#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Prof. MUDr. František Fakan, CSc. in memoriam


Vyšlo v časopise: Čes.-slov. Patol., 57, 2021, No. 4, p. 248
Kategorie: Osobní sdělení

S lítostí oznamujeme, že bývalý dlouholetý přednosta Šiklova ústavu patologie Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice v Plzni, prof. MUDr. František Fakan, CSc., nás opustil 19. září 2021 po dlouhé těžké nemoci ve věku 85 let.


Prof. Fakan se narodil v Českých Budějovicích 5. července 1936. Vystudoval medicínu na Lékařské fakultě v Plzni. Jako medik pracoval jako demonstrátor na anatomickém ústavu a jako pomocná vědecká síla na interní klinice. V roce 1959 nastoupil jako asistent na ústav biologie, kde po promoci v roce 1960 pokračoval úspěšně v pedagogické a vědecké kariéře. Mnozí absolventi fakulty dodnes vzpomínají na jeho vynikající pedagogické schopnosti. V letech 1966 - 1967 absolvoval studijní pobyt v Institut Gustave-Roussy ve Francii. Z politických důvodů a pro neshody s přednostou Ústavu biologie doc. Magrotem musel v roce 1969 ústav opustit a vyměnil obor lékařské biologie za patologickou anatomii a nastoupil do Šiklova patologicko-anatomického ústavu stále ještě jako zaměstnanec lékařské fakulty. V roce 1970 obhájil kandidátskou dizertační práci, která se týkala vlivu prekurzorů DNK na syntézu nukleových kyselin v buněčných liniích in vitro a získal titul CSc. Z biologie si přinesl metodické zkušenosti v histologii a histochemii, které výborně uplatnil při práci v ústavu patologie, kde se ujal metodického vedení laboratoře. Jeho zásluhou se v ústavu začaly rozvíjet nové laboratorní techniky, s jeho pomocí a pod jeho vedením vyrostly vynikající laborantky, které přednesly desítky odborných sdělení na konferencích laborantek a patologů. MUDr. Fakan, CSc. se stejnou chutí a altruismem také vedl studentský vědecký kroužek, a i jeho zásluhou zůstal medikům kladný vztah k patologii, v případě tehdejších studentek Aleny Prokšové (Skálové) a Romany Badejové do té míry, že si patologii zvolily jako svůj obor. V roce 1974 byl přinucen opustit školství, ale přesto se ještě prof. MUDr. J. Vaňkovi, DrSc., který byl tehdy přednostou Šiklova ústavu, podařilo získat pro něho místo samostatně pracujícího lékaře v MÚNZ Plzeň, takže mohl zůstat v ústavu a v podstatě při své práci. Nicméně pedagogická práce, která ho vždy nejvíc zajímala, mu od té doby zůstala zapovězená. Po nástupu nového šéfa Šiklova ústavu prof. MUDr. A. Schwartze, DrSc., se jeho další pobyt v ústavu ukázal nežádoucím a místo neskýtalo žádnou perspektivu, odešel MUDr. Fakan, CSc. roku 1983 na místo primáře Oddělení patologie OÚNZ v Mostě.

Po pádu komunismu vyhrál MUDr. Fakan, CSc. v roce 1990 podle přání velké většiny tehdejších pracovníků Šiklova ústavu konkurz na místo jeho přednosty a byl jmenován docentem pro obor patologie. Tento titul, podložený rozsáhlou vědeckou prací a publikační činností, dodatečně obhájil v řádném habilitačním řízení v roce 1996, posléze v roce 1997 byl jmenován profesorem patologie. V období 1991 - 1996 byl tehdy ještě docent Fakan proděkanem pro výuku ve všeobecném směru a byl členem Vědecké rady Lékařské fakulty v Plzni.

Prof. MUDr. František Fakan, CSc. byl kromě výuky mediků členem zkušebních komisí pro postgraduální atestace v Institutu pro další vzdělávání lékařů a farmaceutů v Praze, členem výboru Společnosti histochemické a cytochemické, zastával i funkci předsedy Výboru Společnosti českých patologů ČLS JEP, byl členem české sekce International Academy of Pathology a členem redakční rady časopisu Československá patologie a soudní lékařství.

Prof. Fakan byl velmi pracovitý a systematický člověk a zpravidla bez stížností a stesků zvládal i velké množství rutinní diagnostické práce. Vedle přednášek, které byly pro logické utřídění, srozumitelnost a zajímavost velmi oblíbené a studenty hojně navštěvované, se výrazně podílel na bioptickém i nekroptickém provozu ústavu. Mezi kolegy z ústavu byl oblíbeným konzultantem, vždy si pro ně v obtížných případech udělal čas. Mezi ostatními kolegy patology byl uznávaným odborníkem především v oblasti patologie kostní dřeně, lymfatických uzlin, sleziny a thymu, kde byl vyhledáván často jako konzultant pro druhé čtení obtížných, zejména hematologických biopsií. Tuto tématiku zpracoval jako kapitolu v učebních textech ve Speciální orgánové patologii pro výuku mediků (Praha, 1996). Jeho významným objevem byly redukující cytoplasmatické inkluze v hepatocytech, představující specifický morfologický znak porphyria cutanea tarda. Byl úspěšným řešitelem 8 celostátních grantových projektů a autorem 110 vědeckých publikací.

Jako přednosta Šiklova ústavu dokázal prof. Fakan vytvořit příznivou a přátelskou pracovní atmosféru. Stal se nám šéfem bezkonfliktním, který problémy a konflikty nemiloval a autoritativní řešení eventuelních sporů volil až v nouzi nejvyšší. Prof. Fakan oplýval mnoha pozitivními charakterovými vlastnostmi, bez kterých se žádný úspěšný přednosta ústavu neobejde. Jeho největší předností byla jeho velkorysost a radost z úspěchu druhých. Právě tato přejícnost umožnila profesionální růst mnoha jeho podřízeným a spolupracovníkům. Za jeho vedení ústavu dokázal prof. M. Michal nejen vybudovat největší imunohistochemickou laboratoř v České republice, Registr nádorů měkkých tkání a největší centrum konzultačních biopsií, ale také společně s námi ostatními patology přetvořil Šiklův ústav v mezinárodně uznávané pracoviště, z něhož podle mínění zahraničních specialistů vychází již po několik desetiletí naprostá většina odborných publikací českých patologů. I tento fakt je třeba přičíst jako zásluhu prof. Fakanovi. V letech 1990 - 2002, po které prof. Fakan vedl Šiklův ústav, byli dva pracovníci ústavu habilitováni, šest pracovníků zahájilo či dokončilo postgraduální doktorskou přípravu. Mnozí z patologů Šiklova ústavu měli možnost absolvovat zahraniční studijní pobyty a navštěvovat mezinárodní kongresy.

Jeho manželka Lidmila Fakanová vždy měla, jako bývalá histologická laborantka a později jako laborantka Oddělení hematoonkologie Fakultní nemocnice v Plzni, pro jeho práci plné porozumění a vytvářela mu dobré rodinné prostředí.

Považujeme za čest a štěstí, že celý náš profesní život pracujeme v Šiklově ústavu patologie, a že naším šéfem byl dlouhá léta právě prof. MUDr. František Fakan, CSc., který bude mít v našich vzpomínkách napořád nezastupitelné místo. Na pana profesora Fakana budeme vždy vzpomínat jako na našeho velkého učitele, charakterního a upřímného člověka a zůstane s námi jako člověk s dobrým srdcem a láskou k patologii.

Čest jeho památce.

Prof. MUDr. Michal Michal

Prof. MUDr. Alena Skálová, CSc.

Prim. MUDr. Petr Mukenšnabl, Ph.D.


Štítky
Patologie Soudní lékařství Toxikologie

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská patologie

Číslo 4

2021 Číslo 4

Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#