Štúdium lokálnych anestetík – časť 191* Optimalizácia zloženia hydrogélov z hľadiska tokových vlastností pre trimekaín a terbinafín


Studies on local anaesthetics: Part 191 Optimization of the composition of hydrogels from the standpoint of flow properties for trimecaine and terbinafine

The study was concerned with the formulation of the local anaesthetic agent trimecaine and the antimycotic agent terbinafíne into hydrogels possessing the optimal flow properties. The gelling agents were the cellulose derivatives hydroxyethyl cellulose and hydroxypropyl cellulose. The evaluation included the samples in various combinations and concentrations prepared in such a way to produce the most suitable hydrogel viscosity with regard to the intended use. On the basis of the evaluation of the rheological properties, the suitable gelling base for the local anaesthetic trimecaine proved to be the combination of 1% trimecaine and 2% hydroxyethyl cellulose, and for the antimycotic terbinafíne, the combination of 1% terbinafíne and 3% hydroxypropyl cellulose.

Key words:
terbinafíne – trimecaine – cellulose derivatives – hydrogels – viscosity


Autoři: P. Herdová 1;  Z. Vitková 1;  J. Čižmárik 2
Působiště autorů: Univerzita Komenského Bratislava, Farmaceutická fakulta, Katedra galenickej farmácie 1;  Univerzita Komenského Bratislava, Farmaceutická fakulta, Katedra farmaceutickej chémie 2
Vyšlo v časopise: Čes. slov. Farm., 2010; 59, 31-33
Kategorie: Krátká sdělení

Souhrn

Predmetom štúdia je formulácia lokálneho anestetika – trimekaín a antimykotika – terbinafín do hydrogélov s optimálnymi tokovými vlastnosťami. Ako gélotvorné látky boli vybrané deriváty celulózy: hydroxyetylcelulóza a hydroxypropylcelulóza. Hodnotili sa vzorky pripravené v rôznych kombináciach a koncentráciach tak, aby bola viskozita hydrogélu čo najvhodnejšia s ohľadom na použitie. Na základe hodnotenia reologických vlastností sa ako vhodný gélotvorný základ pre lokálne anestetikum trimekaín osvedčila kombinácia 1% trimekaín a 2% hydroxyetylcelulóza, pre antimykotikum terbinafín to bola kombinácia 1% terbinafín a 3% hydroxypropylcelulóza.

Kľúčové slová:
terbinafín – trimekaín – deriváty celulózy – hydrogély – viskozita

*Časť 190: Farm. Obzor, 2009; 78, 129–133.

Adresa pre korešpondenciu:

prof. RNDr. Jozef Čižmárik, PhD.

Katedra farmaceutickej chémie FaF UK

Odbojárov 10, 832 32 Bratislava, Slovenská republika

e-mail: cizmarik@fpharm.uniba.sk


Zdroje

1. AISLP – terbinafinum, Mikro-verzia AISLP – SR 2009.1 pre MS Windows.

2. Mincová, M.: Technologický reglement – Mesocain gél. závod Zentiva, a.s., Hlohovec, 2002, 11 s.

3. Rowe, R. C., Sheskey, P. J.: Handbook of pharmaceutical excipients. 5th ed. London: The pharmaceutical press 2006; s. 918.

Štítky
Farmacie Farmakologie

Článek vyšel v časopise

Česká a slovenská farmacie

Číslo 1

2010 Číslo 1

Nejčtenější v tomto čísle

Tomuto tématu se dále věnují…


Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Diabetická neuropatie a její léčba
nový kurz
Autoři: MUDr. Michal Dubský, Ph.D.

Mnohočetný myelom: Úvodní léčba netransplantovatelných pacientů
Autoři:

Proč v prevenci zubního kazu kartáček nestačí?
Autoři: doc. MUDr. Romana Koberová – Ivančaková, CSc.

Hypersenzitivita dentinu jako příznak poškození tvrdých zubních tkání
Autoři: MUDr. Erika Lenčová, Ph.D.

Cesta pacienta s CHOPN
Autoři: doc. MUDr. Vladimír Koblížek, Ph.D.

Všechny kurzy
Kurzy Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Nemáte účet?  Registrujte se

Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se