutace genu pro protrombin G20210A. 1krát spontánně porodila zdravého novorozence. Během těhotenství byla aplikována antikoagulační léčba nízkomolekulárním heparinem. Projevy tromboembolické nemoci se nemanifestovaly ani v graviditě ani mimo ni. Není v léčebné péči internisty.

Praktického gynekologa žádá o předepsání hormonální kontracepce. Zájem má o nízkodávkovanou perorální kontracepci. Okolnosti trombofilních mutací konzultovala s hematologem, který ji před užíváním kombinované kontracepce varoval. Sama si však tuto kontracepci přeje, neboť ji užívala již před prvním těhotenstvím a velmi jí vyhovovala a žádné komplikace se nevyskytly. Domnívá se tedy, že je to pro ni bezpečná volba.

Otázky

  1. Jaká je prevalence nosiček mutace faktoru V Leiden v evropské populaci?
  2. Jaká je prevalence genu pro protrombin G20210 v evropské populaci?
  3. Má pravdu hematolog, nebo pacientka?
  4. Jaká metoda hormonální kontracepce je pro pacientku přijatelná?
  5. Doporučíte pacientce kombinovanou perorální kontracepci?
  6. Jak vysoké je relativní riziko tromboembolických komplikací u uživatelky kombinované perorální kontracepce s heterozygotní formou mutace faktoru V Leiden a mutace genu pro protrombin G20210?

Z úspěšných řešitelů této kazuistiky vylosujeme výherce, který získá od společnosti Grünenthal registraci na celostátní konferenci ČGPS a SSG na rok 2008 zdarma.

Edukační kazuistika:

Umíte správně poradit při výběru a indikaci HRT?

Téma vybral a kazuistiku připravil: MUDr. Tomáš Fait

Kazuistika č.1

Kazuistika popisuje případ 60leté pacientky, 172 cm vysoké, vážící 56 kg. V osobní anamnéze bylo zjištěno: kuřačka (10 cigaret/den) od 35 let, z pohledu interní medicíny zdráva, menopauza v 50 letech, od 50 do 53 let příznaky akutního klimakterického syndromu bez terapie; v rodinné anamnéze: otec cévní mozková příhoda v 75 letech věku, matka zemřela na komplikace zlomeniny krčku kosti stehenní v 74 letech.

Gynekologa navštívila pro výrazné bolesti při pohlavním styku s novým partnerem po 5leté sexuální abstinenci od smrti manžela.

Výsledky vyšetření: atrofická sliznice poševní, ragády poševního vchodu, přiměřený nález na vnitřním genitálu, mamografie v tomto roce bez patologie, cytologie: atrofie, TK 110/60.

Doporučeno: Při pohlavním styku používat lubrikační gel a zahájit kontinuální estrogen-gestagenní hormonální substituci.

Otázky:

  1. Která část doporučení gynekologa je chybná a proč?
  2. Bylo by vhodné doporučit trvalé omezení či vynechání koitálních aktivit vzhledem k věku?
  3. Jakou aplikační formu hormonální substituce by jste doporučili? Jmenujte alespoň 1 preparát z této skupiny dostupný na našem trhu.
  4. Jaká je maximální doba, po kterou smí tuto aplikační formu pacientka užívat?
  5. Jaké vyšetření by měl v rámci komplexní léčby gynekolog indikovat a proč?

Z úspěšných řešitelů jednotlivých kazuistik vylosujeme výherce, který získá od společnosti Schering registraci na celostátní konferenci ČGPS a SSG pro rok 2008 zdarma.

Termín k zaslání odpovědí končí 30. dubna 2007

Své odpovědi můžete zaslat do redakce časopisu Praktická gynekologie, a to buď písemně na adresu Mgr. Kateřina Zachovalová, Ph.D., Medica Healthword a.s., Bidláky 20, 639 00, Brno, nebo e-mailem na adresu katerina.zachovalova@mhw.cz. Otázky můžete zodpovědět také elektronickou cestou na portálu www.praktickagynekologie.cz, kam budou kazuistiky a otázky k nim, stejně jako posléze informace o správném řešení zavěšovány.


Štítky
Dětská gynekologie Gynekologie a porodnictví Reprodukční medicína

Článek vyšel v časopise

Praktická gynekologie

Číslo 1

2007 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#