#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Odešel MUDr. Vladislav Kruta


Vyšlo v časopise: Otorinolaryngol Foniatr, 56, 2007, No. 3, pp. 177.
Kategorie: Osobní zpráva

Dne 6. posince 2006 po marném a statečném boji se zákeřnou chorobou zemřel emeritní primář MUDr. Vladislav Kruta z Brna. Odešel znamenitý otolaryngolog a výborný kamarád. Narodil se 1. února 1949 v Praze. Jeho otec byl význačný fyziolog a nesmiřitelný bojovník s totalitou, který v době II. světové války bojoval jako příslušník RAF v Anglii proti fašismu a v 70. letech jako signatář 2000 slov proti komunismu. Statečný postoj jeho otce mu však paradoxně byl v době studia spíše přítěží, když se mnozí horliví normalizátoři snažili, aby byl z univerzity vyloučen.

jp_1647_f_1
jp_1647_f_1

Studia však v roce 1974 zdárně ukončil a zvolil si otolaryngologii za svou životní cestu. Po promoci nastoupil ve Znojmě, kde se u prim. MUDr. Pechy učil základům oboru. V té době byl povolán do prezenční vojenské služby, kterou vzhledem k rodinné anamnéze ukončil jako vojín. Po jejím ukončení nastoupil jako sekundární lékař na ORL oddělení Nemocnice Koliště v Brně, kde se pod vedením prim. MUDr. Plcha, CSc., staršího erudoval ve výborného otolaryngologa a znamenitého operatéra. I. a II. atestaci složil velmi úspěšně. Jako jeden z  prvních otolaryngologů se věnoval operacím štítné žlázy a úspěšně odoperoval více než tisíc pacientů. Na tomto oddělení se velmi sblížil s prof. MUDr. Hladkým, DrSc., se kterým sdílel lásku a obdiv k umění, zejména výtvarnému.

Tato jeho láska k umění byla jeho vášní. Stal se soudním znalcem nejen v ORL oboru,  ale také v oboru výtvarného umění. Přátelil se s  významnými výtvarnými umělci (Lhoták, Matal, Zábranský, Mikulka a mnoho dalších), které často navštěvoval a kteří bývali hosty v jeho domě.

Po pádu komunismu se v roce 1991 stal přednostou ORL oddělení FN Bohunice, které s pílí jemu vlastní zbudoval a vybavil.

V roce 1993, kdy jeho funkční období ve FN Bohunice bylo ukončeno, začal se stejnou pílí budovat svoji soukromou ORL ambulanci v Brně na Bratislavské ulici. Vybudoval moderní, excelentně vybavenou a výborně fungující ORL ordinaci, která poskytovala pacientům komplexní péči. Vzhledem ke své mimořádné operační zručnosti pokračoval nadále v této činnosti v několika brněnských nemocnicích (Vojenské nemocnici, Bakešově chirurgické nemocnici a nemocnici v Židenicích), kde prováděl běžné i složitější ORL operace. Jeho ambulance se stala jakýmsi vzorem pro ostatní ORL lékaře a ukázala, jak by měla být ordinace vybavena (mikroskop, endoskopy, zákrokový sálek, audiometrie) a jak by měl fungovat moderní systém ORL péče o pacienta založený na odborné diagnostice, perfektní operativě a následné péči. Pacienti velice oceňují, když jim tuto péči poskytne „jejich“ lékař, který se jim plně věnuje po celou dobu léčení jejich nemoci

Osud mu však nedopřál v této činnosti pokračovat a přes obrovskou statečnost a odhodlání svůj boj s lymfomem prohrál. Do poslední chvíle neztrácel svůj příslovečný humor a nadhled.

Odešel čestný, vzdělaný, obětavý a pracovitý člověk. Kdo jste ho znali, věnujte mu svoji vzpomínku.

Došlo 26. 2. 2007              

Doc. MUDr. Josef  Plch, CSc.


Štítky
Audiologie a foniatrie Dětská otorinolaryngologie Otorinolaryngologie

Článek vyšel v časopise

Otorinolaryngologie a foniatrie

Číslo 3

2007 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

KOST
Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
nový kurz
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Svět praktické medicíny 5/2023 (znalostní test z časopisu)

Imunopatologie? … a co my s tím???
Autoři: doc. MUDr. Helena Lahoda Brodská, Ph.D.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#