#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

'ORTOPEDICKÁ PATOLOGIE


Autoři: K. Veselý
Vyšlo v časopise: Čes.-slov. Patol., 57, 2021, No. 4, p. 195
Kategorie: MONITOR aneb nemělo by vám uniknout, že...

... stav resekčních okrajů neovlivňuje přežití u pacientů s low-grade sarkomy měkkých tkání

Chirurgie je základem terapie lokalizovaných low-grade sarkomů, s cílem kompletního odstranění tumoru s lemem intaktní tkáně, tzv. širokých resekčních okrajů. Pozitivní okraje resekce jsou dobře známým rizikovým faktorem lokální recidivy (LR), nicméně neexistují žádný konsensus či guidenline ohledně šíře resekčního okraje, který zajišťuje optimální lokální kontrolu. Klinická guidelines pro low-grade sarkomy měkkých tkání doporučují adekvátní resekční okraj u specifických subtypů, jako dermatofibrosarcoma protuberans (DFSP; chirurgické okraje 2-4 cm se zahrnutím fascie, pokud je to možné), nebo atypický lipomatózní tumor / dobře diferencovaný liposarkom (ALT/WDLS), u kterého lze akceptovat marginální resekční okraj. Pro jiné typy low- -grade sarkomů měkkých tkání nejsou k dispozici žádná doporučení.

Fujiwara s kolegy analyzoval soubor 109 pacientů s low-grade sarkomy měkkých tkání vyjma DFSP a ALT/WDLS s cílem ozřejmit prognostický význam metrické šíře resekčního okraje a zjistit šíři okraje, nutného pro optimální lokální kontrolu těchto nádorů. Histologické typy zahrnovaly myxoidní liposarkom, neklasifikovaný sarkom, myxofibrosarkom, low-grade fibromyxoidní sarkom, leiomyosarkom a další.

Jako významné faktory, předpovídající LR, byly identifikovány stav resekčních okrajů a hloubka uložení nádoru (superficiální versus subfasciální). Další sledované parametry (věk, pohlaví, velikost tumoru, lokalizace tumoru, radioterapie) nebyly s LR signifikantně asociovány. U pacientů, u nichž byl resekční okraj těsný (0,1-1,9 mm), byl pozorován trend ke snížení počtu lokálních recidiv při užití adjuvantní radioterapie, ale rozdíl nebyl signifikantní. Pozitivní efekt radioterapie nebyl pozorován u pacientů s pozitivními resekčními okraji. Nebyla zaznamenána ani korelace mezi šíří resekčního okraje a nádorovou mortalitou.

V diskusi autoři zmiňují i efekt smrštění tkání po fixaci, s rozdíly v šíři resekčního okraje v nativním a fixovaném stavu, které mohou dosahovat až 22 %. Kromě efektu fixace se u nádorů měkkých tkání uplatňuje i retrakce nativní svalové a tukové tkáně kolem tumoru bezprostředně po resekci.

I přes určité nedostatky studie (malý retrospektivní soubor, heterogenní zastoupení histologických typů low-grade sarkomů, neznalost detailních parametrů adjuvantní radioterapie) autoři uzavírají, že excelentní lokální kontrola byla dosažena u resekčních okrajů více než 2 mm. Stav samotných okrajů nebyl asociován s přežitím, ale výskyt lokální recidivy koreloval se špatnou prognózou. 


Zdroje

Fujiwara T et al. Low-grade soft-tissue sarcomas: What is an adequate margin for local disease control? Surg Oncol 2020; 35: 303-308.

Štítky
Patologie Soudní lékařství Toxikologie

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská patologie

Číslo 4

2021 Číslo 4

Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#