#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

KoronaVIRtuální Dny nukleární medicíny


Vyšlo v časopise: NuklMed 2021;10:76
Kategorie: Z akcí NM

Období, které nyní prožíváme, můžeme ho nazývat třeba „doba covidová“, se bude v budoucnu ještě mnohokrát hodnotit a taky přehodnocovat. Každopádně z pohledu zevnitř to divná, blbá doba je, i když si na hodně toho blbého chtě nechtě asi částečně zvykáme. A jestli je to tak správně nebo špatně, nám řekne až další generace.

Co se ale dá zhodnotit už teď, jsou proběhlé 57. Dny nukleární medicíny. Tím, že se minulý rok akce nekonala, mohlo by se zdát, že příprava té letošní představovala jen přepsání její pořadové číslovky. Opak byl ale pravdou. Až do začátku září nebylo jasné, jestli se vůbec podaří kongres uspořádat. Plánovali jsme ho již od počátku jako virtuální, jednak pro nejistoty vývoje epidemické situace, jednak z časových důvodů. Organizace prezenčního kongresu má trochu jiný charakter a vyžaduje více věcí řešit s větším předstihem. Navíc nelehká situace dopadá i na podporující partnery a museli jsme operovat s nižším rozpočtem. Díky flexibilitě pořádající agentury, optimalizaci nákladů a vstupu nových podporovatelů se nakonec podařilo akci finančně zajistit a fakticky realizovat.

Vysílalo se z Charvátova sálu III. interní kliniky VFN v Praze, která spolu s 1. lékařskou fakultou také převzala nad akcí záštitu. Organizace byla, zejména v posledních dnech, náročná. Drželi jsme se tradičního rámce třídenní akce. S vědomím toho, že na náběr zasílaných příspěvků bylo relativně málo času, řešili jsme nosnou část odborného programu formou edukativních bloků na aktuální témata v nukleární medicíně: sponzorovaný blok srdeční amyloidózy a v pátek diagnostika a léčba neuroendokrinních tumorů. Podařilo se přizvat řadu předních odborníků k daným tématům. Získané vědomosti bylo možno ověřit i v živých tématických on-line testech na platformě Kahoot. Nově bylo do programu zařazeno i setkání zatím neoficiální pracovní skupiny zabývající se standardizací vyšetření pacientů s mnohočetným myelomem na PET/CT. Cílem bylo přímo probrat jednotlivé otázky s hematology a interaktivně se domluvit na dalším postupu. Bylo by vhodné i do budoucna zařazovat podobná jednání i dalších pracovních skupin a zrcadlit tak aktuální probíraná témata napříč zainteresovanými odbornými společnostmi.

Dva pohledy do Charvátova sálu v průběhu akce.
Dva pohledy do Charvátova sálu v průběhu akce.

Cíleně osloveni byli tento rok i mladí lékaři, aby zasílali zajímavé kazuistiky do dedikovaného bloku. Pro některé to byla i zajímavá zkušenost s on-line nahráváním prezentace. Škoda jen, že počet těchto příspěvků nebyl vyšší. Prostor dostaly i jednotlivé sekce a bylo zařazeno i vystoupení výboru společnosti.

Ředitel VFN prof. Feltl a děkan 1. LF UK prof. Vokurka se osobně zúčastnili slavnostního zahájení a pronesli směrem k naší odbornosti vítaná podpůrná slova. Čestné členství ČSNM 2020 bylo předáno MUDr. Jozefu Kubinyimu, Ph.D., FEBNM. Dohnány byly další dluhy z minulého roku, kdy byla dodatečně předána cena za nejlepší publikaci za rok 2019 doc. Bělohlávkovi, který se tak přidal k oceněným z tohoto roku, a to k dr. Novému a ing. Suchánkové. Šéfredaktor časopisu Nukleární medicína ocenil nejlepší práce za minulý rok. V rámci oficiálního zahájení zazněla i Dienstbierova přednáška věnovaná hlavně kvantifikaci nukleárněmedicínského obrazu, kterou tento rok přednesl Ing. Ptáček.

První virtuální kongres je tedy za námi, samozřejmě to bylo jiné a kdo chce, může si na něm najít plno negativ spojených třeba typicky s touto formou konání nebo volby termínu, času a obsahu. Sami bychom ale raději vyzdvihli některá pozitiva. Celý kongres je archivován a bude možné se k jednotlivým prezentacím vrátit. Kdo baží po přednesených informacích, dostane se k nim, i když se fyzicky kongresu nemohl účastnit. Propojit bylo možné i aktivní účastníky, kteří by se jinak za „normálních“ okolností ani na prezenční akci nemuseli objevit. On-line forma umožnila i širší účast kolegů ze zahraničí (přibližně třetina registrovaných bylo ze Slovenska, čehož si také vážíme). A byla to pro nás i nová zkušenost. Asi všichni doufáme, že zůstane virtuální forma kongresu poplatná covidu, některé jednotlivosti ale mohou být využity i v budoucnu, především rozšířená možnost propojení vícero vzdálených účastníků najednou a možnost archivace sdělení.

Do pořádání kongresu jsme šli proto, že jsme ho chtěli po ročním výpadku i přes nepříznivou situaci za každých okolností uskutečnit. Myslíme si, že pořádání odborných akcí je jednou ze základních povinností Výboru odborné společnosti. Pracovali jsme letos v nezvyklých rozpočtových mantinelech, museli jsme kongres více plnit obsahem při nižším podílu aktivity z komunity, přidanou hodnotu přímé mezilidské interakce takto samozřejmě nikdy nahradit nelze. Přichystán je evaluační dotazník, zpětná vazba je pro nás pro budoucnost naprosto klíčová, resp. jelikož vstupujeme do volebního roku, zkušenosti budou využívat nově zvolení.

Příprava akce představovala několik týdnů práce a zapojení řady lidí, kterým patří díky. Poděkovat musíme také všem partnerům, bez jejichž finančního přispění by akci nebylo možné uspořádat, a v neposlední řadě i pořadatelské agentuře Hanzo za její agilitu.

Text a foto MUDr. Martin Havel, Ph.D. a MUDr. David Zogala, Ph.D


Štítky
Nukleární medicína Radiodiagnostika Radioterapie

Článek vyšel v časopise

Nukleární medicína

Číslo 4

2021 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#