#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

'PATOLOGIE GIT


Autoři: T. Jirásek
Vyšlo v časopise: Čes.-slov. Patol., 58, 2022, No. 4, p. 185
Kategorie: MONITOR aneb nemělo by vám uniknout, že...

... použití digitálních algoritmů měření při stanovení proliferačního indexu pomocí imunodetekce Ki- 67 je u pankreatických neuroendokrinních neoplázií stejně spolehlivé jako manuální metody měření

Digitální patologie se začíná stávat součástí každodenní běžné práce v provozech laboratoří patologie. Jednou z možností využití technik digitální patologie je měření proliferační aktivity nádorů pomocí různých technik a algoritmů, které využívají zcela autonomní, či semimanuální postupy měření. Vzhledem k tomu, že proliferační aktivita nádoru je už mnoho let užívána jako jedna z klíčových metod k určení stupně diferenciace (grading) u neuroendokrinních neoplázií (NEN), rozhodla se skupina autorů z různých světových pracovišť důkladně analyzovat výsledky již publikovaných výzkumů a vyhodnotit spolehlivost stanovení proliferačního indexu Ki-67 pomocí manuálních postupů a pomocí technik digitální patologie.

Celkově byly pro srovnávací metaanalýzu využity 4 studie prováděné na pankreatických NEN, získaná data pocházela celkem od 238 pacientů. Sdružený odhad korelace byl 0,94, což indikuje vysokou korelaci mezi manuálním (referenční hodnota) a digitálním způsobem počítání. Heterogenita měření byla nízká, což opět posiluje spolehlivosti těchto výsledků. Ani kvalita studií nepředstavovala riziko zkreslení. Jako slabší a do budoucna zajímavý bod k dalšímu řešení se jeví poměrně vágní definice tzv. hotspotů, která by pro systémy založené na analýze obrazu mohla představovat problém při nastavování parametrů pro jejich reprodukovatelnou identifikaci.

Dle autorů provedená metaanalýza ukazuje, že výhody digitální analýzy převažují nad omezeními při použití k hodnocení Ki-67 indexu u pankreatických NEN. Dále navrhují další rozšíření výše zmíněných digitálních algoritmů v patologické praxi s bližším zkoumáním vztahů mezi hotspoty (počet, velikost a tvar) a indexem Ki-67 s celkovou prognózou pacientů. V současné době většina studií využívá ruční počítání indexu Ki-67 z pořízených snímků jako zlatý standard, digitální metody počítání by v budoucnu mohly vyhlídky na celkovou prognózu pacientů významně zlepšit. Na základě předložených aktuálních důkazů podle recenzované literatury se zdá, že digitální analýza obrazu při detekci indexu Ki-67 nabízí patologům vyšší spolehlivost a reprodukovatelnost než ruční počítání.

Zdroj:

Luchini C. et al. Ki-67 assessment of pancreatic neuroendocrine neoplasms: Systematic review and meta-analysis of manual vs. digital pathology scoring. Mod Pathol 2022; 35: 712–720.


Štítky
Patologie Soudní lékařství Toxikologie

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská patologie

Číslo 4

2022 Číslo 4

Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#