#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Per aspera ad astra…


Vyšlo v časopise: Prakt Gyn 2007; 11(1): 3
Kategorie: Úvodní slovo

Pokud člověk nechce zůstat stát na místě, nutně potřebuje udržovat krok s dobou i novými trendy, orientovat se v megabitech aktuálních informací, kterými jej dnes a denně zahrnují média, občanské organizace i odborné společnosti. Věk informací ovládá svět a většinu lidských aktivit. Kdo má informace, má náskok, šanci, větší možnosti. Získávání relevantních informací potřebných k běžnému praktickému provozu je klíčovým prvkem na cestě k úspěchu.

Mnohonásobné řešení chronicky se opakujících překážek na cestě k vysněnému cíli může praktikovi připomínat tak málo oblíbený boj s recidivující mykotickou kolpitidou či habituálním potrácením… Ne každá zdolaná meta znamená finální vítězství. Mnohdy se stává jen krokem k dalšímu obzoru, za kterým číhá armáda dosud neznámých otázek bez jasných odpovědí.

V předešlých ročnících Praktické gynekologie se osvědčila řada projektů, které upoutaly čtenáře a uspokojily jejich stále rostoucí potřeby na kontinuální vzdělávání a aktuální informace. Mezi celoročními evergreeny je třeba upozornit především na cyklus edukačních kazuistik z oblasti preskripce hormonální antikoncepce a publikovaní prací z projektu Edukácia v gynekológii a porodníctve na Slovensku, což je výměnný program mezi naším časopisem a slovenským časopisem Praktická gynekológia. Svou cestu do vašich osobních počítačů si našly i e-learningové kurzy postgraduálního vzdělávání, vytvořené v partnerském projektu, na němž se náš časopis podílí. Řadu mladých lékařů pak oslovila autorská soutěž o nejlepší článek a kazuistiku, vypsaná redakční radou. Vzpomínkou a archiválií do knihovny se stává 6. číslo obsahující abstrakta z Česko-slovenské konference reprodukční gynekologie a Sympozia asistované reprodukce. Tyto aktivity s mírnými obměnami budou tvořit i nosný pilíř letošních šesti sešitů.

Co tedy nového můžete očekávat ve společnosti časopisu Praktické gynekologie v roce 2007?

Edukační kazuistiky z oblasti hormonální antikoncepce rozšíří řada kazuistik o hormonální substituční terapii. Pro lékaře připravujeme čtyři nové e-learningové kurzy zaměřené na onkogynekologii, senologii, urogynekologii a kontracepci a nově je rozpracován projekt e-learningového vzdělávání pro střední zdravotnické pracovníky.

Skutečným mezním krokem, o který usilovala redakční rada a vydavatel již několik let, je nastartování procesu indexace původních prací a kazuistik na internetových vyhledávačích. Redakce Praktické gynekologie jednala o indexaci v National Library of Medicine (Bethesda, USA). Na to, jak bude naše žádost posouzena, bude mít zásadní vliv úroveň článků v průběhu roku 2007. Praktická gynekologie se tak snaží nabídnout všem svým autorů plnohodnotný komfort a zajistit optimální podmínky pro citaci jejich prací.

Pevně věřím, že rozšíření okruhu autorů, zdokonalení systému recenze příspěvků i aktualizace pokynů pro autory povede k vytýčenému cíli a. přinese tak očekávané ovoce v podobě ještě zajímavějších informací pro Vás, čtenáře Praktické gynekologie.

as. MUDr. Robert Hudeček, Ph.D.



Štítky
Dětská gynekologie Gynekologie a porodnictví Reprodukční medicína

Článek vyšel v časopise

Praktická gynekologie

Číslo 1

2007 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#