#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

'CYTODIAGNOSTIKA


Autoři: Dušková
Vyšlo v časopise: Čes.-slov. Patol., 57, 2021, No. 4, p. 198
Kategorie: MONITOR aneb nemělo by vám uniknout, že...

... letošní páté číslo Cytopathology přináší několik přehledových článků o současných možnostech diagnostické cytopatologie

Nepochybně nejširší okruh uživatelů získá výborný přehledový článek kanadských autorů o možnostech praktického využití imunocytochemie (1), který se vyplatí mít in extenso. Poslouží v denní praxi podobně jako recentně Společností patologů ČLS JEP vydávané doporučené postupy.

Tento 26stránkový přehled s 260 odkazy pokrývá od hlavy k patě kvalitním textem a doprovodnými tabulkami použitelných pozitivních a negativních markerů, ale i možných úskalí, nejdůležitější oblasti imunocytochemické cytodiagnostiky, počínaje slinnými žlázami, tyreoidálními uzly, HPV lézemi hlavy a krku. V dalším sledu jsou podrobně probrány plicní nádory, nádory GIT včetně jater a pankreatu, výpotky, gynekologické tumory, nádory genitourinárního traktu a nadledvin. Článek pokrývá i problematiku metastatických procesů z neznámého zdroje a možná metodická úskalí diagnostiky na cytologických vzorcích. Probírány jsou různé typy vzorků vč. prostých nátěrů a LBC. Vcelku logicky vítězí cytoblokové vzorky s možností panelů protilátek, případně molekulárního dotestování a výhodou většinou uplatnitelné validace z klasických formolparafinových bioptických vzorků. To je možná i důvod, proč v tomto téměř úplném záběru chybí imunocytochemická diagnostika mozkomíšního moku.

Totéž číslo přináší i další přehledové metodické články mapující poctivě současný stav – např. o využití cytologických vzorků pro stanovení PD-L1 (2) s 69 odkazy, NGS sekvenování (3) se 49 odkazy, validaci ROS1 (4), případně i doloženou lepší kvalitu DNA získané s pouhým zaschnutím fixovaných nátěrů autoptických karcinomů plic oproti formol-parafinovým řezům (5) a jiné.

Je tedy zřejmé, že hodnota cytologických vzorků a jejich využívání v praxi se trvale zvyšují – i proto, že deklarovaně „bioptické” diagnostické materiály se kvantitou a kvalitou od cytologických liší stále méně.


Zdroje

1. Kanber Y, Pusztaszeri M, Auger M. Immunocytochemistry for diagnostic cytopathology-a practical guide. Cytopathology 2021; 32(5): 562- 587.

2. Iaccarino A, Salatiello M, Migliatico I, et al. Pd-l1 and beyond: Immuno- -oncology in cytopathology. Cytopathology 2021; 32(5): 596-603.

3. Pisapia P, Pepe F, Sgariglia R, et al. Next generation sequencing in cytology. Cytopathology 2021; 32(5): 588-595.

4. Narine N, Wallace A, Dore J, et al. Validation of ros1 by immunohistochemistry against fluorescent in situ hybridisation on cytology and small biopsy samples in a large teaching hospital. Cytopathology 2021; 32(5): 621-630.

5. Hoelz L, Mesgary A, Achar E, Gimenez M, Saieg M. Cytopathology smears from autopsies: A viable storage method for molecular analysis. Cytopathology 2021; 32(5): 617-620.

Štítky
Patologie Soudní lékařství Toxikologie

Článek vyšel v časopise

Česko-slovenská patologie

Číslo 4

2021 Číslo 4

Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#