#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kardiovaskulární onemocnění a věkem podmíněný androgenní deficit v mužské populaci


Autoři: A. Ilnitski;  A. Pozarskis
Vyšlo v časopise: Geriatrie a Gerontologie 2015, 4, č. 3: 135-137
Kategorie: Původní práce/studie

Souhrn

Cílem studie je zjistit výskyt deficitu androgenů u mužů (ADAM) seniorského věku se souběžnými kardiovaskulárními chorobami a stanovit klinická a laboratorně biochemická diagnostická kritéria pro pokles gonadálních funkcí v této skupině nemocných. Klinická diagnóza ADAM je založena na „ageing male quisteionnaire“ nebo na AMS-questionnaire a je obvykle důsledkem souběžně probíhajících somatických a neuropsychických onemocnění. V článku je zdůrazněno, že ADAM se vyskytuje již od věku 50 let, kdy se postupně akumuluje s dalšími změnami doprovázejícími zvyšující se věk. ADAM ve spojení a kardiovaskulárním postižením je charakterizován příznaky, jako je celková slabost, obtížné usínání večer a ospalost ve dne, podrážděnost, panické ataky, pocit „bez života“, ale také snížení libida, ztráta ranní erekce a snížení frekvence sexuálních aktivit.

Klíčová slova:
androgenní deficit související s věkem – kardiovaskulární choroby – gonadální funkce muže – polymorbidita – testosteron


Zdroje

1. Wu FC, Tajar A, Pye SR, et al.: Hypothalamic-pituitary-testicular axis disruptions in older men are differentially linked to age and modifiable risk factors: the European Male Aging Study. J Clin Endocrinol Metab, 2008; 93: 2737.

2. Mahmoud AM, Goemaere S, El-Garem Y, et al.: Testicular volume in relation to hormonal indices of gonadal function in community-dwelling elderly men. J Clin Endocrinol Metab, 2003; 88:,179.

3. Travison TG, Araujo AB, Kupelian V, et al.: The relative contributions of aging, health, and lifestyle factors to serum testosterone decline in men.J Clin Endocrinol Metab, 2007; 92: 549.

4. Sieminska L., Wojciechowska C., Swietochowska E. et al.: Serum free testosterone in men with coronary artery atherosclerosis. Med Sci Monit, 2003; 9(5): 162–166.

5. LeBlanc ES, Nielson CM, Marshall LM, et al.: The effects of serum testosterone, estradiol, and sex hormone binding globulin levels on fracture risk in older men. J Clin Endocrinol Metab, 2009; 94: 3337.

6. Wu FC, Von Eckardstein A. Androgens and coronary artery disease. Endocr Rev, 2003; 24(2): 183–217.

Štítky
Geriatrie a gerontologie Praktické lékařství pro dospělé Protetika

Článek vyšel v časopise

Geriatrie a Gerontologie

Číslo 3

2015 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#