#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

100 let Sexuologického ústavu Univerzity Karlovy v Praze


Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2021; 160: 259
Kategorie: Dějiny lékařství

29. listopadu 2021 uspořádala Sexuologická společnost ČLS JEP slavnostní pracovní schůzi ke stému výročí nejstaršího univerzitního ústavu svého druhu na světě – pražského Sexuologického ústavu. Promluvili na ní pamětníci – doyeni české sexuologie doc. MUDr. Jaroslav Zvěřina, CSc., MUDr. Antonín Brzek, MUDr. Radim Uzel, CSc., prof. MUDr. Jiří Raboch, DrSc., a prim. MUDr. Slavoj Brichcín. Jejich referáty zmapovaly především poválečný vývoj sexuologie jako samostatného oboru reprezentovaného zejména právě Sexuologickým ústavem a osobnostmi s ním spjatými.

SKROMNÉ ZAČÁTKY

Ústav pro studium sexuální patologie byl zřízen z podnětu profesora dermatovenerologie Františka Šambergera již v roce 1921. Jeho prvním přednostou, „skutečným mimořádným profesorem nauky o pohlavnosti u člověka“, byl ustanoven prof. MUDr. Ferdinand Pečírka, který se však otevření ústavu nedožil – zemřel v lednu 1922. Zanechal jen malou knihovnu s asi 50 knihami, která byla uložena na dermatovenerologickém oddělení polikliniky. Celá věc byla veřejností zapomenuta a ke skutečnému budování Sexuologického ústavu došlo až po roce 1945 zásluhou prof. MUDr. Josefa Hynie, DrSc.

Prof. Ferdinand Pečírka
Obr. 1. Prof. Ferdinand Pečírka

Ústav začínal ve velmi stísněných prostorách v Salmovské ulici a zpočátku tam kromě profesora Hynie působili jen tři medici, kteří právě dokončovali studium po pauze, způsobené uzavřením vysokých škol nacisty. Byli to Jan Raboch, Vladimír Barták a Karel Nedoma. Prof. MUDr. Jan Raboch, DrSc. (1917–2002) se později stal druhým přednostou a Sexuologický ústav vedl od roku 1974 do roku 1989, po něm převzal vedení doc. MUDr. Jaroslav Zvěřina, CSc. V současnosti je Sexuologický ústav zařazen do struktury Psychiatrické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze, jeho přednostou je tudíž přednosta kliniky doc. MUDr. Martin Anders, CSc.

Herzův dům – sídlo Sexuologického ústavu
Obr. 2. Herzův dům – sídlo Sexuologického ústavu

K historii české sexuologie se vrátíme v tematickém čísle v příštím ročníku.

redakce


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Číslo 6

2021 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#