#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Prague Hepatology Meeting 2012


Autoři: R. Brůha 1;  P. Hůlek 2
Působiště autorů: IV. interní klinika 1. LF UK a VFN v Praze 1;  II. interní gastroenterologická klinika, FN Hradec Králové 2
Vyšlo v časopise: Gastroent Hepatol 2012; 66(5): 410
Kategorie: Různé: zprávy z akcí

Ve dnech 20.–22. 9. 2012 se konal v pořadí již pátý Prague Hepatology Meeting (PHM 2012). Tento kongres se stal pravidelnou mezinárodní akcí organizovanou společně Českou hepatologickou společností ČLS JEP a Nadačním fondem ČHS. Také již tradičně byl prezidentem kongresu prof. Petr Hůlek z Hradce Králové. Letošní kongres se konal v hotelu Don Giovanni v Praze 3; bylo registrováno přes 300 účastníků, především ze zahraničí.

Prof. Petr Hůlek při zahájení PHM 2012.
Prof. Petr Hůlek during the opening ceremony of PHM 2012.
Prof. Petr Hůlek při zahájení PHM 2012. Prof. Petr Hůlek during the opening ceremony of PHM 2012.

Již tradičně byl odborný program zaměřen postgraduálně a svými tématy pokrýval téměř celou hepatologii. Jako přednášející se do Prahy podařilo přivést světové špičky jednotlivých oborů: v oblasti portální hyper­tenze a jaterní cirhózy to byl například A. K. ­Burroughs či Massimo Pinzani, v oblasti metabolických jaterních chorob a cholestázy např. Herbert Tilg, Martin C Carey, v oblasti jaterních transplantací John R Lake a v oblasti virových hepatitid Geoffrey Dusheiko, Alfredo Alberti či Daniel Shouval a jiní. Všechna tato jména známe z prestižních mezi­národních kongresů i jako vedoucí osobnosti světových vědeckých organizací. Je potěšitelné, že v tomto vynikajícím programu se uplatnili i domácí přednášející. Důkazem kvality programu byla i poměrně vysoká účast posluchačů v přednáškovém sále. Registrovaní účastníci kongresu měli možnost prezentovat výsledky své práce formou posterů v doprovodné sekci. Ke zdárnému průběhu kongresu přispěl i kvalitní společenský program.

I když byla většina účastníků kongresu ze zahraničí, akce měla velký význam i pro české lékaře; kongres obsazený podobně kvalitními přednášejícími nemá u nás obdoby. Navíc záznamy z většiny přednášek budou v brzké době k dispozici ke zhlédnutí na internetových stránkách ČHS ­(www.ces-hep.cz).

Všem, kteří se na úspěšném průběhu PHM 2012 podíleli, patří velký dík. Dík patří nejen předsedovi kongresu a organizačnímu výboru, ale také pořádající agentuře Congress Prague a hlavnímu sponzorovi kongresu, kterým byla firma PRO.MED.CS Praha a. s.

Přejme si, aby úspěch PHM 2012 byl povzbuzením k organizaci dalších ročníků Prague Hepatology Meeting.

doc. MUDr. Brůha Radan, CSc.

IV. interní klinika 1. LF UK a VFN v Praze

U Nemocnice 2, 128 08 Praha 2

bruha@cesnet.cz


Štítky
Dětská gastroenterologie Gastroenterologie a hepatologie Chirurgie všeobecná

Článek vyšel v časopise

Gastroenterologie a hepatologie

Číslo 5

2012 Číslo 5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#