#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial 2014


Autoři: M. Štejfa
Vyšlo v časopise: Kardiol Rev Int Med 2014, 16(1): 8
Kategorie: Kardiologická revue - Editorial

Vážení čtenáři,

rok se sešel s rokem, je čas na komentář redakčních událostí. V editorialu na počátku roku 2013 jsem se zmínil o perspektivách Kardiologické revue a naznačil jsem, že přes určité dopady ekonomické nestability je zájem, aby pokračovala v započatém kurikulu. V poslední době jsem napsal několik úvah o interně a kardiologii, které jsem přirovnal k rychle rostoucím stromům s pevnými historickými kořeny. Kořeny interny sahají až do dávnověku a interní strom se rozkošatěl tak, že se obtěžkané větve sklánějí k zemi, aby zde zapustily nové kořeny a vytvářely společný kořenový systém. Jednou z takových větví je i kardiologie, která se v polovině 20. století, v nečekané explozi vědeckého pokroku, zcela osamostatnila. Na obou stranách vyrůstají vysoce specializovaní odborníci, jejichž mysl je přetížena rychle narůstajícími vědomostmi. Aby lékař ve své specializaci setrval tzv. in, měl by denně teoreticky přečíst alespoň 20 článků o posledních poznatcích (!). To přesahuje kapacitu lidského mozku, který se musí zabývat i dalšími otázkami, především financováním rodiny, výchovou potomků, svým odborným růstem, nehledě na plánování života včetně nutného odpočinku. Jak tedy dál? Nelze předjímat, jaké novinky přinesou reformy pre‑ a postgraduální medicíny. Lékařství však vždy zůstane humánním oborem, v jehož středobodu stojí člověk se svými duševními, tělesnými a sociálními strastmi. A lékař je tím prvkem, který jeho problém –  většinou více problémů –  má řešit. K tomu potřebuje znalosti, empatii a prostor.

Je nepochybné, že u praktických odborníků se budou oba obory překrývat, jejich znalosti se budou muset rozprostírat ani ne tak do hloubky jako do šíře. Vyžádá si to koordinace dia­gnostiky a léčby polymorbidity u většiny pacientů. V tomto smyslu redakce Ambit Media rozhodla rozšířit Kardiologickou revue o část Interní medicína, která by praktickým způsobem doplňovala přísun poznatků obou oborů pro denní potřebu –  v podobě moderního trendu all in one. Vedoucími redaktory Kardiologické revue budou i nadále prof. Jiří Vítovec a prof. Jindřich Špinar, vedoucím redaktorem pro interní medicínu se stává prim. Pavel Havránek a já přecházím na emeritní místo čestného předsedy redakční rady KRIM (Kardiologická revue – Interní medicína), rozšířené verze původní Kardiologické revue. Odpovědným technickým redaktorem je Mgr. Leoš Verner.

Věříme, že toto nové uspořádání přispěje nejen k osvěžení čtivosti a obohacení obsahu časopisu, ale i ke spokojenosti čtenářů a případnému rozšíření okruhu jejich znalostí. Hodně ště­stí!

prof. MU Dr. Miloš Štejfa, DrSc., FESC

Čestný předseda redakční rady


Štítky
Dětská kardiologie Interní lékařství Kardiochirurgie Kardiologie

Článek vyšel v časopise

Kardiologická revue – Interní medicína

Číslo 1

2014 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#