#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

'PATOLOGIE ORL OBLASTI


Autoři: J. Laco
Vyšlo v časopise: Čes.-slov. Patol., 57, 2021, No. 4, p. 196
Kategorie: MONITOR aneb nemělo by vám uniknout, že...

... průkaz nízkomolekulárních cytokeratinů lze využít v diferenciální diagnostice nádorů slinných žláz s TALP od jejich metastázy v lymfatické uzlině

Pro správné určení stagingu zhoubných nádorů slinných žláz je mj. nezbytné pečlivě zhodnotit stav lymfatických uzlin. Ve většině případů to nebývá problém, obtíže však mohou nastat při hodnocení intra- a periglandulárních lymfatických uzlin, kdy je nutné v rámci diferenciální diagnostiky odlišit tzv. lymfoidní proliferaci spojenou s nádorem (tumor-associated lymphoid proliferation (TALP)). TALP, vyskytující se např. u mukoepidermoidního karcinomu nebo u karcinomu z acinárních buněk, má variabilní mikroskopický vzhled, který kolísá od drobných skupinek lymfoidních buněk disperzně rozptýlených v nádorové tkáni po organoidně uspořádanou lymfatickou tkáň s dobře vytvořenými folikly, často přítomnou na periferii nádoru. Odlišení od lymfogenní metastázy pak může být velmi obtížné a spolehlivá identifikace vazivového pouzdra a subkapsulárního sinusu, jejichž přítomnost svědčí pro lymfatickou uzlinu, bývá problematická.

Autoři Kurian EM et al. se ve své práci zaměřili na využití imunohistochemického průkazu nízkomolekulárních cytokeratinů v diferenciální diagnostice TALP od lymfogenní metastázy. Vycházeli přitom ze skutečnosti, že v lymfatických uzlinách se – na rozdíl od TALP – vyskytují tzv. extrafolikulární retikulární buňky (ERB), které kromě vimentinu a desminu exprimují právě nízkomolekulární cytokeratiny. Ve studii byla použita protilátka Cam5.2, která detekuje především CK8, méně pak CK7. Výsledky byly jednoznačné. U všech 23 případů nádorů s TALP byla lymfatická tkáň negativní, zatímco u všech 16 případů lymfogenních metastáz byla ve tkáni lymfatických uzlin zjištěna pozitivita Cam5.2. Cam5.2-pozitivní ERB byly pozorovány zejména v subkapsulární, perisinusoidální a parakortikální oblasti a byly mj. vzhledem k přítomnosti tenkých cytoplazmatických výběžků snadno odlišitelné od silně Cam5.2-pozitivních metastazujících nádorových buněk.

Závěrem autoři konstatují, že průkaz Cam5.2 lze s úspěchem využít v diferenciální diagnostice karcinomů slinných žláz s TALP od metastázy v lymfatické uzlině. Pro úplnost dodejme, že přítomnost TALP je u karcinomu z acinárních buněk považována za příznivý prognostický faktor a obecně vzato přítomnost nebo absence TALP je u zhoubných nádorů slinných žláz považována v rámci mezinárodních doporučení pro reporting dle International Collaboration on Cancer Reporting t.č. za nepovinný údaj.


Zdroje

Kurian EM et al. Low molecular weight cytokeratin immunostaining for extrafollicular reticulum cells is an effective means of separating salivary gland tumor-associated lymphoid proliferation from true lymph node involvement. Head Neck Pathol 2020; 14(3): 593-597.

Štítky
Patologie Soudní lékařství Toxikologie

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská patologie

Číslo 4

2021 Číslo 4

Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#