#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zemřel prof. MUDr. Karel Křepela, CSc.


Vyšlo v časopise: Čes-slov Pediat 2018; 73 (3): 183.
Kategorie: Osobní zprávy

Prof. Karel Křepela zemřel dne 13. ledna 2018 ve věku nedožitých 88. narozenin. Lékařskou fakultu absolvoval v roce 1953 a dva roky působil jako dětský lékař v Podbořanech. V roce 1955 pak nastoupil na dětské plicní oddělení v Thomayerově nemocnici v Praze. Po vzniku Pediatrické kliniky IPVZ pak přechází na toto pracoviště, kde působil nepřetržitě desítky let.


V roce 1956 složil atestaci I. stupně z pediatrie, v roce 1965 atestaci II. stupně a následně v roce 1971 nástavbovou atestaci z oboru plicní lékařství a TBC. V roce 1982 získal kandidaturu na téma Využití funkční bronchografie u dětí a mladistvých. Docentem byl jmenován v roce 1990 a profesorem v roce 1993.

V letech 1963 až 1966 byl zástupcem přednosty Dětské kliniky IPVZ v Thomayerově nemocnici, následně pak odborným asistentem katedry pediatrie IPVZ působící na tomto pracovišti. Od roku 1985 do roku 1991 byl zástupcem vedoucího katedry pediatrie a po té až do roku 1995 vedoucím katedry pediatrie a přednostou Dětské kliniky IPVZ.

Je autorem 12 kapitol v odborných monografiích. Napsal 113 odborných prací, z nichž obzvláště vynikaly Tuberkulóza dětí a dorostu a její diferenciální diagnostika a THORAX – atlas RTG snímků a kazuistik dětských plicních nemocí.

Výborně přednášel a mohl být všem, kdo působili v postgraduálním vzdělávání, vzorem klidného a laskavého pedagoga, ale nikdy neslevujícího z vysokých nároků na patřičné znalosti. Přes náročnost byl pro objektivitu a přátelskou atmosféru při zkoušení oblíbeným examinátorem atestací.

Přátelským vztahem k dětem a věcným, ale empatickým jednáním s rodiči byl nám všem příkladem. Byl velice pracovitý, ještě v prosinci nám na plicní ambulanci předával své bohaté zkušenosti.

V roce 2011 panu profesorovi udělila ČLK titul Rytíř českého lékařského stavu. Málokdo si pro svou vysokou odbornost a lidské vlastnosti tento titul plně zasloužil jako on.

Zůstane po něm prázdno nejen na odborném poli, především co se týče dětské TBC, ale i na tenisových kurtech, kde nám dával co proto ještě na podzim…

Teprve nyní cítíme, kde všude nám pan profesor chybí.

Doc. MUDr. Ivan Novák, CSc.


Štítky
Neonatologie Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská pediatrie

Číslo 3

2018 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#