#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

'HISTORIE PATOLOGIE


Autoři: I. Šteiner
Vyšlo v časopise: Čes.-slov. Patol., 58, 2022, No. 4, p. 186
Kategorie: MONITOR aneb nemělo by vám uniknout, že...

... autorem názvu karcinoid je Siegfried Oberndorfer

Nádor tenkého střeva, považovaný za zvláštní formu karcinomu, byl znám již v 19. století, ale až v roce 1907 jej Siegfried Oberndorfer nazval karcinoid.

Na výroční schůzi Německé společnosti patologů v Drážďanech roku 1907 prezentoval Oberndorfer 6 případů zvláštního nádoru a navrhl pro něj název karcinoid (karcinomu podobný). Téhož roku svou studii publikoval v časopisu Frankfurter Zeitschrift für Pathologie. V roce 1928 pak publikoval sestavu 36 nových případů tohoto nádoru v ileu a v apendixu, kde nově poukázal, že karcinoid má schopnost metastazovat do uzlin či do jater. Přidejme ještě, že tzv. karcinoidový syndrom popsal Scholte (1931) a neuroendokrinní původ karcinoidu prokázal Feyrter (1938).

Seznamme se blíže s pozoruhodnou osobností patologie: Siegfried Oberndorfer se narodil 1874 v Mnichově, v židovské rodině. Vystudoval lékařskou fakultu mnichovské univerzity. Během studií byl ovlivněn svými učiteli – histologem Kupfferem (K. buňky v játrech) a patologem Hellerem (popsal syfilitickou aortitidu). Promoval r. 1900 tézí „Vrozená syfilis s gumaty v játrech a nadledvinách u novorozence“, publikovanou ve Virchows Archiv. Roku 1902 nastoupil jako asistent na univerzitní ústav patologie v Mnichově. Jeho nekroptická práce zde byla charakteristická klinicko-patologickým pojetím. Roku 1910 byl jmenován profesorem a ředitelem Ústavu patologie. V březnu 1933 německá NSDAP zakázala činnost židovských lékařů, a proto Oberndorfer spolu s manželkou koncem toho roku (ve věku 59 let) emigroval do Turecka, které v té době, zásluhou prezidenta Mustafy Kemala – Atatürka (1881–1938), modernizovalo své vysoké školství. Na univerzitě v Istanbulu se stal přednostou Ústavu obecné a experimentální patologie. Turecko se mu stalo druhou domovinou. Učil na univerzitě a prováděl řadu studií, zejména v patologii nádorů. Z jeho iniciativy byl při istanbulské univerzitě založen v roce 1937 Onkologický ústav, jehož se stal ředitelem. V soukromí byla jeho mimořádným zájmem klasická hudba.

Oberndorfer zemřel 1. března 1944. Podle jeho přání byla provedena pitva, která prokázala maligní nádor mediastina, nejasného typu. Až v roce 2004 byl z uchovaných parafinových bločků nádor klasifikován jako thymom.

V roce 2007, při Evropském kongresu patologie v Istanbulu, byla Oberndorferovi symbolicky udělena pamětní medaile, právě při stém výročí zavedení termínu karcinoid do medicinské terminologie.

Zdroj:

Paksoy N. Siegfried Oberndorfer (1874 - 1944): A “prophet“ not recognized in his own land. Ann Diagn Pathol 2022; 60: 152005.


Štítky
Patologie Soudní lékařství Toxikologie

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská patologie

Číslo 4

2022 Číslo 4

Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#