#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

MUDr. Ondřej Ryska, Ph.D. (1981)


Vyšlo v časopise: Gastroent Hepatol 2014; 68(2): 169
Kategorie: Diskuzní fórum

V letech 2004–2005 studoval na lékařské fakultě Ludwig, Maximilian-Universität v v Mnichově, v roce 2010 absolvoval stáž na Department of Colorectal Surgery, Cleveland Clinic (OH). V roce 2006 dokončil studium na 3. LF UK v Praze, poté působil až do začátku roku 2012 jako lékař na Chirurgické klinice FN Na Bulovce. Od 1. 3.2012 je lékařem na Chirurgické klinice 2. LF UK a ÚVN v Praze, v roce 2013 složil atestaci z oboru chirurgie. Od roku 2005 se účastní na výzkumných projektech, byl např. hlavním řešitelem studie Terapie intestinálních píštělí s využitím buněčné terapie a moderních materiálů. Je členem České chirurgické společnosti ČLS JEP, České gastroenterologické společnosti ČLS JEP a European Crohn’s and Colitis Organisation.


1. Co nejvíce oceňujete v naší (gastroenterologické/hepatologické) odborné společnosti?

Českou gastroenterologickou společnost mohu z pohledu chirurga hodnotit prostřednictvím společných setkání v rámci kongresu nebo pracovní skupiny. V těchto oblastech je aktivita ČGS velice přínosná a odborné akce pořádané pod její záštitou jsou na vysoké úrovni. Společnost navíc vydává kvalitní časopis, který pravidelně sleduji.

2. Kde spatřujete největší rezervy v činnosti této společnosti?

Jednou z hlavních náplní odborné společnosti by měla být příprava a publikace guidelines. V tomto ohledu bych uvítal větší aktivitu jak ze strany ČGS, tak i ze strany chirurgické společnosti. Přestože bychom měli dodržovat existující doporučení evropská, vytvoření národních guidelines zohledňujících naše podmínky je smysluplné. Prostor pro spolupráci vidím především na tématech, u kterých se v běžné praxi setkáváme (krvácení do zažívacího traktu, akutní pankreatitida). Management těchto nemocných bývá často více ovlivněn složkou organizační než medicínskou a doporučení garantované ČGS a ČCHS by v tomto mohlo pomoci. Jakákoli podpora spolupráce gastroenterologů a chirurgů ze strany ČGS je přínosná. Může se jednat o větší propagaci chirurgických kongresů a větší účast gastroenterologů na nich a naopak. Další možností je tvorba víceoborových pracovních skupin.

3. Pokud byste byl členem výboru odborné společnosti, jaké změny byste prosazoval?

Jako člen výboru ČGS bych se snažil prosadit zřízení sekce „mladých gastroenterologů“, jejíž zástupci by se mohli účastnit jednání výboru. Pro tuto sekci bych se snažil vymezit prostor v programu pravidelného národního kongresu. Tato skupina by mohla spolupracovat se sekcí mladých chirurgů při ČCHS, a tím přirozeně zakládat zájem členů o styčné problémy obou oborů. Snažil bych se zavést vědeckou a experimentální práci jako běžnou součást postgraduálního vzdělávání, resp. specializačního výcviku.

4. Jaký je Váš názor na odbornou úroveň domácí gastroenterologie/hepatologie v mezinárodním srovnání?

Myslím, že pravidelná účast českých gastroenterologů na evropských i světových kongresech potvrzuje kvality české gastroenterologie. Řada českých předních gastroenterologů je navíc ve výborech zahraničních společností. ­Renomé společnosti je však nutné dále zlepšovat, a to především na poli publikační činnosti, což je podle mého názoru nejdůležitější a zároveň nejtěžší forma prezentace našich výsledků. Konkurenceschopnost českých chirurgů a gastroenterologů publikovat pravidelně v impaktovaných časopisech je bohužel stále nízká a tento problém by měl být ­jednoznačnou ­prioritou odborných společností.


Štítky
Dětská gastroenterologie Gastroenterologie a hepatologie Chirurgie všeobecná
Článek Oznámení
Článek Omluva
Článek Kvíz

Článek vyšel v časopise

Gastroenterologie a hepatologie

Číslo 2

2014 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#