#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ošetrovateľská starostlivosť o deti s cystickou fibrózouvo svete a na Slovensku


Nursing Care of Children with Cystic FibrosisWorldwide and in Slovakia

Data on nursing care of a group of chronically sick children suffering from the genetic disease - cystic fibrosis(CF) is based on findings and experience of specialists working abroad in centres for CF. Home care is in westernEuropean countries a common formof care and is preferred by the patients. In the team which participates in the careof patients with CF a specialized CF nurse plays an irreplaceable role. She acts as coordinator, educates the patientand his family. Seeking ways howto prolong the life of patientswithCF and improve its quality is at present a principlewhich has an impact on requirements on themanagement of care provided to this group of children.

Key words:
cystic fibrosis, nursing care, home care, specialized CF nurse, quality of life


Autoři: A. Skokňová
Působiště autorů: Ústav ošetrovateľstva, Jesseniova lekárska fakulta Univerzity Komenského, Martinvedúca ústavu doc. MUDr. Ž. Fetisovová, PhD.
Vyšlo v časopise: Čes-slov Pediat 2003; (3): 170-172.
Kategorie: Články

Souhrn

Pohľad na ošetrovateľskú starostlivosť o skupinu chronicky chorých detí postihnutých genetickým ochorením- cystickou fibrózou (CF) - vychádza z poznatkov a skúseností zahraničných odborníkov pracujúcich v centráchpre CF. Domáca ošetrovateľská starostlivosť je v krajinách západoeurópskeho bloku bežnou formou starostlivostia je preferovaná samotnými pacientmi. V tíme, ktorý sa zúčastňuje na starostlivosti o pacienta s CF, má špecializovanáCF sestra nezastupiteľné miesto. Plní tu funkciu koordinátora, edukuje pacienta a jeho rodinu. Hľadaniespôsobov ako predĺžiť život pacienta s CF a zlepšiť jeho kvalitu predstavuje v súčasnosti zásadu, ktorá ovplyvňujepožiadavky kladené na manažment starostlivosti o túto skupinu detí.

Klíčová slova:
cystická fibróza, ošetrovateľská starostlivosť, domáca ošetrovateľská starostlivosť, špecializovanáCF sestra, kvalita života

Plné znění tohoto článku není v digitalizované podobě.
V případě zájmu kontaktujte NTO ČLS JEP, které vám může poskytnout sken časopisu.

Štítky
Neonatologie Pediatrie Praktické lékařství pro děti a dorost

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská pediatrie


2003 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#