#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Odpověď na komentář prof. Špičáka


Autoři: MUDr. Jan Gregar
Působiště autorů: II. interní gastro-enterologická a hepatologická klinika, FN Olomouc
Vyšlo v časopise: Gastroent Hepatol 2012; 66(5): 405
Kategorie: Diskuzní fórum

Komentář profesora Špičáka mi udělal radost. Je totiž vidět, že o Barrettův jícen je stále zájem a i naše práce [1] vzbudila pozornost a že se „čte“.

V současné době máme v databázi více než 100 pacientů s Barrettovým jícnem a stále „se učíme“ a sbíráme nové zkušenosti. Setkáváme se s HG dysplaziemi (high-grade intraepite­liálními neoplaziemi), které pak nemůžeme znovu najít, s pacienty, kterým Barrettův jícen progreduje co do velikosti i dysplazie během pár let (z C1M2 na C6M10 za 2 roky!). Barrettův jícen má prostě pořád mnoho otazníků.

Právě i otázka vysokého počtu LG dysplazií (low-grade intraepiteliální neo­plazie) v našem souboru je diskutabilní. Je to dáno tím, že náš soubor není demograficky reprezentativní (oslovujeme okolní nemocnice, aby nám zasílaly dysplastické jícny) a na tento fakt jsem v práci (viz diskuze) upozorňoval. Další podstatnou skutečností, která může ovlivnit vysoký počet LG dysplazií, je zřejmě „přísnost“ našich patologů. Obecně ale shoda endo­skopického nálezu Barrettova jícnu a histo­logické verifikace BJ je udávána dokonce jen ve 20–50 %, většinou průměrně kolem 40 %, a shoda samotných zkušených pato­logů v hodnocení LG dysplazie je dle studií 50 %, u HG dysplazie už kolem 85 %. I samotní pato­logové přiznávají, že je velmi těžké někdy odlišit reparativní změny po těžkém zánětu od LG dysplazie (odkazuji na práce ­[2–5]). K dalším dotazům upřesňuji: endoskopické nálezy hodnotili dva endoskopisté. Bylo asi přesnější napsat, že endo­skopické vyšetření bylo prováděno dvěma endo­skopisty (doc. Procházka, dr. Gregar), kteří po­užívali stejný klasifikační systém. Každý vzorek byl hodnocen dvěma zkušenými patology. Zde je situace jiná, opravdu jsme měli tzv. druhé čtení – tedy primárně hodnocená histologie s nálezem Barrettova jícnu byla poté znovu odečtěna, případně revidována dalším pato­logem (gastropatologem).

Připomínky prof. Špičáka jsou pro nás podnětné a nutí k zamyšlení. Za úspěch bereme fakt, že náš článek vzbudil pozornost a že téma Barrettova jícnu je stále aktuální.

MUDr. Jan Gregar

II. interní gastro-enterologická

a hepatologická klinika, FN Olomouc

Jan.Gregar@fnol.cz


Zdroje

1. Gregar J, Procházka V, Lužná P et al. Využití NBI v diagnostice a sledování pacientů s Barrettovým jícnem. Gastroent Hepatol 2012; 66(3): 165–169.

2. Endlicher E, Rummele P, Beer S et al. Barrett’s esophagus: a discrepancy between macroscopic and histologicaldiagnosis. Endoscopy 2005; 37(11): 1131–1135

3. Weinstein W et al. How often is short segment Barrett’s esophagus proven histologically? Gastroenterology 2002; 122(S): A293.

4. Weston AP, Krmpotich P, Madisi WF et al. Short segment Barrett’s esophagus: clinical and histological features, asso­ciated endoscopic findings and association with gastrin intestinal metaplasma. Am J Gastro­enterol 1996; 91(5): 981–986

5. Singh R, Anagnostopoulos GK, Yao K et al. Narrow-band imaging with magnification in Barrett's esophagus: validation of a simplified grading system of mucosal morphology patterns against histology. Endoscopy2008; 40(6): 457–463.

Štítky
Dětská gastroenterologie Gastroenterologie a hepatologie Chirurgie všeobecná

Článek vyšel v časopise

Gastroenterologie a hepatologie

Číslo 5

2012 Číslo 5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#