#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

ÚVODEM


Autoři: Petr Sucharda
Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2021; 160: 214
Kategorie: Úvodem

Milé kolegyně, milí kolegové,

jako velmi začínající lékař jsem kdysi dávno naordinoval expektorans s obsahem jodu pacientce před scintigrafií štítné žlázy a zkušenější kolega mne tak „setřel“, že si to pamatuji dodnes. Záhy naprostou většinu scintigrafií štítné žlázy nahradila ultrasonografie, která se nakonec stala mým téměř dennodenním zpestřením práce sekundáře lůžkového oddělení a ještě více – samozřejmě později – primářského úřadování. Za těch 30 let jsem ale nejspíše neviděl ani jednu klasickou strumu z nedostatku jodu – takoví pacienti už tu prostě nebyli a nejsou díky plošné suplementaci.

Ovšem jodová problematika zůstává živá, a jak Vás asi přesvědčí toto vydání Časopisu lékařů českých, je stále pestrá – nejen v důsledku významných změn ve stravování, ale i poznáním zásadního významu eutyreózy v průběhu těhotenství. A v této souvislosti nelze nezmínit záslužnou práci paní docentky Zdeňky Límanové, nezpochybnitelné první dámy české tyreoidologie, díky níž se prosadilo rutinní vyšetřování těhotných žen, a to i ultrasonograficky. Což mi připomíná, že ultrasonografie představuje jeden z mých dalších plánů pro tematické číslo ČLČ.

Přeji vám pokud možno klidný advent.

Petr Sucharda


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Číslo 6

2021 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#