#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Studijní pobyt ve Würzburgu


Vyšlo v časopise: Otorinolaryngol Foniatr, 66, 2017, No. 2, pp. 92-93.
Kategorie: Zprávy z ORL společnosti

SRN, Würzburg, 19.–23. září 2016

Klinika a poliklinika pro nemoci krční, nosní a ušní, plastické a estetické operace Univerzitní nemocnice ve Würzburgu je jedním z největších pracovišť tohoto druhu v Německu. Poskytuje špičkovou zdravotní péči v celém spektru diagnostiky a léčby onemocnění ORL oblasti, jak v regionálním, tak i v celoevropském měřítku. Klinika je součástí tzv. Kopfklinik, která sdružuje pracoviště ORL, oftalmologie, neurochirurgie, komplementu - MRI, CT a radioterapeutického traktu pro tyto pracoviště.

Historicky je pracoviště známé především pro rozvoj otochirurgie (působil zde mimo jiné i prof. Wullstein) a v současnosti se zde provádí veškerá ušní operativa, včetně kochleární implantace. Speciálně se zde věnují chirurgické léčbě vestibulárních schwannomů. Dalším stěžejním operačním oborem je fonochirurgie, kterou zde rozvíjí prof. Kleinsasser (známý v ČR jako host Ostravských workshopů hrtanové chirurgie). Kromě vysoce sofistikovaných výkonů se ve Würzburgu provádí i zcela běžná ORL operativa, která se v ničem neliší od té, jak ji známe z našich pracovišť (nebo jen velmi málo).

Klinika disponuje cca 80 lůžky, má 2 oddělení, z nichž jedno je vyhrazeno čistě pro onkologické pacienty. Dále je k dispozici jednotka intenzivní péče a rozsáhlé výzkumné a výukové prostory.

Operační trakt se skládá z 5 sálů, ze kterých jsou 4 plně vybavené, a jednoho menšího, který slouží zejména k endoskopickým vyšetřením a menším zákrokům v lokální ane­stezii. Denně se na jednom operačním sále operuje od 1 do 5 pacientů. Pacienti jsou již v předsálí kompletně zajištění anesteziologickým týmem (uspáni, zaintubováni), zatímco předešlý pacient se budí a odváží ze sálu, tento postup rozhodně šetří čas. Personálu je na operačním sále dostatek a pracuje velice efektivně.

Nemocniční areál Kopfklinik.
Obr. 1. Nemocniční areál Kopfklinik.

Ambulantní trakt je sdružen v poliklinice. Nachází se zde vedle sebe 9 ambulancí, kde pracují zejména mladí lékaři pod dohledem několika oberarztů (atestovaných lékařů). Denně vyšetří cca 120 pacientů. Pracovní doba ambulancí je 8-16 hod., jsou to všeobecné ORL ambulance, každou středu jsou však vyhrazené poradnám pro onkologické, dispenzarizované pacienty. Mimo to se v poliklinické části nacházejí i specializované ambulance - alergologická, neurootologická (včetně vyš. traktu), spánková, fonochirurgická, plasticko-estetická, foniatrická.. Pro pacienty s poruchou sluchu je zde Komplexní sluchové centrum.

Poslední den mého pobytu jsem měl možnost zúčastnit se 100. výroční konference Jihozápadní německé ORL společnosti, kterou letos hostilo zdejší pracoviště. Hlavními tématy byly sluchová rehabilitace a dětská ORL.

Mimo pobytu na klinice jsem blíže poznal Würzburg - starobylé, univerzitní město na řece Mohan s okolními vinohrady (zdejší univerzita byla založena v r. 1402), nacházející se na severu Bavorska. Město na mě působilo velice poklidným, akademickým dojmem, cítil jsem se zde velice příjemně.

Musím uznat, že jeden týden pobytu na takovémto pracovišti stačí jen na velice hrubou, orientační představu jeho fungování, přesto byl velmi obohacující. Domů jsem si odnesl pár nových poznatků a postupů, které se pokusím implantovat na našem pracovišti – mj. operace septoplastiky s mikroskopem, dočasné krytí defektů po excizii kožních malignit artificiální kůží, postupy při krčních blokových direkcích. Myslím, že na našem pracovišti dokážeme i v diametrálně menším pracovním kolektivu a s technicky mírně horším vybavením odvést dobrou práci, operujeme podobné spektrum výkonů (kromě těch superspecializovaných). U základních operačních výkonů mne překvapilo například to, že na našem pracovišti adenoidektomii provádíme endoskopicky, v Německu se operatér orientoval jen palpačně. Ve Würzburgu se, na rozdíl od našeho pracoviště, neprovádí chirurgie štítné žlázy. Výrazným rozdílem je to, že u nás nemáme tolik času, abychom se mohli obdobně věnovat pacientům jako na zdejší klinice. Například u nás na jednoho pacienta máme při ambulantním vyšetření běžně 5-10 min., v Německu je to i víc než půl hodiny. Lékaři zde působili uvolněným dojmem, nespěchali tolik, ale je pravda, že v práci byli i po pracovní době často do šesti i sedmi hodin večer. Je výhodou, že jsou méně zavalení byrokracií, hodně záznamů psali ručně. Co se mi ještě na zdejším pracovišti líbilo je tzv. case management – klinika má vlastní pracovníky, kteří logisticky zajišťují veškeré organizační a dokumentační záležitosti hospitalizovaných pacientů.

Pohled na město Würzburg.
Obr. 2. Pohled na město Würzburg.

Rovněž musím zmínit, že zdravotní sestry v České republice v porovnání se sestrami v Německu odvádějí více odbornou práci (kanylují žíly, odebírají krev, cévkují atd. - tam nikoli).

Takovou zkušenost bych doporučil každému kolegovi/kolegyni v před­atestační přípravě, aby si uvědomili, že práce kterou děláme tady, v ČR, se až tolik neliší od té v zahraničí, že se nemáme za co stydět. A zároveň si uvědomili, kde jsou limity naší práce a v čem by se mohla zlepšit.

Na závěr bych chtěl poděkovat výboru ČSORLCHHK za udělení grantu a apelovat na ostatní mladé kolegy, především z mimoklinických pracovišť, aby neváhali a přihlásili se na další grantovou výzvu.

Stáž byla podpořena cestovním grantem ČSORLCHHK ČLS JEP.

Adresa ke korespondenci:

MUDr. Ivan Kalivoda, MBA

Oddělení ORL a chirurgie hlavy a krku

Nemocnice Nový Jičín, a.s.

Člen skupiny AGEL

e-mail: ivan.kalivoda@nnj.agel.cz



Štítky
Audiologie a foniatrie Dětská otorinolaryngologie Otorinolaryngologie

Článek vyšel v časopise

Otorinolaryngologie a foniatrie

Číslo 2

2017 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#