#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Problematika krčkových defektů ve stomatologii


Problems of the Cervical Defects

The problem of cervical defects is a repeatedly discussed issue. Nowadays, thanks to the dental materials excessive development, the problem of cervical defects once again, has become the center of dentist’ interest. The presented article summarizes the historical and current opinion views of cervical defects etiology, as well as their treatment opportunities. It’s no more a secret, that successful treatment of cervical defects requires the elimination of the causing agent, without which the failure of any cervical restoration becomes unavoidable. 

Key words:
cervical defects, lesions of a carietic origin, lesions of a non-carietic origin, lateral forces, malocclusion, abnormal tongue activity.


Autoři: A. Ellababidi
Působiště autorů: Stomatologická klinika 3. LF UK a FNKV, Praha
Vyšlo v časopise: Čas. Lék. čes. 2007; 146: 677-680
Kategorie: Přehledový článek

Souhrn

Problematika cervikálních defektů je opakovaně diskutovaným tématem. V současnosti, v době rozvoje adhezivních technologií a výplňových materiálů se opět dostává do popředí zájmu odborné veřejnosti. Cílem práce je shrnout vývoj a současné názory na vznik cervikálních defektů. Dnes je již všeobecně známo, že k zajištění úspěšné terapie cervikálních defektů je nezbytné odstranit vyvolávající příčiny, bez čehož dojde k nevyhnutelnému selhání cervikální restaurace. 

Klíčová slova:
cervikální defekty, léze kariézního původu, léze nekariézního původu, laterální síly, malokluze, abnormální aktivita jazyka.


Štítky
Adiktologie Alergologie a imunologie Angiologie Audiologie a foniatrie Biochemie Dermatologie Dětská gastroenterologie Dětská chirurgie Dětská kardiologie Dětská neurologie Dětská otorinolaryngologie Dětská psychiatrie Dětská revmatologie Diabetologie Farmacie Chirurgie cévní Algeziologie Dentální hygienistka

Článek vyšel v časopise

Časopis lékařů českých

Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#