#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

XLII. Pracovní den Radiofarmaceutické sekce ČSNM, Husinec – Řež


Vyšlo v časopise: NuklMed 2021;10:77
Kategorie: Z akcí NM

Dne 22. září 2021, po dlouhé pauze způsobené protiepidemickými opatřeními, proběhla tradiční odborná akce Radiofarmaceutické sekce České společnosti nukleární medicíny (ČSNM). Po dvou neúspěšných pokusech v loňském roce se letos podařilo setkání uspořádat, byť v netradičně redukovaném, jednodenním formátu.

Konference se konala v prostorách Konferenčního centra ÚJV v Husinci – Řeži. Bohatý odborný program, který přinesl celkem 13 odborných sdělení, si vyslechlo na 55 odborníků z celé republiky.

Během dopoledního bloku jsme se seznámili s padesátiletou historií ONM v Jilemnici očima radiofarmaceuta (Červená L.). Nahlédli jsme do činnosti Centra pokročilého preklinického zobrazování (CAPI) 1. LF Univerzity Karlovy, kde probíhá preklinický výzkum na malých laboratorních zvířatech s využitím mnoha moderních metod, včetně nukleárně medicínských (Herynek V.). Bc. Vysekalová ze Státního ústavu pro kontrolu léčiv nás seznámila s procesem stanovení výše a podmínek úhrady individuálně připravovaných radiofarmak a metodiku stanovení přežívání trombocytů pomocí 111In-oxinu přiblížil PharmDr. Navrátil z KNM FN Olomouc.

Po obědové pauze jsme měli možnost vyslechnout novinky z výzkumu nových radiofarmak. Kolegové z Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové a Ústavu molekulární a translační medicíny LF UP v Olomouci nás seznámili s přípravou 68Ga-značených peptidů cílených na vaskulární endoteliální růstový faktor (Bárta P.) a s preklinickým hodnocením monoklonální protilátky 89Zr-DFO-ramucirumab pro zobrazení VEGRF2 pozitivních tumorů (Nový Z.). Velmi přínosná byla přehledná prezentace radiofarmak pro zobrazování prostaty z pohledu klinika (Ptáčník V.).

Administrativní budova ÚJV s Konferenčním centrem.
Administrativní budova ÚJV s Konferenčním centrem.
Pohled do přednáškového sálu.
Pohled do přednáškového sálu.

Druhou část odpoledního bloku přednášek zahájil Mgr. Zahrádka, který pohovořil o distribuci a přepravě radiofarmak. S nově registrovaným radiofarmakem (Methionin (11C) methyl ÚJV) nás seznámil Ing. Zápotocký z PET centra ÚJV v Řeži. Následovala sdělení týkající se využití specifických léčebných programů v nukleární medicíně (Tichý I.) a praktických zkušeností s přípravou kitového radiofarmaka DMSA (Žilková K.). Velmi pěknou přednášku věnovanou použití radiofarmak pro alfa částicovou terapii s obsahem aktinia (225Ac) a bismuthu (213Bi) si připravili kolegové z fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze (Vlk M.). Program byl zakončen sdělením týkajícím se novinek ve vzdělávání farmaceutů a jiných odborných pracovníků v přípravě radiofarmak (Žilková K.). XLII. Pracovní den Radiofarmaceutické sekce ČSNM, Husinec – Řež Dne 22. září 2021, po dlouhé pauze způsobené protiepidemickými opatřeními, proběhla tradiční odborná akce Radiofarmaceutické sekce České společnosti nukleární medicíny (ČSNM). Po dvou neúspěšných pokusech v loňském roce se letos podařilo setkání uspořádat, byť v netradičně redukovaném, jednodenním formátu.

V rámci konference proběhla i plenární schůze RF sekce, na které byla shrnuta činnost Rady RF sekce v uplynulém, tříletém období. Účastníci byli rovněž seznámeni s plány na zbývající část funkčního období, včetně organizace příštích Pracovních dnů RF sekce. Pokud epidemická situace v republice dovolí, těšíme se opět na viděnou koncem května příštího roku ve Strážnici, tentokrát už v tradičním třídenním pojetí.

Děkujeme všem účastníkům za účast a spolupráci. Velký dík patří společnosti ÚJV za poskytnutí krásných prostor a technického zabezpečení Konferenčního centra v Řeži a v neposlední řadě děkujeme i dalším sponzorujícím firmám, bez jejichž finanční pomoci by nebylo možné akci uskutečnit.

Text a foto Mgr. Igor Tichý

Správné odpovědi ze strany 75:
1. a) nástroj pro aplikaci zářiče do dělohy pro brachyradioterapii
2. c) obraz srdce pomocí 131Cs – defekt v oblasti hrotu je infarkt, je také patrná akumulace v játrech


Štítky
Nukleární medicína Radiodiagnostika Radioterapie

Článek vyšel v časopise

Nukleární medicína

Číslo 4

2021 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#