#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Antidiabetika – historie, současnost a perspektivy


Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2016; 155: 392
Kategorie: Recenze

Svačina Š. Axonite, Praha, 2016, 200 s.


Farmakoterapie diabetu prochází v posledním desetiletí zcela nevídaným rozvojem, majícím obdobu snad jedině v oblasti tzv. biologické léčby – to ale srovnáváme nesrovnatelné, protože biologická léčba se týká téměř celé medicíny, zatímco léčba diabetu úzké a velmi příbuzné skupiny nemocí.

Diabetologie je hlavní oblastí zájmu profesora Svačiny, ostatně předkládaná příručka je pouze poslední z dlouhé řady jeho diabetologicky zaměřených publikací, většinou velmi prakticky pojatých. To je i případ přehledu medikamentózní léčby. Obecný úvod je velmi stručný, na 20 stranách shrnuje to nejpodstatnější o patogenezi diabetu, jeho komplikacích a o režimových opatřeních. Následujících 10 kapitol, zabírajících o něco více než polovinu z dvou set stran knihy, je věnováno jednotlivým skupinám antidiabetik, od metforminu až po zcela nové glifloziny a samozřejmě inzuliny a inzulinová analoga.

Zatímco z léčby diabetu 1. typu a léčby inzulinovou pumpou jsou uvedeny jen principy, kapitola nazvaná „Léčba diabetu 2. typu“ je klíčová. Uvádí nejnovější algoritmy i přehledná schémata pro léčbu při onemocnění ledvin či jater. V poslední zhruba třetině publikace je vedle léčby gestačního diabetu a diabetu ve stáří zevrubně probrána terapie komplikací diabetu, zejména z okruhu metabolického syndromu. Nechybí kriticky pojaté autorovo oblíbené téma potravinových doplňků ani přehled možného dalšího vývoje léčby pomocí antidiabetik.

Knížka má praktické rozměry, je velmi hezky vypravena a pečlivě redakčně zpracována. Je nepochybně psána spíše pro internisty než pro diabetology, pro které bude asi dost stručná. Určitě bych ji však doporučil všem praktickým lékařům, pro které bude svým rozsahem i stylem velmi užitečnou pomůckou.

Petr Sucharda


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#