#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Úvodem


Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2019; 158: 266
Kategorie: Úvodem

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

tímto dvojčíslem dokončujeme 158. ročník Časopisu lékařů českých, který byl z redakčního hlediska zatím náš nejobtížnější. Z organizačních důvodů jsme letos přešli na systém dvou dvojčísel, která by umožnila alespoň dvakrát do roka publikovat rozsáhlejší téma. To je i případ klinické farmacie, jež se stala hlavním tématem tohoto čísla a mohli jsme zařadit všech 12 připravených příspěvků z této oblasti. Pravděpodobně nikoli shodou okolností, ale v důsledku výrazné feminizace farmaceutických oborů je vydání unikátní tím, že všechny jeho hlavní texty připravily (jako první autorky) ženy.

Klinická farmacie čím dál častěji proniká do klinických týmů, což mi jako internistovi může připadat zbytečné, ale pro medicínu obecně je to velmi potřebné a při množství nemocí, se kterými značná část pacientů žije, a tedy i při množství léků, jež potřebuje, tak nepochybně lze zabránit mnoha nežádoucím situacím. Týmové spolupráci, zahrnující nejen klinické farmaceuty, ale i nutriční terapeuty, fyzioterapeuty a další profese, doufejme dnes už brání jen obecný nedostatek zdravotnických profesí, spíše než jakási přetrvávající „principiální“ nadřazenost lékařů.

Při těchto úvahách mi přijde čím dál tím nesmyslnější dělení zdravotnických profesí na lékařské a nelékařské. Chápu, že tři obory humánní (lékařství, zubní lékařství a farmacie) a samozřejmě také veterinární lékařství se ubránily rozdělení na bakalářský a magisterský stupeň. Nicméně po nějakých 25 letech těžko mohu najít rozumný důvod, aby klinický psycholog (s náročným postgraduálním studiem) byl nelékař, zatímco farmaceut v továrně je podle platné legislativy řazen k lékařům a zubním lékařům… To samozřejmě není nic proti farmaceutům, jen proti rigidní legislativě a zřejmě výhodné existenci různých „vzdělávacích“ institutů.

Větší rozsah tohoto dvojčísla nám také umožnil zařadit ještě tři články z oboru spánkové medicíny, které se do „hubenější“ podzimní pětky už prostě nevešly. Věřím, že pro toto řešení budete mít pochopení.

Petr Sucharda


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#