#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dynamický SPECT a kvantifikace coronary flow reserve na CZT kameře


Dynamic SPECT and quantification of coronary flow reserve using a CZT camera

Conventional SPECT on dual-head camera allows relative estimation of myocardial perfusion. However, it can underestimate the extent of disease in patients with multivessel coronary artery disease. Dynamic positron emission tomography (PET) is the standard for quantification of coronary flow reserve (CFR) and it can assist in the identification of multivessel disease. CFR is calculated as a ratio between myocardial blood flow during stress vasodilator hyperaemia and flow at rest. The normal value of CFR is usually ≥ 2. However, perfusion PET tracers are costly, and not widely available.  Recently, quantification of CFR has been validated for dynamic SPECT on Cadmium Zinc Telluride (CZT) cameras. Department of nuclear medicine of University Hospital Olomouc is the first laboratory with the licence for CFR SPECT software in the Czech Republic. The aim is to present our first experience with the new technology of dynamic SPECT on CZT camera.

Keywords:

coronary flow reserve – CFR – dynamic SPECT – CZT camera


Autoři: Milan Kamínek;  Iva Metelková;  Lenka Henzlová
Působiště autorů: Klinika nukleární medicíny, LF UP a FN Olomouc, ČR
Vyšlo v časopise: NuklMed 2021;10:58-62
Kategorie: Přehledová práce

Souhrn

Konvenční SPECT na dvoudetektorové gamakameře umožňuje hodnotit relativní regionální distribuci perfuzního radiofarmaka, může však podhodnotit rozsah postižení u nemoci více koronárních tepen. Dynamická pozitronová emisní tomografie (PET) je standardem pro kvantifikaci koronární průtokové rezervy (coronary flow reserve, CFR) a může pomoci při identifikaci nemoci více koronárních tepen. CFR se stanovuje jako poměr myokardiálního průtoku po vazodilatační zátěži a v klidu. Za normální rezervu se obvykle považuje CRF ≥ 2. Radiofarmaka pro perfuzní PET myokardu jsou však drahá a obtížně dostupná. Nově byla kvantifikace CFR validována i pro dynamický SPECT na kadmium zinek telluridových (Cadmium Zinc Telluride, CZT) kamerách. Klinika nukleární medicíny FN Olomouc je prvním pracovištěm s licencí pro CFR SPECT software v ČR. Cílem práce je podělit se o první zkušenosti s novou technologií dynamického SPECT myokardu na CZT kameře.

Klíčová slova:

coronary flow reserve – CFR – dynamický SPECT – CZT kamera

ÚVOD

Zátěžový SPECT myokardu zůstává i dnes velmi cenným a dobře ověřeným nástrojem v managementu ischemické choroby srdeční a postavení tohoto testu se odráží v doporučených postupech. 1 Nález na SPECT myokardu však může být ovlivněn při difuzním postižení všech tří hlavních epikardiálních koronárních tepen. Jako abnormální může být zobrazeno jen nejvíce postižené povodí, u vybalancované nemoci všech tří tepen může být SPECT nález falešně negativní. Pomoci může v některých případech kombinace SPECT a CT kalcium skóring. 2 Dalším problémem je zobrazení ischemie u mikrovaskulárního postižení.

V porovnání s konvenční SPECT technologií na variabilních dvoudetektorových kamerách umožňuje pozitronová emisní tomografie (PET) nahrávat data dynamicky. Lze tak měřit absolutní průtok krve myokardem (v ml/g/min). Porovnáním průtoku při maximální vazodilataci navozené farmakologickou zátěží a průtoku v klidu můžeme stanovit coronary flow reserve (CFR). Za normální rezervu se obvykle považuje CRF ≥ 2. Technologie PET pro měření CFR byla dobře validována a je považována za zlatý standard. 3,4 Radiofarmaka pro perfuzní PET myokardu však mají krátký poločas přeměny, jsou drahá a obtížně dostupná.

Na trhu jsou však již nyní nové speciální kardiologické SPECT kamery s technologií Kadmium Zinek Telluridových (CZT) detektorů. CZT kamery disponují více detektory uspořádanými v půlkruhu a data jsou snímána současně všemi detektory z mnoha úhlů (podobně jako při PET). CZT detektory jsou navíc vybaveny polovodiči umožňujícími přímou konverzi gama záření na napěťový impuls, zcela tedy odpadá potřeba fotonásobiče. Výhodou této technologie je velmi rychlé střádání dat, což umožňuje podat nižší aktivitu radiofarmak, a tím podstatně snížit i radiační zátěž. 4–7 Kromě snížení radiační dávky je hlavním přínosem CZT kamer možnost provádět dynamický SPECT. Programy pro kvantifikaci průtoků a CFR, původně vyvinuté pro PET, byly konvertovány pro použití na CZT kamerách. Následně proběhla jejich klinická validace. 8–10 I když se hodnoty průtoků mohou lišit v závislosti na použití atenuační korekce, velmi dobrá shoda byla zjištěna u hodnoty CFR. Díky široké dostupnosti 99mTc značených radiofarmak pro perfuzní SPECT (sestamibi, tetrofosmin) se tak kvantifikace CFR stává dostupnější metodou pro běžné klinické využití. První pracoviště v ČR s licencí na CFR SPECT program je Klinika nukleární medicíny FN Olomouc. Cílem práce je popsat tuto novou technologii a prezentovat modelové případy našich prvních pacientů.

AKVIZICE DAT

Pro dynamické SPECT vyšetření je potřeba CZT kamera (v našem případě GE Discovery 530c), licence na CFR SPECT program (4DM CFR) a injektor. Perfuzní 99mTc-radiofarmakum je aplikováno jako bolus. Rychlost aplikace by měla být po zátěži i v klidu stejná, nejméně 1 ml/min. Proto není manuální aplikace vhodná, nehodí se ani běžné injektory s rychlostí 0,3 ml/min. Při zátěži vyvoláme farmakologickou vazodilatací hyperémii, radiofarmakum však musí být současně připraveno pro následnou aplikaci. Pro snížení dávkového příkonu pro personál je proto ideální stíněný injektor (Obr. 1).

Stíněný injektor, rychlost infuze 1 ml/min.
Obr. 1. Stíněný injektor, rychlost infuze 1 ml/min.

Data je možné nahrávat v jeden den (druhá aktivita třikrát vyšší, obvykle 3 MBq/kg klid a 9 MBq/kg zátěž) nebo ve dvou dnech (pokaždé nízká aktivita 3 MBq/kg). Obvykle se nahrává v pořadí klid – zátěž, ale lze i naopak. Vždy je nejdříve potřeba zaměřit myokard po aplikaci malé aktivity (obvykle 37 MBq). Následuje dynamický SPECT nahrávaný v list modu. Jelikož samotná dynamická studie je nahrávána jako non-gated, následuje rutinní gated SPECT studie. Po získání klidových dat vše opakujeme po vazodilatační zátěži Regadenosonem.

HODNOCENÍ CFR

Před rekonstrukcí dat lze zkontrolovat bolus radiofarmaka programem Lister, kde vidíme jeho šíři a kompaktnost. Jelikož čas na jeden frame je zpočátku kratší a v dalším průběhu dynamické studie se postupně prodlužuje (větší hustota framů v prvních fázích studie), je prvním krokem při zpracování studie tzv. reframing odpovídající časování framů v konkrétním použitém akvizičním protokolu. Na GE konzole se tento program nazývá CFR Reframe. Následuje samotná rekonstrukce takto zpracované dynamické studie – na GE konzole se tento program nazývá Alcyone CFR Recon. Tyto první dva kroky jsou ryze manuální a nevyžadují žádný zásah operátora. Takto zrekonstruovaná data poté spojíme s rutinní SPECT studií a můžeme spustit samotný program pro kvantifikaci CFR (4DM Reserve). Při hodnocení CFR je možné sledovat aktivitu radiofaramaka při prvním průchodu pravou a levou komorou a následné vychytávání radiofarmaka v myokardu levé komory. Vždy je třeba upravit pozici blood pool v levé komoře, aby nedocházelo k jejímu výraznějšímu překrytí s konturami myokardu (Obr. 2). Výsledkem hodnocení je pak myokardiální průtok měřený v ml/min/g v klidu a po zátěži a CFR, a to vždy v jednotlivých povodích a v celé levé komoře.

Pozice blood pool v levé komoře ve vztahu ke kontuře radiofarmaka v myokardu.
Obr. 2. Pozice blood pool v levé komoře ve vztahu ke kontuře radiofarmaka v myokardu.

Normální nález je demonstrován na Obr. 3. Konvenční SPECT bez průkazu ischemie, kalciové skóre je jen mírně zvýšené a normální CFR je ve všech povodích i celé levé komoře ≥ 2. Na Obr. 4 konvenční SPECT ukazuje reverzibilní defekt perfuze v jednom povodí, i když přechodná dilatace levé komory s poklesem pozátěžové ejekční frakce a kalcifikace ve všech povodích nás upozorňují, že se může jednat o nemoc více tepen. Dynamický SPECT prokázal abnormální CFR ve všech třech povodích. Obr. 5 ukazuje normální konvenční SPECT, ale nižší CFR ve všech povodích.

Obr. 3A (vlevo nahoře) 50letý diabetik s námahovou dušností, normální perfuze na konvenční SPECT studii.
Obr. 3A (vlevo nahoře) 50letý diabetik s námahovou dušností, normální perfuze na konvenční SPECT studii.

Obr. 3B (vlevo uprostřed) CT zobrazuje mírné kalcifikace v ramus interventricularis anterior a ramus circumlexus, kalciové skóre = 64.
Obr. 3B (vlevo uprostřed) CT zobrazuje mírné kalcifikace v ramus interventricularis anterior a ramus circumlexus, kalciové skóre = 64.

Obr. 3C (vlevo dole) Normální hodnoty průtoků i CFR (Reserve) ≥ 2 ve všech povodích i v celé levé komoře.
Obr. 3C (vlevo dole) Normální hodnoty průtoků i CFR (Reserve) ≥ 2 ve všech povodích i v celé levé komoře.

Obr. 4A (nahoře) 63letý asymptomatický diabetik byl odeslán na zátěžový test pro nové EKG změny. SPECT zobrazuje významnou ischemii apikolaterálně a anterolaterálně, dominantně v povodí ramus circumflexus. Současně je zobrazena transientní dilatace levé komory (TID = 1,28), gated SPECT odhalil pokles pozátěžové ejekční frakce z klidovch 66 % na 53 %.
Obr. 4A (nahoře) 63letý asymptomatický diabetik byl odeslán na zátěžový test pro nové EKG změny. SPECT zobrazuje významnou ischemii apikolaterálně a anterolaterálně, dominantně v povodí ramus circumflexus. Současně je zobrazena transientní dilatace levé komory (TID = 1,28), gated SPECT odhalil pokles pozátěžové ejekční frakce z klidovch 66 % na 53 %.

Obr. 4B (uprostřed) CT ukázalo masivní kalcifikace v povodí všech tří tepen, kalciové skóre je výrazně zvýšeno na 1164.
Obr. 4B (uprostřed) CT ukázalo masivní kalcifikace v povodí všech tří tepen, kalciové skóre je výrazně zvýšeno na 1164.

Obr. 4C (dole) Abnormální hodnoty průtoků i CFR (Reserve) < 2 ve všech povodích, nejvíce postižené povodí je shodně ramus circumflexus (LCX). Koronarografie následně odhalila nemoc tří tepen, pacient podstoupil následně chirurgické řešení.
Obr. 4C (dole) Abnormální hodnoty průtoků i CFR (Reserve) < 2 ve všech povodích, nejvíce postižené povodí je shodně ramus circumflexus (LCX). Koronarografie následně odhalila nemoc tří tepen, pacient podstoupil následně chirurgické řešení.

Obr. 5A (vlevo nahoře) 65letý muž s diabetickou
nefropatií, srdeční selhání se zachovalou
ejekční frakcí. Konvenční SPECT bez průkazu
ischemie.
Obr. 5A (vlevo nahoře) 65letý muž s diabetickou nefropatií, srdeční selhání se zachovalou ejekční frakcí. Konvenční SPECT bez průkazu ischemie.

Obr. 5B (vlevo uprostřed) CT zobrazuje kalcifikace
v povodí všech tří tepen, dominantně
v povodí ramus interventricularis anterior, kalciové
skóre je 415.
Obr. 5B (vlevo uprostřed) CT zobrazuje kalcifikace v povodí všech tří tepen, dominantně v povodí ramus interventricularis anterior, kalciové skóre je 415.

Obr. 5C (vlevo dole) Abnormální hodnoty průtoků
i CFR (Reserve) < 2 ve všech povodích.
V dalším sledování měl pacient epizodu bolestí
na hrudi a elevaci troponinu, hodnoceno jako
NSTEMI.
Obr. 5C (vlevo dole) Abnormální hodnoty průtoků i CFR (Reserve) < 2 ve všech povodích. V dalším sledování měl pacient epizodu bolestí na hrudi a elevaci troponinu, hodnoceno jako NSTEMI.

ZÁVĚR

Dynamický SPECT myokardu na CZT kameře poskytuje informace o myokardiálním průtoku a jeho rezervě při zátěži. Kvantifikace CFR je další možností pro identifikaci pacientů s rizikem difuzního postižení všech tří koronárních tepen.

Podpořeno MZ ČR – RVO (FNOl, 0098892).

Obrazová dokumentace archiv KNM LF UP a FN Olomouc a autor.


Zdroje
  1. Neumann FJ, Sousa-Uva M, Ahlsson A, et al. 2018 ESC/EACTS Guidelines on myocardial revascularization. Eur Heart J. 2019;40:87-165
  2. Havel M, Koranda P, Kincl V, et al. Additional Value of the Coronary Artery Calcium Score in Patients for whom Myocardial Perfusion Imaging is Challenging. Kardiol Pol 2019;11;77:458-464
  3. Johnson NP, Gould KL, Di Carli MF, et al. Invasive FFR and Noninvasive CFR in the Evaluation of Ischemia: What Is the Future? J Am Coll Cardiol. 2016;67:2772-2788
  4. Schindler TH, Schelbert HR, Quercioli A, et al. Cardiac PET paging for the detection and monitoring of coronary artery disease and microvascular health. JACC Cardiovasc Imaging 2010;3:623-640
  5. Kincl V, Drozdová A, Vašina J, et al. Cadmium-zinc-telluride SPECT scanners - new perspectives in nuclear kardiology. Cor Vasa 2015;57:e214-e218
  6. Kincl V, Kamínek M, Vašina J, et al. Feasibility of ultra low-dose thallium stress-redistribution protocol including prone imaging in obese patients using CZT camera. International Journal of Cardiovascular Imaging 2016;32:1463-1469
  7. Hyafil F, Gimelli A, Slart R, et al. EANM procedural guidelines for myocardial perfusion scintigraphy using cardiac-centered gamma cameras. Eur J Hybrid Imaging. 2019;3:11
  8. Agostini D, Roule V, Nganoa C, et al. First validation of myocardial flow reserve assessed by dynamic 99mTc-sestamibi CZT-SPECT camera: head to head comparison with 15O-water PET and fractional flow reserve in patients with suspected coronary artery disease. The WATERDAY study. Eur J Nucl Med Mol Imaging. 2018;45:1079-1090
  9. Nkoulou R, Fuchs TA, Pazhenkottil AP, et al. Absolute Myocardial Blood Flow and Flow Reserve Assessed by Gated SPECT with Cadmium-Zinc-Telluride Detectors Using 99mTc-Tetrofosmin: Head-to-Head Comparison with 13N-Ammonia PET. J Nucl Med. 2016;57:1887-1892
  10. Giubbini R, Bertoli M, Durmo R, et al. Comparison between N13NH3-PET and 99mTc-Tetrofosmin-CZT SPECT in the evaluation of absolute myocardial blood flow and flow reserve. J Nucl Cardiol 2019 Nov 14. doi: 10.1007/s12350-019-01939-x. Online ahead of print
Štítky
Nukleární medicína Radiodiagnostika Radioterapie

Článek vyšel v časopise

Nukleární medicína

Číslo 4

2021 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#