#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Autoři: R. Brůha 1;  L. Skladaný 2
Působiště autorů: IV. interní klinika – klinika gastroenterologie a hepatologie 2. LF UK a VFN v Praze 1;  II. interná klinika SZU a FNsP F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici 3
Vyšlo v časopise: Gastroent Hepatol 2025; 79(2): 83
Kategorie: Editorial

Vážené kolegyne a kolegovia,

dostáva sa vám do pozornosti jarné číslo Gastroentrologie a hepatologie, tradične venované hepatológii. Jeho príprava vrcholí, keď si celý svet pripomína Svetový deň pečene – tentokrát s kombinovaným heslom POTRAVA JE LIEK / SME TAKÍ, AKÉ JE NAŠE JEDLO (worldliverday.org; FOOD IS MEDICINE / WE ARE WHAT WE EAT). Súvisí to s rýchlo narastajúcim výskytom s metabolickou dysfunkciou asociovanej steatotickej choroby pečene (MASLD), ktorá už postihla jednu tretinu globálnej populácie dospelých a siaha na deti. Patogenéza MASLD je multifaktoriálna, zjavne však úzko súvisí s novodobým stravovaním, predovšetkým s nadmernou konzumáciou tzv. ultraprocesovaných potravín, rafinovaného pridaného cukru (added sugar) a červeného mäsa – hlavne v znevýhodnených spoločenských vrstvách. Na vyššie uvedenej spoločnej internetovej stránke najväčších odborných spoločnosti sveta je možné nechať sa podnietiť nerovnosťou v zdraví (health inequality), ktorá k MASLD predisponuje tých najbezbrannejších v spoločnosti, ale aj inšpirovať sa kuchárskymi receptami a diétnymi tipmi z pera popredných hepatológov sveta. Pristavme sa pri tejto príležitosti aj my – gastroenterológovia a hepatológovia – spojení prostredníctvom Gastroenterologie a hepatologie pri otázkach zdravia pečene nás samých, našich blízkych, našich krajín, našich pacientov; tretí rok prebiehajúci skríningový projekt Slovenskej hepatologickej spoločnosti SIRIUS začína vydávať svedectvá o prevalencii MASLD a fibrózy pečene v tzv. normálnej populácii, a dá sa konštatovať, že región je zachvátený tichou epidémiou. Sme radi, že váš obľúbený odborný časopis môže byť pri vás v okamihu rozhodnutia nenechať to tak.

Stejně jako není náhodou, že číslo Gastroenterologie a hepatologie věnované hepatologii vychází v době, kdy si pravidelně připomínáme „Světový den jater“, není ani náhodou, že vychází krátce před výročními konferencemi České hepatologické společnosti a Slovenskej hepatologickej spoločnosti, na které vás jménem výborů obou spoločností srdečne zveme – ve dnech 19.–21. května do hotelu Thermal v Karlových Varech a v dňoch 21.–23. mája 2025 do Grandhotela Praha v Tatranské Lomnici vo Vysokých Tatrách.

Aktuální číslo ukazuje průřez naším oborem od doporučení ke screeningu jaterních chorob v běžné populaci přes léčbu pokročilých fází jaterních chorob až k léčbě vzácných onemocnění jater, na které bychom také neměli zapomínat. Ukazuje tak i nutnost mezioborové spolupráce – ani vyhledávání pacientů s jaterními chorobami, ani léčba složitých stavů souvisejících s pokročilými jaterními chorobami není možná bez spolupráce s jinými odbornostmi mimo gastroenterologii a hepatologii.

Milé čtenářky, milí čtenáři, přejeme vám příjemné jarní dny strávené s naším časopisem a těšíme se na setkání při některé z akcí našich odborných společností

 

Radan Brůha

Ľubomír Skladaný

koeditoři sekce Hepatologie

bruha@cesnet.cz

lubomir.skladany@gmail.com


Štítky
Dětská gastroenterologie Gastroenterologie a hepatologie Chirurgie všeobecná

Článek vyšel v časopise

Gastroenterologie a hepatologie

Číslo 2

2025 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

BMS srdce kurz
Hypertrofická kardiomyopatie: Moderní přístupy v diagnostice a léčbě
nový kurz
Autoři: doc. MUDr. David Zemánek, Ph.D., MUDr. Anna Chaloupka, Ph.D.

Vliv funkčního chrupu na paměť a učení
Autoři: doc. MUDr. Hana Hubálková, Ph.D.

Současné možnosti léčby obezity
Autoři: MUDr. Martin Hrubý

INSIGHTS from European Respiratory Congress

Současné pohledy na riziko v parodontologii
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#