BON APPETIT: Radost z jídla v dlouhodobé péči


Vyšlo v časopise: Geriatrie a Gerontologie 2014, 3, č. 1: 56-57
Kategorie: Recenze knihy

Autoři: Jitka Zgola, Gilbert Bordillon

Z angl. originálu Bon Appetit! The joy od Dining in Long-Term Care, Health Professions Press, Inc. United States of America 2001

Přeložil: M. Synek, Praha, Česká alzheimerovská společnost, ISBN 978-80-86541-32-7

Česká alzheimerovská společnost vydala počátkem října 2013 knihu BON APPETIT: Radost z jídla v dlouhodobé péči. Autory jsou Jitka Zgola a Gilbert Bordillon. J. Zgola je původní profesí ergoterapeutka, v současnosti známá jako kanadská lektorka s českými kořeny, autorka řady článků a knih týkajících se péče o pacienty s demencí. G. Bordillon jako absolvent francouzské školy Thonon les Bains College of Hotel Management po dlouhou dobu působil jako konzultant pro hotely a restaurace.

Recenzi jsem se rozhodl napsat na základě zkušenosti z osobního setkání s autorkou při příležitosti křtu knihy, který proběhl 21. 10. 2012 v Praze. Píšu ji jako člověk s více než 20letou zkušeností se stravováním v hotelnictví na úrovni středního managementu u zahraničních řetězců Austria Hotels, Hilton Hotels a Corinthia Hotels. Moje současná pracovní pozice a zodpovědnost za řízení kvality na dialyzačních střediscích skupiny B. Braun Avitum CZ/SK mi dává možnost porovnat kvalitu stravování v hotelnictví a zdravotnických a sociálních zařízeních.

Kniha je věnována v celé své šíři kvalitě stravování ve zdravotnických a sociálních zařízeních, která poskytují zejména dlouhodobou péči. Využít ji mohou pracovníci stravovacích úseků, sestry nutriční specialistky, ale i všeobecné sestry. Za originální považuji celkový koncept knihy, zejména skloubení dlouholetých zkušeností obou autorů v oblasti ergoterapie a prostředí hotelu či restaurace. Kniha může podle mého názoru zaujmout i širokou veřejnost, zejména ty osoby, jejichž blízcí vyžadují dlouhodobou domácí péči.

Témata jednotlivých kapitol jsou logicky a přehledně rozdělena, čímž autoři umožnili využívat knihu v každodenní praxi. Čtenář může docílit rychlého zlepšení kvality stravování ve všech oblastech stravování i bez předchozí znalosti oboru hoteliér nebo restauratér.

Publikace se věnuje tématům „stravitelným“ širokou veřejností, viz např. Požitek stolování nebo Požadavky na prostředí jídelny, ale zaměřuje se i na odborná témata. V teoretické části jsou to např. kapitoly Jídlo, které podáváme nebo Plánování aktivit, v praktické části pak kapitoly Asistenční a podpůrné techniky nebo Nástin tréninkového programu BON APPETIT. Pomyslnou „třešničkou na dortu“ je pak samostatná kapitola Recepty BON APPETIT.


Rád bych se krátce zastavil u kapitol, které považuji za stěžejní z pohledu inovativního přístupu. Jako čtenáře mě zaujal již samotný název knihy. Pojem „radost z jídla“ ve spojení s pojmem „dlouhodobé péče“ je zcela nevšední. Většina české veřejnosti totiž „radost z jídla“ se zdravotnickými a sociálními zařízeními rozhodně nespojuje. Pojem „BON APPETIT“ je přitom současně označení programu, jehož cílem je pomoci poskytovatelům dlouhodobé péče docílit takového stavu, kdy klienti budou mít z jídla a celkově ze života opravdovou radost.

Kapitola I Úvod napovídá, co autoři knihy pro „radost z jídla v dlouhodobé péči“ považují za důležité. Autoři popisují a vysvětlují důležitost jednotlivých fází stravování, od přípravy pokrmů, přes pozvání k jídlu, samotnou konzumaci až po mytí nádobí. S takto detailní a ucelenou analýzou jsem se za celou dobu své praxe v hotelnictví po pravdě setkal jen zřídka.

Mimořádně mě zaujala také Kapitola 4 Jídlo, které podáváme. Jsem přesvědčen, že tato kapitola vyvolá zájem a potřebu další odborné diskuse mezi nutričními terapeuty a kuchaři samotnými. Jde o to, že jídlo v dlouhodobé péči nemusí být jen „hnědá nebo šedivá omáčka, ve které plave maso a příloha“. Autoři mě přesvědčili o opaku. V kapitole předkládají dostatek důkazů a praktických návodů o tom, že jídlo lze i v dlouhodobé péči připravit z čerstvých potravin bez navyšování nákladů – jídlo může při použití vhodného koření a přírodních chuťových přísad být velice chutné a voňavé, může mít přirozenou barvu atd. i při dodržení nutričních požadavků.

Kapitola 7 Jídlo do ruky je pro mne revolucí v přístupu podávání pokrmu. Doposud jsme byli v dlouhodobé péči zvyklí na standardní podávání stravy jídelními příbory, a to i v případech, kdy to zdravotní stav pacientů vylučuje. Autorka Jitka Zgola doslova apeluje na změnu v přístupu a pomocí řady konkrétních návodů a technik ukazuje, že to jde i jinak. V kapitole se dočteme, co to je „jídlo do ruky“, jaké jsou vhodné druhy „jídel do ruky“, a obdržíme návod, jak si na míru šité menu „jídel do ruky“ sestavit. Připouštím, že tento přístup bude muset být podroben diskusi s místně příslušným hygienikem. Jsem ale toho názoru, že schopný pracovník se zkušeností při stanovování kritických bodů ve stravování, tzv. HACCP, v této diskusi uspěje.

Pozornost si zasluhují i kapitoly 9, 10, 11, které se věnují výcviku, tréninku a realizaci programu BON APPETIT v praxi. Forma, jakou jsou tyto kapitoly v knize popsány, svědčí o tom, že Gilbert Bordillon má velice dobré zkušenosti ze soukromého sektoru hotelů a restaurací. S podobným přístupem jsem se osobně opakovaně setkával snad jen v hotelu Hilton Praha. Vidím zde jasnou výzvu pro kuchařské týmy v zařízeních dlouhodobé péče.

V závěru knihy, kdy jsem si pročítal kapitolu 12 s recepty, jsem se obrazně řečeno „přemístil zpět v čase“ do té nejlepší restaurace. Podle názvů jídel prosím posuďte sami: rolky s lososem a smetanovým sýrem, nadýchané rýžové placičky nebo řezy Napoleon se šunkou a sýrem apod.

Kniha celkově působí příjemným dojmem i díky zdařilému grafickému zpracování, formátování a citlivému překladu anglického originálu. Barevné fotografie jsou pořízeny přímo z konkrétních provozů. Názorně a přesvědčivě tak doplňují textovou část každé kapitoly. Pro mě osobně kniha stanovuje novou pomyslnou laťku posuzování kvality stravování ve zdravotnických a sociálních zařízeních 21. století. V publikaci spatřuji učební text pro vzdělávání nejen zdravotníků a pracovníků v zařízení dlouhodobé péče, ale i doplňkový učební text pro obory veřejného stravování.

O BON APPETIT: Radost z jídla v dlouhodobé péči se více dozvíte na: www.alzheimer.cz, www.radostzjidla.cz

Ing. Petr Polák

Operations & Quality Managerskupiny B. Braun Avitum CZ/SK,

certifikovaný Manažer bezpečnosti potravin při České společnosti pro jakost


Štítky
Geriatrie a gerontologie Praktické lékařství pro dospělé Protetika

Článek vyšel v časopise

Geriatrie a Gerontologie

Číslo 1

2014 Číslo 1

Nejčtenější v tomto čísle

Tomuto tématu se dále věnují…


Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Krvácení v důsledku portální hypertenze při jaterní cirhóze – od pohledu záchranné služby až po závěrečný hepato-gastroenterologický pohled
nový kurz
Autoři: PhDr. Petr Jaššo, MBA, MUDr. Hynek Fiala, Ph.D., prof. MUDr. Radan Brůha, CSc., MUDr. Tomáš Fejfar, Ph.D., MUDr. David Astapenko, Ph.D., prof. MUDr. Vladimír Černý, Ph.D.

Rozšíření možností lokální terapie atopické dermatitidy v ordinaci praktického lékaře či alergologa
Autoři: MUDr. Nina Benáková, Ph.D.

Léčba bolesti v ordinaci praktického lékaře
Autoři: MUDr. PhDr. Zdeňka Nováková, Ph.D.

Revmatoidní artritida: včas a k cíli
Autoři: MUDr. Heřman Mann

Jistoty a nástrahy antikoagulační léčby aneb kardiolog - neurolog - farmakolog - nefrolog - právník diskutují
Autoři: doc. MUDr. Štěpán Havránek, Ph.D., prof. MUDr. Roman Herzig, Ph.D., doc. MUDr. Karel Urbánek, Ph.D., prim. MUDr. Jan Vachek, MUDr. et Mgr. Jolana Těšínová, Ph.D.

Všechny kurzy
Kurzy Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Nemáte účet?  Registrujte se

Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se