#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

9th Congress of ECCO, Copenhagen, Denmark


Autoři: M. Bortlík
Působiště autorů: Klinické a výzkumné centrum pro střevní záněty ISCARE I. V. F. a. s. a Interní klinika 1. LF UK a ÚVN, Praha
Vyšlo v časopise: Gastroent Hepatol 2014; 68(2): 176
Kategorie: Různé: zprávy z akcí

V Kodani, městě zaslíbeném epidemiologii IBD, se konal v tradičním termínu (20.–22. února) již 9. kongres Evropské společnosti pro Croh­novu chorobu a ulcerózní kolitidu (ECCO). Tato organizace sdružující lékaře, sestry a další specialisty a zájemce o problematiku idiopatických střevních zánětů z téměř 70 zemí světa, je na evropské i celosvětové úrovni již velmi sebevědomá a zcela nepřehlédnutelná.

Do Dánska se tentokrát sjelo více než pět tisíc účastníků (přesně 5 175, což je nový rekord), mezi nimi i 57 z České republiky. Program ECCO kongresu byl tradiční: především téměř 60 orálních sdělení – původních prací, přehledových přednášek, prezentací kazuistik a také nových či aktualizovaných ECCO doporučení. Posterová sekce zahrnovala nejen 676 „tradičních“ posterů, ale i téměř stovku tzv. digital oral posters – tento nový formát tvoří přechod mezi obvyklou plakátovou formou sdělení a ústní prezentací.

Odborná úroveň kongresu byla velmi dobrá, a to i přesto, že zásadní novinky se neobjevily. Řada témat dlouhodobě prezentovaných v posledních letech se dočkala shrnutí v podobě přehledných přednášek – namátkou postavení farmakokinetiky biologik v klinické praxi (S. Ben-Horin), nebo srovnání předností a limitů tradiční biologické léčby (anti-TNF) s preparáty nové generace (antiintegrinové protilátky) v přednášce Juliana Panese. Jako obvykle se mnoho zajímavých informací objevilo i v posterové sekci – všechny abstrakty jsou pro zájemce volně dostupné na internetových stránkách ECCO ­(www.ecco-ibd.eu).

Kongres je pro ECCO také důležitou společensko-organizační akcí a v tomto ohledu je vrcholem shromáždění členů ECCO (General Assembly). Hlavním bodem letošního shromáždění byly volby nového prezidenta ECCO (tzv. president-elect) a nového pokladníka (v této funkci působil do letošního kongresu Milan Lukáš) – stali se jimi Julian Panes a Tibor Hlavatý. Mezi členské státy ECCO byly nově přijaty Bosna a Hercegovina a Estonsko. Nový je také roční členský poplatek pro lékaře, který je od roku 2015 stanoven na 120 euro (dříve 100 euro), poplatek pro zdravotní sestry zůstává ve výši 25 euro.

Kongres ECCO se definitivně stal masovou akcí, která díky svému formátu sice nenabízí velkou šanci k orálním prezentacím, ovšem přijetí solidního či alespoň průměrného posteru je velmi pravděpodobné. Z tohoto pohledu nelze hodnotit českou účast příliš pozitivně. Tradiční jména na 3–4 posterech (z téměř 700!) jistě nejsou tím, co bychom si přáli a čeho bychom byli ve skutečnosti schopni. Ostatně, mnohem aktivnější česká účast na UEG-weeku i DDW v posledních letech je toho dokladem. To je výzva jak pro Gastroenterologickou společnost, tak pro její Pracovní skupinu pro IBD a nás všechny, kteří se problematikou IBD zabýváme. Bez systematické podpory klinického výzkumu a jeho prezentace bude naše hvězda na evropském nebi IBD viditelná jen hodně silným dalekohledem…

MUDr. Martin Bortlík, Ph.D.

Klinické a výzkumné centrum

pro střevní záněty ISCARE I.V.F. a.s.

Jankovcova 1569/2c, 170 00 Praha 7

mbortlik@seznam.cz


Štítky
Dětská gastroenterologie Gastroenterologie a hepatologie Chirurgie všeobecná
Článek Oznámení
Článek Omluva
Článek Kvíz

Článek vyšel v časopise

Gastroenterologie a hepatologie

Číslo 2

2014 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#