#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Léčba obezity – přehledně a prakticky


Autoři: Petr Sucharda
Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2021; 160: 260
Kategorie: Recenze

Pichlerová D. a kol. Edice Asklepius, Axonite, Praha, 2021, ISBN 978-80-88046-24-0, 260 s.

Obezitologických center je v Česku méně než knih o obezitě. Autoři některých z těchto knih nikdy ve specializovaném obezitologickém pracovišti nepracovali a nejsou členy odborné obezitologické společnosti. To ovšem není případ MUDr. Dity Pichlerové, kmenové pracovnice OB kliniky v Praze, klinického pracoviště plně zaměřeného na komplexní péči o obézní. Do nabídky evidence-based publikací přispěla knihou skutečně praktickou a přehlednou (jak slibuje podtitul), přiměřeného rozsahu, a přitom i díky spoluautorům pokrývající všechny oblasti moderní klinické obezitologie – dietoterapii, režimovou (pohybovou) léčbu, psychologické přístupy, farmakoterapii i bariatrickou a metabolickou chirurgickou léčbu.

Úvodní kapitola „Proč léčit obezitu“ shrnuje na 30 stranách vše, co by měl vědět (téměř) každý klinik nejen o epidemiologii a etiologii, ale také vztazích k dalším nemocem, psychice a aktuálně i ke kovidu. Některým z těchto souvislostí, v dostupných monografiích málokdy zpracovaných (sexualita, neplodnost, nádorová onemocnění), jsou věnovány samostatné kapitoly.

Co na knize zvláště oceňuji, je následující část „Obézní pacient v ambulanci praktického lékaře“. Stále se přesvědčuji, že přístup některých praktických lékařů k obézním pacientům zdaleka neodráží ani jejich potřeby, ani aktuální možnosti. Přílohou jsou vzorové redukční jídelníčky (vypracované pro dvě úrovně energetického příjmu, na rozdíl od 3 roky starého doporučeného postupu pro všeobecné praktické lékaře) a seznam obezitologických center a odborných center pro bariatrickou léčbu obezity.


Praktické přílohy jsou součástí i následující kapitoly o dietoterapii obézních. Rozdělení potravin podle obsahu bílkovin na vhodné a nevhodné by však bylo srozumitelnější, pokud by v tabulce byla současně vyjádřena i energetická hodnota – ta je sice uvedena v dalších tabulkách, ale jen u vybraných mléčných výrobků a nápojů. Také tabulka intenzity (energetické náročnosti) pohybové aktivity v kapitole o léčbě obezity pohybem by mohla být obsažnější, protože je otázkou, zda se běžný čtenář propracuje k odkazovanému kompendiu na stránkách specializovaného periodika.

Třicet stran o psychologických přístupech k obézním připravila osoba nejpovolanější, PhDr. Iva Málková. Podobně i rozsáhlejší kapitolu věnovanou léčbě obézních pacientů s diabetem zpracoval prof. Martin Prázný, ač hlavní autorka publikace pracovala prvních téměř 10 let své medicínské kariéry v Centru diabetologie IKEM a nepochybně má v této oblasti velké zkušenosti.

Přiměřeně a rozumně jsou pojednány experimentální a alternativní metody léčby, stejně tak doplňky stravy. Ovšem půlstránky o obezitě a štítné žláze nepatří do této kapitoly, nýbrž k etiologii nadváhy. Navíc vztah mezi obezitou a možným poškozením štítné žlázy rozhodně není tak jednoznačný, jak autorka v textu naznačuje.

„Léčba obezity – přehledně a prakticky“ je aktuální moderní příručka, precizně zpracovaná i redakčně, kterou lze bez pochybností doporučit všem, kdo mají obézní ve své péči – a to jsou lékaři prakticky všech oborů.

Petr Sucharda


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Číslo 6

2021 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#