#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Založení Ústavu pro zdravotní gramotnost a jeho spolupráce s ČLS JEP


Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2016; 155: 274
Kategorie: Aktuality

Počátkem tohoto roku byl založen Ústav pro zdravotní gramotnost, z. ú. (ÚZG), jako nezisková organizace podle nového občanského zákoníku. Myšlenka založení ústavu se zrodila na půdě Pracovní skupiny pro zdravotní gramotnost Ministerstva zdravotnictví ČR podílející se na přípravě Národní strategie programu Zdraví 2020.

Členy statutárních orgánů jsou především členové Pracovní skupiny pro zdravotní gramotnost MZ ČR: předsedou Správní rady ÚZG je MUDr. Mgr. Petr Struk, předsedou Vědecké rady ÚZG je prof. MUDr. Jan Holčík, DrSc., a ředitelem PhDr. Zdeněk Kučera.

Téma zdravotní gramotnosti se dotýká všech odborností a provázání s ČLS JEP prostřednictvím smlouvy o spolupráci je vnímáno jako smysluplné pro obě strany. Zastřešení tohoto odborného tématu předsednictvem ČLS JEP zároveň posílí význam zvyšování zdravotní gramotnosti u odborné i laické veřejnosti pro lepší schopnost orientace v systému zdravotnictví, docenění přínosu preventivních opatření a pochopení významu a osobního dílu odpovědnosti na péči o své zdraví. V předsednictvu ČLS JEP bude Ústav pro zdravotní gramotnost reprezentovat MUDr. Alena Šteflová, Ph.D., MPH.

První akcí nového Ústavu ve spolupráci s ČLS JEP a SZÚ bude 1. národní konference o zdravotní gramotnosti s následujícím programem:

  • Národní a mezinárodní spolupráce a networking
  • Efektivní nástroje zvyšování zdravotní gramotnosti
  • Klíčová témata − politika zdravotní gramotnosti, výzkum zdravotní gramotnosti, zdravotní gramotnost v průběhu životního cyklu, zdravotní gramotnost a zdravotní péče, zdravotní gramotnost a média

Konference se bude konat 25. ledna 2017 od 9.00 do 17.00 hod. v budově České vědecko-technické společnosti, Novotného lávka 5, Praha 1.

Kontakt: www.uzg.cz, info@uzg.cz

za Správní radu ÚZG MUDr. Mgr. Petr Struk


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#