#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Hemoragická nemoc novorozence podmíněná nedostatkem vitaminu K


Hemorrhagic disease of the newborn caused by vitamin K deficiency

Hemorrhagic disease of a newborn is manifested by unexpected bleeding mostly in otherwise healthy newborns and infants and is caused by vitamin K deficiency, which leads to insufficient activity of vitamin K-dependent coagulation factors. The cause is the low level of vitamin K in breast milk and the insufficient synthesis of vitamin K by the neonatal bifid intestinal microflora. There are three forms of this disease, early-onset (0-24 hours), classic (2-7 days) and late-onset (2-12 weeks). Risk of severe intracranial bleeding is typical for the early and late forms, with up to 50% mortality in the late form. The diagnostic standard is the examination of the prothrombin time greater than 4 times the normal values in the presence of a normal level of platelets and fibrinogen. The treatment of an already developed disease is vitamin K, in severe cases also fresh frozen plasma (in children optimally Octaplas®). Since the sixties of the 20th century, the prophylactic administration of vitamin K has been recommended worldwide. As a part of the differential diagnosis in newborns with intracranial bleeding, it is always necessary to rule out trauma, hereditary bleeding disorders such as hemophilia, but also thrombocytopathy or thrombocytopenia.

Keywords:

vitamin K – Prophylaxis – newborn – hemorrhagic disease


Autoři: Fiamoli Veronika;  Blatný Jan
Působiště autorů: Oddělení dětské hematologie a biochemie, Lékařská fakulta Masarykovy univerzity a Fakultní nemocnice Brno
Vyšlo v časopise: Čes-slov Pediat 2022; 77 (5): 303-305.
Kategorie: Kapitoly k atestaci z pediatrie
doi: https://doi.org/10.55095/CSPediatrie2022/049

Souhrn

Hemoragická nemoc novorozence se projevuje neočekáváným krvácením většinou u jinak zcela zdravých novorozenců a kojenců a je způsobena nedostatkem vitaminu K, který vede ke snížené aktivitě vitamin K dependentních koagulačních faktorů. Příčinou je nízký obsah vitaminu K v mateřském mléce a nedostatečná syntéza vitaminu K střevní flórou novorozence. Existují tři formy tohoto onemocnění: časná (0–24 hodin), klasická (2.–7. den) a pozdní (2.–12. týden). Pro časnou a pozdní formu je typické riziko závažného intrakraniálního krvácení s až 50% mortalitou u pozdní formy. Diagnostickým standardem je vyšetření protrombinového času, který je minimálně čtyřnásobně prodloužen při normální hladině trombocytů a fibrinogenu. Léčbou již rozvinutého onemocnění je vitamin K, popřípadě čerstvě zmražená plazma (u dětí optimálně HVLP Octaplas®). Od šedesátých let 20. století je celosvětově zavedeno profylaktické podání vitaminu K novorozencům. V rámci diferenciální diagnostiky je u novorozenců s intrakraniálním krvácením vždy nezbytné vyloučit úraz, vrozené poruchy krevního srážení, jako je hemofilie, ale také trombocytopatii či trombocytopenii.

Klíčová slova:

novorozenec – vitamin K – profylaxe – hemoragická nemoc

Úvod

Hemoragické onemocnění novorozence bylo v literatuře poprvé popsáno před více než 100 lety.(1) Typickým projevem této nemoci je neočekáváné krvácení většinou u jinak zcela zdravých novorozenců a kojenců způsobené nedostatkem vitaminu K, který vede ke snížené aktivitě vitamin K dependentních koagulačních faktorů.(2) V roce 1943 Henrik Dam a Edward Doisy obdrželi Nobelovu cenu za objevení vitaminu K(3) a o necelých 20 let později byla vydána první doporučení jeho profylaktického podávání novorozencům.(4) Od roku 2003 je intramuskulární podávání vitaminu K považováno za standard péče o zdravého novorozence.(4)

Etiologie přechodného deficitu vitaminu K u novorozenců je multifaktoriální – nedostatečný transplacentární transport vitaminu K, nízký obsah vitaminu K v mateřském mléce(5) a nedostatečná endogenní syntéza vitaminu K neonatální střevní flórou. Až kolem třetího měsíce věku dochází ke změně kolonizace střevní sliznice především E. coli a efektivnější produkci vitaminu K.(6,7)

Formy onemocnění a krvácivé projevy

Hemoragická nemoc novorozenců se vyskytuje ve třech formách – časné, klasické a pozdní (tab. 1).

Tab. 1. Formy hemoragické nemoci
Formy hemoragické nemoci

Časná forma se rozvíjí během prvních 24 hodin života, nejčastěji u dětí matek, které užívají léky ovlivňující metabolismus vitaminu K, jako jsou některá antibiotika (cefalosporiny), antiepileptika (karbamazepin, fenytoin, barbituráty), antituberkulotika (izoniazid, rifampicin) a warfarin. Incidence této formy je 6–12 %.(8) Klinicky je spojena s rizikem převážně těžkého intrakraniálního a gastrointestinálního krvácení.(9)

Klasická forma se manifestuje mezi druhým až sedmým dnem života(4) a je spojována s nedostatečným placentárním transferem vitaminu K, jeho nízkou koncentrací v mateřském mléce, nedostatečnou gastrointestinální flórou v trávicím traktu novorozenců a menším příjmem stravy na počátku kojení.(10) Incidence klasické formy u zralých novorozenců, kteří nedostali profylaxi vitaminem K po narození, je 0,01–0,44 %.(11) Klinické projevy jsou většinou mírné – hematomy, krvácení ze vpichů, pupečníku a trávicího traktu. Nicméně i u této formy se vzácně popisuje intrakraniální krvácení.(12)

Pozdní forma se objevuje mezi druhým a dvanáctým týdnem života, nejčastěji mezi druhým a osmým týdnem.(2) Je typická u kojených dětí, při malabsorpčních syndromech a u cholestázy, protože absorpce vitaminu K je závislá na přítomnosti žluči ve střevech.(10) Klinické projevy mohou být u této formy závažné. Převážně se jedná o intrakraniální krvácení s 20–50% mortalitou a v mnoha případech s perzistentním neurologickým poškozením včetně hydrocefalu, dystrofie CNS, encefalopatie, epilepsie a opožděného vývoje.( 11)

Zvýšené riziko krvácivé nemoci mají zejména nedonošení novorozenci, novorozenci matek s rizikovou antiepileptickou a antikoagulační terapií, novorozenci s hepatopatií, zejména s cholestatickými rysy (atrezie žlučových cest), novorozenci po operaci střev či s prolongovanou žloutenkou, např. u podezření na deficit α-1-antitrypsinu, a dále novorozenci se závažnými malabsorpčními syndromy, jako je cystická fibróza. Zvýšené riziko je také u rodin s nízkým sociálním standardem.(13)

Diagnostika

Diagnostickým standardem při tomto onemocnění je vyšetření protrombinového času, který je prodloužený minimálně čtyřnásobně při normálních hladinách trombocytů a fibrinogenu a jehož hodnota se normalizuje po podání vitaminu K. Diagnózu lze potvrdit vyšetřením vitamin K dependentních koagulačních faktorů (FII, FVII, FIX, FX). Při snížené aktivitě FIX a FX může být prodloužen i aPTT.(14)

Diferenciální diagnóza

Při podezření na hemoragickou nemoc novorozence podmíněnou nedostatkem vitaminu K (VKBD – vitamin K bleeding disorder) je vždy nutné vyloučit trauma, vrozené poruchy krevního srážení, jako je například hemofilie,diseminovaná intravaskulární koagulace, trombocytopatie a trombocytopenie.

Léčba

U pacientů s rozvinutou hemoragickou nemocí by měl být bezprostředně podán vitamin K (tab. 2). Jednorázové parenterální podání 1 mg vitaminu K zlepší koagulační profil během 1 až 7 dní.(15) Pokud již došlo k závažnému krvácení, je vhodné podat i čerstvě zmraženou plazmu (u dětí ideálně HVLP Octaplas®), popřípadě koncentrát protrombinového komplexu.(12)

Tab. 2. Vitamin K(18)
Vitamin K(18)

Preventivní podávání vitaminu K

Profylaktické podání vitaminu K by mělo být provedeno do 6 hodin po porodu. Dle doporučení České neonatologické společnosti by donošeným novorozencům (≥ 37+0) měl být po porodu podán vitamin K buď parenterálně – 1 mg (0,1 ml) intramuskulárně, nebo 2 mg (2 kapky) per os. Předčasně narozeným novorozencům s porodní váhou vyšší než 1500 g podáváme buď 2 mg (2 kapky) per os, nebo 0,5 mg (0,05 ml) intramuskulárně či intravenózně. Nezralým novorozencům s porodní hmotností nižší než 1500 g by měl být vitamin K podán pouze intravenózně v dávce 0,5 mg (0,05 ml). Následně by všichni novorozenci bez ohledu na gestační věk, kterým byl po narození podán vitamin K perorálně či intravenózně, měli mít profylaxi vitaminem K následujících 12 kalendářních týdnů v dávce 1 mg (1 kapka) per os. Pokud novorozenec po perorálním podání do hodiny zvrací, měla by být dávka opakována.(16)

Závěr

V současné době je celosvětově podávání vitaminu K po porodu, ať již formou parenterální, či perorální, akceptováno jako profylaxe časné a klasické hemoragické nemoci z nedostatku vitaminu K. U pozdní formy není ale jednorázové per os podání vitaminu K dostatečně efektivní a je vhodné pokračovat v jeho podávání následujících 12 týdnů.(15–17) Výhodou intramuskulárního podávání vitaminu K po porodu je snížení rizika krvácení u dětí s nerozpoznanými malabsorpčními syndromy,(13) nicméně je nezbytné vždy ke každému novorozenci přistupovat individuálně a v dnešní době rovněž respektovat i přání rodičů, kteří ne vždy s intramuskulárním podáním vitaminu K souhlasí.

Korespondenční adresa:

MUDr. Veronika Fiamoli, Ph.D.

ODHB, DN FN Brno

Černopolní 9

613 00 Brno

fiamoli.veronika@fnbrno.cz


Zdroje

1. Towsend CW. The hemorrhagic disease of the newborn. Arch Pediatr 1894;11: 559–65.

2. Sutor AH. Vitamin K deficiency bleeding in infants and children. Semin Thromb Hemost 1995; 21(3): 317–29.

3. Raju NT. The Nobel chronicles 1943: Henrik Carl Peter Dam (1895–1976; and Edward Adelbert Doisy (1893–1986). Lancet 1999; 353(9154): 761.

4. Hand I, Noble L, Abrams SA. Vitamin K and the newborn infant. Pediatrics 2022; 149(3): e2021056036.

5. Araki S, Shirahata A. Vitamin K deficiency bleeding in infancy. Nutrients 202; 12(3): 780.

6. Senn V, Bassler D, Choudhury R, et al. Microbial colonization from fetus to early childhood-a comprehensive review. Front Cell Infect Microbiol 10: 573735.

7. Lippi G, Franchini M. Vitamin K in neonates: facts and myths. Blood Transfus 2011; 9: 4–9.

8. Deblay MF, Vert P, Andre M, Marchal F. Transplacental vitamin K prevents haemorrhagic disease of infant of epileptic mother. Lancet 1982; 1: 1242.

9. Pichler E, Pichle L. The neonatal coagulation systém ant the vitamin K deficiency bleeding – mini review. Wien Med Wochenstr 2008; 158: 385–95.

10. Marchili MR, Santoro E, Marchesi A, et al. Vitamin K dficiency: a case report and reviw of current guidelines. Italian J Pediatr 2018; 44: 36–41.

11. Autret-Leca E. Jonville-Béra APOD. Vitamin K in neonates. Pediatr Drugs 2001; 3: 1–8.

12. Shearer MJ. Vitamin K deficiency bleeding (VKBD). Blood Rev 2009; 23: 49–59.

13. Hanzl M. Prevence krvácení novorozenců a malých kojenců způsobené nedostatkem vitaminu K. Pediatr Praxi 2011; 12(1): 60–66.

14. Sutor AH, von Kries R, Cornelissen EAM, et al. ISTH Pediatric/Perinatal Subcomittee International Society on Thrombosis and Haemostasis. Vitamin K deficiency bleeding (VKDB) in infancy. Thromb Haemost 1999; 81: 456–61.

15. Puckett RM, Ofringa M. Prophylactic vitamin K for vitamin K deficiency bleeding in neonates. Cochrane Database Syst Rev 2000; 4: CD002776.

16. Dokoupilová M. Prevence deficitu vitaminu K. Doporučený postup České neonatologické společnosti 2021. Dostupné z: https: //www.neonatologie. cz/doporucene-postupy.

17. Van Winckel M, De Bruyne R, Van del Velde S, Van Biervliet S. Vitamin K, an update for the paediatrician. Eur J Pediatr 2009; 168: 127–134.

18. Behera MK, Kulkarmi SD. Vitamin K deficiency haemoragic disease of newborn and present controversies. Med J Armed Forces India 1998; 54(2): 143–145.

Štítky
Neonatologie Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská pediatrie

Číslo 5

2022 Číslo 5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Důležitost adherence při depresivním onemocnění
nový kurz
Autoři: MUDr. Eliška Bartečková, Ph.D.

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#